Cursus

Een prachtige tuin is een mooie uitbreiding van je huis. Het ontwerp is een belangrijke fase in het aanleggen van de perfecte tuin. Iedere tuin, hoe klein of hoe groot ook, verdient een origineel ontwerp dat rekening houdt met de grootte en de omgeving van de tuin.

In deze opleiding wordt naast het esthetische ontwerp ook veel aandacht besteed aan de praktische kant. Waar laat je waterleiding en elektriciteit lopen, moet er afvoer voorzien worden, enzovoort. Na het volgen van deze cursus tuinontwerp ben jij een echte expert.

tuinontwerper, tuindesign, tuinaanleg, tuinarchitect, tuinplan, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Lessenverloop

De opleiding Tuinontwerper bestaat uit 12 lessen. Elke les duurt 3 uren en gaat steeds door op dezelfde weekdag dat de lessenreeks gestart is. In het overzicht met de startdata van de opleiding Tuinontwerper vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Kostprijs

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt slechts 520.00 euro. Dit bedrag omvat het cursusmateriaal, de professionele begeleiding van de docent, het gebruik van de lokalen en het examen.

Examen en diploma

Het theoretisch examen kan bestaan uit open vragen, meerkeuzevragen en oefeningen over de leerstof.

Het praktijkexamen kan bestaan uit tussentijdse opdrachten en/of een eindwerk.

Wanneer je voor beide onderdelen minstens 60% behaalt, ben je geslaagd voor het examen. Je ontvangt dan het erkend diploma Tuinontwerper. Hiermee kan je als zelfstandige starten als je ook in het bezit bent van een diploma bedrijfsbeheer of je kan er mee aan de slag als werknemer.

Benodigdheden

Tijdens deze cursus dien je enkele zaken mee te brengen. Kijk voor meer info bij de veelgestelde vragen op deze pagina.

Praktische info

520.00 euro

 • All-in cursusgeld
 • Erkend diploma
 • Duur: 12 lessen
 • Voor iedereen

Inschrijven

Het programma kort samengevat:

 • Je toekomstmogelijkheden als tuinontwerper
 • Starten als zelfstandig tuinontwerper
 • Het vinden van je eerste cliënten
 • De verschillende aspecten van het tuinontwerp
 • Van schets tot beplantingsplan
 • Het vinden van inspiratie
 • Van creatieve gedachte tot efficiënt ontwerp
 • De mooiste tuinen ter wereld
 • De verschillende soorten tuinen
 • De verschillende functies van een tuin
 • De compositie van een tuin
 • Een professioneel tuinontwerp maken
 • Professionele ontwerptechnieken
 • Tekenbenodigdheden en -tips
 • Compositiebepalende factoren
 • Technische opbouw van een ontwerp
 • Een plan op schaal tekenen
 • Werken met perspectieven
 • Het bepalen en uitvoeren van de stijl
 • Spelen met geuren en kleuren

Wat je zal kunnen:

 • Een creatief idee volledig uitwerken in een efficiënt ontwerp
 • Je verschillende ontwerptechnieken eigen maken zodat je ontwerp helder is en je klanten direct overtuigt
 • De juiste stijl, invulling én natuurlijk planten integreren in je ontwerp
 

tuinontwerper, tuindesign, tuinaanleg, tuinarchitect, tuinplan, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Ben je benieuwd hoe de lessen zullen verlopen? Het filmpje hieronder geeft je een duidelijk beeld van het lessenverloop. De groepen worden zo samengesteld dat iedereen op een aangename manier de lessen kan volgen en voldoende begeleiding krijgt van de docent.

 

Wanneer start de volgende opleiding Tuinontwerper?

Je vindt een overzicht van de ingeplande opleidingen Tuinontwerper inclusief locaties en lesuren hier. Onze planning wijzigt elke dag: wanneer een cursus volzet is, wordt meteen een nieuwe ingepland. Je kan dus regelmatig deze pagina raadplegen. Maak het jezelf ge ...makkelijk en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarin je interesse hebt een overzicht van de startdata, locaties en lesuren. Als er nieuwe cursussen worden ingepland, worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast, superhandig dus.

Kan ik betalen met opleidingscheques?

Dat hangt ervan af. Door een vernieuwing in de wetgeving sinds augustus 2013, mogen opleidingscheques enkel worden aanvaard in het kader van loopbaanbegeleiding.

Kan ik een korting of een vermindering van het lesgeld krijgen?

Je kan op verschillende manieren korting genieten. Er is een vroegboekkorting als je minstens drie maanden voor start van je cursus inschrijft en betaalt. Met de KMO-portefeuille voor zelfstandige ondernemers betaalt de overheid een deel van jouw opleiding. Wil je alle mogelijkheden zien? ...Die vind je hier. Ook als je niet voor een korting in aanmerking komt, zal je merken dat onze school een vergelijkbare of hogere kwaliteit biedt dan andere opleidingsverstrekkers, aan een scherpere prijs. Dit heeft te maken met de grootte van onze organisatie en goede samenwerkingsverbanden met onze docenten.

Wanneer ontvang ik de nodige praktische informatie van de opleiding Tuinontwerper waarvoor ik me heb ingeschreven?

Nadat we jouw betaling intern hebben verwerkt, ontvang je een bevestigingsmail met alle praktische info over jouw opleiding Tuinontwerper. Indien je je meer dan twee weken voor de start van een opleiding hebt ingeschreven, krijg je hiervan nog een reminder. Maak het jezelf gemakkelijk en < ...a href="/login/">meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven alle praktische informatie (zoals de uren waarop je verwacht wordt, het lokaal, wat je nodig hebt enz.). Er staat zelfs een heuse agenda op! Zijn er wijzigingen, dan worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Dus check deze pagina regelmatig opnieuw tot voor de start van je cursus, ze werkt ook op je smartphone!

Wat als ik een opleiding waarvoor ik me heb ingeschreven, moet uitstellen?

Dat kan. Een opleiding uitstellen verloopt volgens de procedure beschreven in onze algemene voorwaarden.

Waar en wanneer leg ik examen af?

De laatste les leg je een examen af van jouw cursus Tuinontwerper. Wanneer je geslaagd bent voor het examen, krijg je nadien het erkend diploma via de post thuis gestuurd. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als werknemer. Wanneer je als zelfstandige in hoofd- ...of bijberoep wil starten, moet je ook beschikken over het attest Bedrijfsbeheer.

Welk materiaal heb ik nodig tijdens de lessen Tuinontwerper?

Bij de start van de eerste les ontvang je het cursusboek. We vragen je om schrijfgerief en een notitieboekje mee te nemen naar de lessen. 

Andere benodigdheden zullen tijdens de eerste les overlopen worden met de docent.

Maak het jezelf gemakkelijk en ...meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven een lijstje met de materialen die je nodig hebt. Als de docent iets zou willen wijzigen worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Check deze pagina dus regelmatig opnieuw tot voor de start van je cursus, ze werkt ook op je smartphone!

LesdagEerste lesLaatste lesLeslocatieLesuren
TuinontwerperMaa19/02/201828/05/2018Brugge18u30 - 21u30
TuinontwerperDon08/03/201814/06/2018Hasselt18u30 - 21u30
TuinontwerperVrij16/03/201815/06/2018Antwerpen18u30 - 21u30
TuinontwerperDin20/03/201826/06/2018Gent18u30 - 21u30

Wij nemen jouw opleiding zeer persoonlijk!