Cursus

Als professioneel Doula ben je werkzaam in een sociaal netwerk van ouders en aanstaande ouders als aanvulling op de medische zorg. Je zorgt voor praktische en emotionele begeleiding en ondersteuning tijdens de zwangerschap en de bevalling. Je draagt veel verantwoordelijkheid, bent geduldig, zorgzaam en toegewijd. Als zwangerschaps- en/of bevallingscoach creëer jij een emotioneel veilige omgeving voor de aanstaande moeder en stimuleer je haar om naar haar eigen lichaam te luisteren.

Als Doula kan je rekenen op een gevarieerd takenpakket met de nadruk op geruststellen, aanmoedigen, fysiek contact en comfort. Je bent de vertrouwenspersoon voor de aanstaande ouders en zorgt ervoor dat ze de geboorte van hun kind op een zo mooi mogelijke manier kunnen beleven. De aanwezigheid van een Doula tijdens de bevalling zorgt voor minder complicaties en ingrepen en geeft de toekomstige moeder meer zelfvertrouwen.

Tijdens deze praktijkgerichte opleiding worden alle aspecten van zwangerschapsbegeleiding en coaching helder uiteengezet. Zo kan je na het behalen van je erkend diploma meteen aan de slag! De cursus stoomt je klaar om verschillende vaardigheden uit de zorgende sector in te zetten en verder te ontplooien.

Je krijgt inzicht in de fysiologie en pathologie van de zwangerschap, arbeid en bevalling. Je leert de baby verzorgen en observeren tijdens de kraamperiode, en kijkt ook naar zijn voeding en emotionele ontwikkeling. De cursus omvat de vaardigheden voor een combinatie van de juiste houding en professionele begeleiding. Kortom, als Doula wordt je ondersteuning enorm gewaardeerd en is je werkzekerheid gegarandeerd!

Lessenverloop

De opleiding Zwangerschapscoach bestaat uit 12 lessen. Elke les duurt 3 uren en gaat steeds door op dezelfde weekdag dat de lessenreeks gestart is. In het overzicht met de startdata van de opleiding Zwangerschapscoach vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Kostprijs

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt slechts 560.00 euro. Dit bedrag omvat het cursusmateriaal, de professionele begeleiding van de docent, het gebruik van de lokalen en het examen.

Examen en diploma

Wanneer je voor beide onderdelen minstens 60% behaalt, ben je geslaagd voor het examen. Je ontvangt dan het erkend diploma Zwangerschapscoach. Hiermee kan je als zelfstandige starten als je ook in het bezit bent van een diploma bedrijfsbeheer of je kan er mee aan de slag als werknemer.

Benodigdheden

Voor deze opleiding dien je geen extra materiaal aan te kopen om te gebruiken tijdens de lessen. Je moet enkel schrijfgerief en een cursusblok meenemen.

Praktische info

560.00 euro

 • All-in cursusgeld
 • Erkend diploma
 • Duur: 12 lessen
 • Voor iedereen

Inschrijven

Het programma kort samengevat:

 • Wat is een doula?
 • Anatomie en fysiologie
 • De normale zwangerschapscoach
 • Een gezonde levenswijze tijdens de zwangerschap
 • De normale arbeid en bevalling
 • De kraamperiode
 • Het effect van je geboorte op je verdere leven
 • Geboorterituelen: een wereld van verschil
 • Blije aanstaande papa’s

Wat je zal kunnen:

 • Een emotioneel veilige omgeving kunnen creëren voor de aanstaande moeder 
 • Een luisterend oor en helder, geruststellend advies kunnen bieden
 • De fysieke en emotionele ontwikkeling van de baby kunnen opvolgen tijdens de kraamperiode

Ben je benieuwd hoe de lessen zullen verlopen? Het filmpje hieronder geeft je een duidelijk beeld van het lessenverloop. De groepen worden zo samengesteld dat iedereen op een aangename manier de lessen kan volgen en voldoende begeleiding krijgt van de docent.

 

Waar en wanneer leg ik examen af?

De laatste les leg je een examen af van jouw cursus Zwangerschapscoach. Wanneer je geslaagd bent voor het examen, krijg je nadien het erkend diploma via de post thuis gestuurd. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als werknemer. Wanneer je als zelfstandige in ho ...ofd- of bijberoep wil starten, moet je ook beschikken over het attest Bedrijfsbeheer.

Welk materiaal heb ik nodig tijdens de lessen Zwangerschapscoach?

Je moet enkel schrijfgerief en een cursusblok meenemen.

Maak het jezelf gemakkelijk en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven een lijstje met de materialen die je nodig hebt. Als de docent ...iets zou willen wijzigen worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Check deze pagina dus regelmatig opnieuw tot voor de start van je cursus, ze werkt ook op je smartphone!

Wanneer start de volgende opleiding Zwangerschapscoach?

Je vindt een overzicht van de ingeplande opleidingen Zwangerschapscoach inclusief locaties en lesuren hier. Onze planning wijzigt elke dag: wanneer een cursus volzet is, wordt meteen een nieuwe ingepland. Je kan dus regelmatig deze pagina raadplegen. Maak het jeze ...lf gemakkelijk en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarin je interesse hebt een overzicht van de startdata, locaties en lesuren. Als er nieuwe cursussen worden ingepland, worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast, superhandig dus.

Kan ik betalen met opleidingscheques?

Dat hangt ervan af. Door een vernieuwing in de wetgeving sinds augustus 2013, mogen opleidingscheques enkel worden aanvaard in het kader van loopbaanbegeleiding.

Kan ik een korting of een vermindering van het lesgeld krijgen?

Je kan op verschillende manieren korting genieten. Er is een vroegboekkorting als je minstens drie maanden voor start van je cursus inschrijft en betaalt. Met de KMO-portefeuille voor zelfstandige ondernemers betaalt de overheid een deel van jouw opleiding. Wil je alle mogelijkheden zien? ...Die vind je hier. Ook als je niet voor een korting in aanmerking komt, zal je merken dat onze school een vergelijkbare of hogere kwaliteit biedt dan andere opleidingsverstrekkers, aan een scherpere prijs. Dit heeft te maken met de grootte van onze organisatie en goede samenwerkingsverbanden met onze docenten.

Wanneer ontvang ik de nodige praktische informatie van de opleiding Zwangerschapscoach waarvoor ik me heb ingeschreven?

Nadat we jouw betaling intern hebben verwerkt, ontvang je een bevestigingsmail met alle praktische info over jouw opleiding Zwangerschapscoach. Indien je je meer dan twee weken voor de start van een opleiding hebt ingeschreven, krijg je hiervan nog een reminder. Maak het jezelf gemakkelijk ... en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven alle praktische informatie (zoals de uren waarop je verwacht wordt, het lokaal, wat je nodig hebt enz.). Er staat zelfs een heuse agenda op! Zijn er wijzigingen, dan worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Dus check deze pagina regelmatig opnieuw tot voor de start van je cursus, ze werkt ook op je smartphone!

Wat als ik een opleiding waarvoor ik me heb ingeschreven, moet uitstellen?

Dat kan. Een opleiding uitstellen verloopt volgens de procedure beschreven in onze algemene voorwaarden.

Wij nemen jouw opleiding zeer persoonlijk!