FAQ

Wie is het Centrum voor Avondonderwijs?

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW, afgekort CVA, is één van de belangrijkste opleidingsverstrekker van België en Nederland op het gebied van volwassenenonderwijs. De opleidingen worden gegeven door professionele docenten die allemaal hun strepen hebben verdiend binnen hun vakgebied. Ons doel? Jobgerichtheid. Als je bij ons je diploma behaalt, moet je nadien in het werkveld als werknemer of zelfstandige kunnen starten.

Via onze school kan je cursussen volgen die je voorbereiden op een nieuwe carrière binnen diverse bedrijfssectoren. Onze avond- en weekendopleidingen zijn ontwikkeld door zelfstandige ondernemers en docenten met jarenlange ervaring in de praktijk. Je bent dus verzekerd van professioneel onderwijs door echte ervaringsdeskundigen.

Daarnaast organiseren we ook opleidingen m.b.t beschermde beroepen als voorbereiding op de examens van de centrale examencommissie van de Vlaamse of Brusselse overheid. Wanneer je als zelfstandige wil starten in een beschermd beroep, heb je daarvoor een vestigingsattest nodig en een attest Bedrijfsbeheer. Deze verpliching vervalt op 01/09/2018.

Voor het volledige aanbod van onze cursussen klik je hier.

Wat zijn de startdata van de cursussen?

Het Centrum voor Avondonderwijs heeft zo'n 3000 startdata per jaar. Je krijgt hier een overzicht (met zoekfunctie) van alle startdata op alle campussen. Onze planning wijzigt elke dag: wanneer een cursus volzet is, wordt meteen een nieuwe ingepland. Bekijk deze pagina dus regelmatig opnieuw.

Je volgt meestal één keer in de week les tijdens een ochtend- of avondcursus. Als je bijvoorbeeld kiest voor een cursus van 5 lessen die start op woensdagavond, dan heb je 5 achtereenvolgende woensdagavonden les. Sommige cursussen gaan alleen door in het weekend en kunnen een volledige dag duren.

Naast de planning op onze site staan alle exacte data ook in onze infobrochures of gratis hoofdstukken, die je via mail toegestuurd krijgt, vermeld. Na je inschrijving en de betaling van het cursusgeld krijg je ook een bevestigingsbrief toegestuurd met daarin de data van de lessen.

Hieronder vind je alle startdata van de groepslessen en stages. De meeste cursussen vinden één keer per week plaats op dezelfde weekdag als de startdatum. De overige cursussen worden gegeven gedurende een volledige dag of een weekend.

Hoe kan ik me inschrijven?

Inschrijven is makkelijk:

  • Je vult het online inschrijvingsformulier in.
  • Kies meteen je betaalmethode (online of via overschrijving).
  • Je krijgt hiervan een bevestiging via e-mail.
  • Hou er rekening mee dat je plaatsje in de klas pas verzekerd is als je je inschrijfgeld ook effectief hebt betaald.

Na je betaling ontvang je een bevestigingsbrief. Deze bevestigingsbrief neem je mee naar de eerste les. Je kan ook steeds langskomen op het secretariaat om je ter plaatse in te schrijven. Je kan er het inschrijvingsgeld enkel betalen met een bankkaart of een creditcard.

Wanneer is mijn inschrijving definitief?

Je inschrijving is definitief als je je hebt aangemeld en wij een betaling hebben ontvangen. Je krijgt van ons dan een bevestigingsmail met alle praktische info zodat je helemaal klaar bent om te starten!

Wat zijn de openingsuren van het secretariaat?

  • Centrale secretariaat Antwerpen: Frankrijklei 127 - 2000 Antwerpen Geopend van maandag tot vrijdag van 9u30 tot 21u30. Op zaterdag van 11u tot 16u. Zondag is het secretariaat gesloten. Je kan tijdens de openingsuren steeds langskomen voor advies of voor het inkijken van een cursus. Tel: 0032 3 292 33 33 .
  • Campus Brussel:Koningsstraat 203 - 1210 Brussel Geopend van maandag tot vrijdag van 10u tot 17u.
  • Campus Gent: Oude Brusselseweg 125 - 9050 Gentbrugge Geopend van maandag tot vrijdag van 10u tot 17u.
  • Campus Hasselt: Simpernelstraat 27 - 3511 Kuringen Geopend van maandag tot vrijdag van 10u tot 17u.

Kan ik de cursussen op voorhand inkijken?

Wat is de leeftijd van de cursisten?

We hebben een heel uiteenlopend publiek, ook wat leeftijd betreft. Minderjarigen kunnen ook deelnemen mits toestemming van de ouders.

Heb ik eigen materiaal nodig?

Tijdens de les werk je als student altijd met een aantal materialen van de school. Indien je voor een opleiding extra materiaal nodig hebt, staat dit op de cursuspagina én op jouw studentenprofiel vermeld. Om toegang te krijgen tot je studentenprofiel klik je links bovenaan de site op 'studentenpagina'.

Eigen materiaal aankopen heeft heel wat voordelen. Je bent zeker van een perfecte hygiëne. Je oefent er ook thuis mee verder, zodat je je optimaal voorbereidt op je examen. Bovendien is het een uitstekende investering: na je opleiding ga je er meteen mee aan de slag!

Je bent vrij om materiaal aan te kopen bij de leverancier van jouw keuze, maar er is één onafhankelijke groothandel die nauw samenwerkt met het Centrum voor Avondonderwijs. Voor de meeste opleidingen werd in samenwerking met je docent een pakket op maat samengesteld waarin alles zit wat jij tijdens de les nodig hebt. Bovendien hanteert deze winkel groothandelsprijzen, waardoor je verzekerd bent van de beste prijs.

Surf naar www.schoonheidshandel.com om alle pakketten te bekijken, de verkoopsvoorwaarden te lezen en meteen jouw pakket te bestellen. Heb je vragen? Deze webshop beschikt over een uitstekende klantenservice die je via hun website bereikt.

Kan ik stage lopen?

Indien je bent ingeschreven aan het Centrum voor Avondonderwijs/De Schoonheidsschool kan je deelnemen aan de stages. We werken hiervoor samen met externe organisaties die graag met studenten in zee gaan. Je kan kiezen uit stages zoals "Ladies @ the movies", verschillende grote Belgische Missverkiezingen, modeshows, fotoshoots, filmproducties, enzovoort. Neem hiervoor contact op met de stageverantwoordelijke van de school via het email-adres stages@schoonheidsschool.be of via het telefoonnummer 0032/3.292.33.33.

Heb je zelf een stageplaats gevonden? Nog beter. Kom gewoon langs op één van onze secretariaten en wij brengen jouw stagedocumenten in orde.

Klik hier voor meer informatie over de stages.

Kan ik betalen met opleidingscheques?

Het Centrum Voor Avondonderwijs vzw is erkend opleidingsverstrekker van de Vlaamse overheid in het kader van opleidingscheques. Door een wijziging in de wetgeving kunnen we enkel nog opleidingscheques aanvaarden voor wie in loopbaanbegeleiding zit. Klik hier voor alle informatie omtrent opleidingscheques.

Zelfstandigen kunnen nog wél een subsidie krijgen van de Vlaamse overheid via de KMO-portefeuille.

Wat is de subsidiemaatregel KMO-portefeuille voor ondernemingen?

De KMO-portefeuille is een subsidiemaatregel waarmee kleine en middelgrote ondernemingen opleidingen kunnen betalen. Ondernemingen met een actief ondernemingsnummer komen in aanmerking.