Koken & Bakken/Patisserie

Patisserie

De geur van vers brood en patisserie laat niemand onberoerd. Wil jij jouw gasten trakteren op zoetigheden van het huis? Ontdek dan alle opleidingen in het subthema Patisserie. Toepassingen en recepten voor fijn gebak staan centraal. Leer werken met moderne technieken, nieuwe producten en laat je vooral inspireren!

Je leert alles over patisserie. Onze docenten helpen je om alles tot in de puntjes te begrijpen zodat je ook echt in de praktijk met jouw kennis aan de slag kan. De cursussen zitten vol tips & tricks, oefeningen en extra lesmateriaal, zodat jij alles leert wat je nodig hebt om een expert te worden!

flexibele opleidingen

praktijkgerichte opleidingen

met online leerplatform

persoonlijke begeleiding

boordevol tips & tricks

inclusief online lesmateriaal

voor echte hobbykoks

up-to-date cursusmateriaal

snel de basis leren

les van vakexperten


allCoursesWithinSubtheme Patisserie

Bakker, cpProfessionWithFuture

Behaal je Diploma Bakker en ga professioneel aan de slag.

availableVia

Patisserie

Bakker - Cupcakes

Bakker - Cupcakes, cpProfessionWithFuture

Volg de opleiding Cupcakes en word een krak in je vak als Patissier.

availableVia

Patisserie

Taarten Maken

Taarten Maken, cpProfessionWithFuture

Volg de opleiding Taarten Maken en word een krak in je vak als Patissier.

availableVia


beSureOfYourFuture

Mensen met unieke skills in de patisserie zijn heel gewild in de bakkerswereld. Als patissier kan je in een bakkerij gaan werken, maar je kunt ook terechtkomen in hippe restaurants en hotels. Ook in het buitenland is er vaak nog meer kans op werk dan in ons kleine landje. Wereldsteden zoals Barcelona, Tokio, Wenen en Parijs beschikken over creatieve en vernieuwde patisserieën. Er duiken dus ook steeds meer niches op die perfect op de markt willen afstemmen. Met een diploma op zak kan je meteen aan de slag. Begin te werken als zelfstandige, in een bakkerij of bij een hippe patissier. De keuze is aan jou!

Ook in moeilijke tijden blijven mensen gebakjes kopen, dat ondervinden wij als bakkerij ook. Wij merken dat de vraag naar goed geschoolde patissiers altijd groot blijft. Je hebt tenslotte basiskennis nodig uit een opleiding om niet alleen een mooi, maar ook een verantwoord gebakje te presenteren. Je blijft jezelf altijd creatief ontwikkelen door vernieuwende combinaties te maken en in te spelen op de vele trends. - employerSpeaks

Patisserie

trendsCapitalized

Ook in de wereld van patisserie duiken er steeds meer en meer trends op. Er verschijnen dus ook steeds meer niches die perfect op de markt willen afstemmen. Volgens onderzoek blijven telkens drie belangrijke factoren van belang: de smaak, de origine en de versheid. Natuurlijkheid en origine blijft en hot topic. Een groeiend aantal mensen let goed op wat ze eten en wil dat hun patisserie glutenvrij, lactosevrij, veganistisch of suikervrij is. Versheid is daarnaast ook een belangrijke motor. Hierbij spelen verpakkingen bijvoorbeeld ook een belangrijke rol om consumenten te laten zien dat je product vers is. Ambachtsverpakkingen blijken frisheid uit te drukken en hetzelfde geldt voor transparante behuizingen.

Patisserie, hundredPercentOfTheTime

Tegenwoordig surfen de innovaties vooral op de nieuwe consumententrend: textuur is de nieuwe smaak. Zo kunnen bakkers zonder injectieapparatuur zachte en crèmige structuren toevoegen aan gebakjes zonders iets te wijzigen aan het productieproces. Elke denkbare smaak kan zo worden opgenomen in een gebakje. Dit biedt heel wat potentieel voor nieuwe ontwerpen.

Ik werk ongeveer een jaar in een bakkerij als patissier. Elke dag opnieuw vind ik het fantastisch dat ik duizenden gasten kan laten genieten van verschillende lekkernijen die ik zelf vers bereid. Onlangs hebben we hier nog een nieuwe collega aangenomen. Meestal is dat iemand aan die een opleiding in avond- of afstandsonderwijs gevolgd heeft. Dan kunnen we zeker zijn dat ze mee zijn met de populairste trends en genoeg praktische kennis hebben. - exStudentSpeaking

Thomas Verlinden
Thomas Verlinden

Opleidingsadviseur

Voor een opleiding binnen het subthema Patisserie heb je absoluut geen voorkennis nodig. In deze opleidingen staan toepassingen en recepten voor fijn gebak en patisserie centraal, naast moderne technieken, nieuwe producten en het gebruik van bepaalde toestellen. Laat je vooral ook inspireren om de klassiekers in de patisserie in een nieuw jasje te steken en de gebakjes van de toekomst te ontdekken!

niceToKnowHeader

  • Vroeger werden patissiers ook wel 'suikerbakkers' genoemd. Tegenwoordig wordt er ook meer en meer gezondere patisserie gemaakt, waardoor er minder suiker wordt verbruikt.
  • Het is heel handig als je goed kunt hoofdrekenen: in bijna elk recept werk je met getallen en percentages.
  • Bij een gemiddelde patissier wordt er jaarlijks ongeveer vijfduizend kilo chocolade gebruikt.
  • Als patissier moet je vaak net zo vroeg uit je bed als een bakker. Dit verschilt wel per bedrijf.