Cursus

Fotograferen in een professionele fotostudio is voor vele hobbyfotografen een droom én uitdaging. Werken in een studio is dan ook een hele ervaring. Je kan volledig zelf het licht bepalen en je kan de ruimte inrichten en inkleden zoals je zelf wil.

Hoe je dit alles doet, leer je in de praktijkgerichte opleiding Studiofotografie. Je leert op een boeiende manier omgaan met verschillende lichtbronnen en hulpmiddelen in een volledig uitgeruste fotostudio. Je zal merken dat elke lichtbron een andere impact zal hebben op jouw eindresultaat.

Wil je starten als Studiofotograaf in hoofd- of bijberoep? Kies dan nu voor de unieke opleiding Studiofotografie! Zo weet jij binnenkort alles af van fotograferen in een studio en zorg je al gauw voor een prachtig eindresultaat.

digitale fotografie, digitale camera, foto, fotograaf, vakantiefoto, creatief, media, creativiteit, portretfotografie, scherpstellen, compositie, stilleven, architectuur, studioverlichting, fotostudio, lens, sluitertijd, diafragma, groepslessen, thuisstud

Lessenverloop

De opleiding Studio- en Productfotografie bestaat uit 5 lessen. Elke les duurt 3 uren en gaat steeds door op dezelfde weekdag dat de lessenreeks gestart is. In het overzicht met de startdata van de opleiding Studio- en Productfotografie vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Kostprijs

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt slechts 264.00 euro. Dit bedrag omvat het cursusmateriaal, de professionele begeleiding van de docent, het gebruik van de lokalen en het examen.

Examen en diploma

Het theoretisch examen kan bestaan uit open vragen, meerkeuzevragen of oefeningen over de leerstof.

Het praktijkexamen kan bestaan uit tussentijdse opdrachten en/of een eindwerk.

Wanneer je voor beide onderdelen minstens 60% behaalt, ben je geslaagd voor het examen. Je ontvangt dan het erkend diploma Studio- en Productfotografie. Hiermee kan je als zelfstandige starten als je ook in het bezit bent van een diploma bedrijfsbeheer of je kan er mee aan de slag als werknemer.

Benodigdheden

Tijdens deze cursus dien je enkele zaken mee te brengen. Kijk voor meer info bij de veelgestelde vragen op deze pagina.

Praktische info

264.00 euro

 • All-in cursusgeld
 • Erkend diploma
 • Duur: 5 lessen
 • Voor iedereen

Inschrijven

Het programma kort samengevat:

 • Wat is studiofotografie en productfotografie?
 • Hoe werk ik met licht in de studio?
 • Leer de verschillende camera- en flitsinstellingen kennen
 • Hoe werk ik met een model
 • Gebruik verschillende achtergronden: papier, doek, infini
 • Leer portretten maken in de studio
 • Sprekende foto’s maken: rekening houden met standpunten, compositie en kadrering

Wat je zal kunnen:

 • Met studioverlichting kunnen werken en de juiste camera- en flitsinstellingen kiezen
 • Variëren tussen verschillende soorten achtergronden met het oog op een perfect resultaat
 • Op een professionele manier kunnen werken met een model
 • Moeiteloos variëren tussen verschillende camerastandpunten en composities

digitale fotografie, digitale camera, foto, fotograaf, vakantiefoto, creatief, media, creativiteit, portretfotografie, scherpstellen, compositie, stilleven, architectuur, studioverlichting, fotostudio, lens, sluitertijd, diafragma, groepslessen, thuisstud

Ben je benieuwd hoe de lessen zullen verlopen? Het filmpje hieronder geeft je een duidelijk beeld van het lessenverloop. De groepen worden zo samengesteld dat iedereen op een aangename manier de lessen kan volgen en voldoende begeleiding krijgt van de docent.

 

Kan ik materiaal huren via de school?

Het aankopen en leren kennen van eigen materiaal is erg belangrijk. Je leert dan werken met jouw toestel en er de mogelijkheden en beperkingen snel van doorgronden zodat je hier ook na de lessen mee verder kan werken.

Kan ik met deze module starten zonder de basismodule te hebben gevolgd?

Er wordt verwacht dat je de basisprincipes van het fotograferen al onder de knie hebt voor je start met deze gespecialiseerde module.

Kunnen jullie mij een fototoestel aanraden?

Vrijwel alle spiegelreflexcamera's die je nu op de markt vindt, zijn degelijke toestellen. De principes van het fotograferen blijven uiteraard hetzelfde of je nu fotografeert met een toestel van 500 euro of één van 3000 euro. Het is aan jou om te kiezen wat je wilt spenderen.

Waar en wanneer leg ik examen af?

De laatste les leg je een examen af van jouw cursus Studio- en productfotografie (en je maakt op voorhand ook een fotoreeks als praktisch examen). Wanneer je geslaagd bent voor het examen, krijg je nadien het erkend diploma via de post thuis gestuurd. Met dit diploma ben je onmiddellijk in ...zetbaar op de arbeidsmarkt als werknemer. Wanneer je als zelfstandige in hoofd- of bijberoep wil starten, moet je ook beschikken over het attest Bedrijfsbeheer.

Welk materiaal heb ik nodig tijdens de lessen Studio- en productfotografie?

Tijdens de lessen maak je gebruik van je eigen spiegelreflexcamera. Voorzie een geladen batterij, eventueel een extra batterij en de handleiding van je toestel. 

 

Maak het jezelf gemakkelijk en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je z ...iet er voor elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven een lijstje met de materialen die je nodig hebt. Als de docent iets zou willen wijzigen worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Check deze pagina dus regelmatig opnieuw tot voor de start van je cursus, ze werkt ook op je smartphone!

Wanneer start de volgende opleiding Studio- en Productfotografie?

Je vindt een overzicht van de ingeplande opleidingen Studio- en Productfotografie inclusief locaties en lesuren hier. Onze planning wijzigt elke dag: wanneer een cursus volzet is, wordt meteen een nieuwe ingepland. Je kan dus regelmatig deze pagina raadplegen. Maak het je ...zelf gemakkelijk en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarin je interesse hebt een overzicht van de startdata, locaties en lesuren. Als er nieuwe cursussen worden ingepland, worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast, superhandig dus.

Kan ik betalen met opleidingscheques?

Dat hangt ervan af. Door een vernieuwing in de wetgeving sinds augustus 2013, mogen opleidingscheques enkel worden aanvaard in het kader van loopbaanbegeleiding.

Kan ik een korting of een vermindering van het lesgeld krijgen?

Je kan op verschillende manieren korting genieten. Er is een vroegboekkorting als je minstens drie maanden voor start van je cursus inschrijft en betaalt. Met de KMO-portefeuille voor zelfstandige ondernemers betaalt de overheid een deel van jouw opleiding. Wil je alle mogelijkheden zien? ...Die vind je hier. Ook als je niet voor een korting in aanmerking komt, zal je merken dat onze school een vergelijkbare of hogere kwaliteit biedt dan andere opleidingsverstrekkers, aan een scherpere prijs. Dit heeft te maken met de grootte van onze organisatie en goede samenwerkingsverbanden met onze docenten.

Wanneer ontvang ik de nodige praktische informatie van de opleiding Studio- en Productfotografie waarvoor ik me heb ingeschreven?

Nadat we jouw betaling intern hebben verwerkt, ontvang je een bevestigingsmail met alle praktische info over jouw opleiding Studio- en Productfotografie. Indien je je meer dan twee weken voor de start van een opleiding hebt ingeschreven, krijg je hiervan nog een reminder. Maak het jezelf g ...emakkelijk en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven alle praktische informatie (zoals de uren waarop je verwacht wordt, het lokaal, wat je nodig hebt enz.). Er staat zelfs een heuse agenda op! Zijn er wijzigingen, dan worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Dus check deze pagina regelmatig opnieuw tot voor de start van je cursus, ze werkt ook op je smartphone!

Wat als ik een opleiding waarvoor ik me heb ingeschreven, moet uitstellen?

Dat kan. Een opleiding uitstellen verloopt volgens de procedure beschreven in onze algemene voorwaarden.

LesdagEerste lesLaatste lesLeslocatieLesuren
Studio- en ProductfotografieVrij24/11/201722/12/2017Hasselt18u30 - 21u30
Studio- en ProductfotografieMaa27/11/201708/01/2018Aalst18u30 - 21u30
Studio- en ProductfotografieDin12/12/201723/01/2018Antwerpen18u30 - 21u30
Studio- en ProductfotografieWoe13/12/201724/01/2018Gent18u30 - 21u30
Studio- en ProductfotografieMaa08/01/201805/02/2018Leuven18u30 - 21u30
Studio- en ProductfotografieZat27/01/201824/02/2018Antwerpen14u00 - 17u00
Studio- en ProductfotografieWoe11/04/201809/05/2018Hasselt18u30 - 21u30
Studio- en ProductfotografieMaa23/04/201821/05/2018Gent18u30 - 21u30
Studio- en ProductfotografieDin29/05/201826/06/2018Aalst18u30 - 21u30

Wij nemen jouw opleiding zeer persoonlijk!