Cursus

OPLEIDING

Studio- en Portretfotografie

Wil jij...

 1. leren fotograferen in een professionele fotostudio
 2. personen vastleggen in sprekende portretten
 3. producten en voorwerpen professioneel in beeld brengen
 4. je vaardigheden met je digitale camera uitbreiden
 5. meer verdienen als fotograaf door jezelf te specialiseren in studio- en portretfotografie

Studio- en Portretfotograaf, een beroep met toekomst!

Breid je vaardigheden als fotograaf uit naar de studio en leer kwaliteitsvolle portretten en packshots maken met je digitale camera.

Tijdens deze praktijkgerichte lessen ontdek je zelf hoe je kan spelen met studiobelichting en welke studiomateriaal je kan inzetten om het beste beeld te verkrijgen. Jouw camera heeft geen geheimen meer voor jou en je spring vlot om met de verschillende instellingen. Je leert niet alleen switchen tussen beauty shots en karakterportretten, maar je komt ook te weten hoe je moeilijk te fotograferen producten, zoals een glazen fles, toch mooi in beeld brengt.

Bovendien leer je wat tethered shooting is en krijg je inzichten mee in de laatste nieuwe ontwikkelingen en trends binnen de fotografie.

Veeg je lens maar schoon en maak je klaar voor een flitsende carrière in de fotostudio!
 • Les krijgen van gepassioneerde professionals
 • Een praktijkgerichte cursus bij jou in de buurt
 • Snel een waardevol diploma behalen
 • Het voordeligste lesgeld van Benelux

  Diploma

  Groepsles

  6 lessen

  3 lesuren

  420.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

Startdata Studio- en Portretfotografie

CursusCampusEerste lesLaatste lesLesurenLesdag
Antwerpen10/11/202015/12/202018u30 - 21u30Din
Gent26/11/202014/01/202118u30 - 21u30Don
Antwerpen30/11/202018/01/202118u30 - 21u30Maa
Aalst30/11/202025/01/202118u30 - 21u30Maa
Hasselt18/01/202101/03/202118u30 - 21u30Maa
Aalst09/02/202123/03/202118u30 - 21u30Din
Gent13/02/202127/03/202110u00 - 13u00Zat
Leuven02/03/202104/05/202118u30 - 21u30Din
Leuven01/04/202127/05/202118u30 - 21u30Don
Gent28/04/202102/06/202118u30 - 21u30Woe

PROGRAMMA

https://youtu.be/M-FJDp4duTw

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Studiofotograaf
 • Portretfotograaf

Vaardigheden en skills

 • Je weet hoe je de studioverlichting inzet om een perfect beauty shot of karakterportret te creëren
 • Je kan allerlei voorwerpen professioneel in beeld brengen
 • Je weet wat tethered shooting is en je kan professionele tools gebruiken
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Hoe werk ik met licht in de studio?
 • Welk studiomateriaal kan ik gebruiken?
 • Beauty shots
 • Karakterportretten
 • Packshots
 • Eenvoudige voorwerpen fotograferen
 • Glaswerk fotograferen
 • Tethered shooting via de laptop

https://youtu.be/M-FJDp4duTw

Onze Docenten

Christophe Luts

Hoofddocent

Hoofddocent Christophe Luts is een doorkneed freelance fotograaf met expertise in product- en portretfotografie en commerciële reportages. Deze grafische duizendpoot is bedreven in o.a. multimedia technology, regie, visual storytelling, high-end retouching… the list goes on!
 
Christophe mengt vlot het visuele met het digitale: Photoshop, After Effects, 3D en een scherp oog voor detail zijn maar enkele tools uit zijn wapenarsenaal. Deze docent ademt digitale fotografie en zijn obsessie/passie neemt hij mee naar de cursussen Digitale fotografie, Lightroom, Landschaps- en architectuurfotografie, Reportagefotografie, Studiofotografie, Portretfotografie en Photoshop voor fotografen.
 
Studenten die zich inschrijven voor de praktijkgerichte opleidingen van Christophe genieten van creatieve uitdagingen, pro tips uit het werkveld en een grondige scholing in de grafische sector. Met trots werken wij dan ook samen met deze gedreven en getalenteerde docent.

Wim Vanderwegen

Docent Wim Vanderwegen is een fotograaf die niet meteen in één hokje past. Door de jaren heen heeft hij ervaring opgedaan in reclame, mode, portret, product en architecturale fotografie: heel gevarieerd dus. Samen met een oud-klasgenoot baat hij ook een eigen fotostudio uit, waar ze vooral voor reclamebureaus aan nationale en internationale campagnes werkten.
 
Projecten bedenken, de juiste mensen samenbrengen, projecten begeleiden, de postproductie van beelden enzovoort behoren allemaal tot de dagelijkse taken van Wim. Dat maakt hem de geknipte docent voor verschillende fotografieopleidingen. Als docent heeft hij geen geheimen, staat hij open voor alle fotografiegerelateerde vragen en brengt hij zijn kennis met passie over.

Ruud Lathouwers

Docent Ruud Lathouwers is fotograaf en image editor bij "studiovision photography", waar hij al voor heel wat klanten zijn fototoestel en editorskills mocht bovenhalen. Studiovision specialiseert zich in lifestyle, reclame, architectuur en reis- en bedrijfsfotografie. Ruud is daarnaast ook als freelance fotograaf/editor beschikbaar en geeft fotografielessen voor bedrijven.

Bij het Centrum Voor Avondonderwijs stelt hij zijn expertise met de nodige portie enthousiasme en nieuwsgierigheid ter beschikking van zijn cursisten.
 

Volg les bij succesvolle zelfstandigen.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Altijd een trainingscenter binnen 30km.

Goed om te weten over deze cursus Studio- en Portretfotografie

Waarom is deze opleiding iets voor mij?
Fotograferen in een studio is een heel aparte ervaring. In zo´n gecontroleerde omgeving ben jij heer en meester over de belichting, de compositie, het camerastandpunt en de achtergrond. In deze opleiding leer je hoe je speelt met die elementen om de meest strakke en heldere foto´s te creëren. Ideaal voor gebruik op websites, in grote fotokaders, in reclamefolders, op sociale media, en nog zoveel andere plekken!
Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?
Ja, je moet de basisprincipes van het fotograferen al onder de knie hebben. We raden dus aan om eerst de opleidingen Digitale Fotografie (Basis) en Lightroom te volgen. Heb je op een andere manier de nodige kennis opgedaan? Ook dan kan je deze lessen perfect volgen.
Zijn de lessen praktijkgericht?
Absoluut. Je leert door te doen. In een professioneel uitgerust lokaal oefen je elke les actief met je camera. Maak je lens dus maar schoon en zet je arendsogen dus maar op scherp!
Kan ik een camera huren van de school?
Dat is niet mogelijk. Als fotograaf is het belangrijk om je eigen camera te hebben. Enkel zo leer je het toestel door en door kennen. Enkel zo ontdek je wat precies de mogelijkheden én beperkingen van je toestel zijn. Dat inzicht is onmisbaar voor een echte fotograaf.
Welke camera raden jullie aan?
Bijna alle spiegelreflex- en systeemcamera´s die je in de winkel vindt, zijn degelijke toestellen. Of je nu fotografeert met een toestel van 500 euro of één van 3000 euro: de leerstof van deze cursus en de principes van de fotografie blijven hetzelfde. Bepaal dus zelf wat je aan een camera wil uitgeven. Laat je bij de keuze voor een bepaald merk of type door een winkelbediende adviseren.
Hoe start ik als zelfstandig Studio- en Portretfotograaf?
Dat kom je te weten in onze praktijkgerichte opleiding Start je eigen zaak, waar je jezelf voorbereid op een carrière als zelfstandig ondernemer. Het is jouw sleutel tot succes. Wil je ontdekken of het ondernemerschap iets voor jou is? Kom dan naar ons gratis Starterslab. Daar krijg je een voorproefje van wat het betekent om als zelfstandige te werken.
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Jazeker! Met onze opleiding Photoshop voeg je bijvoorbeeld fotobewerking aan je skill set toe. Check ook zeker ons ruime aanbod aan opleidingen rond het thema Fotografie & Media.

PRAKTISCHE INFO

Lesdagen

De opleiding Studio- en Portretfotografie bestaat uit 6 lessen. Elke les duurt 3 uur. Je hebt elke week op dezelfde dag les. Je leert stap voor stap alles over de juiste belichting en gaat zelf aan de slag om prachtige studiofoto´s te maken. In het overzicht met de startdata van de opleiding Studio- en Portretfotografie vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Klik hier voor de startdata.

Benodigde materialen

In de eerste les krijg je speciaal ontwikkeld cursusmateriaal. Breng zelf een laptop met lader en verlengsnoer mee. Installeer op voorhand het programma Adobe Lightroom Classic CC op je laptop. Neem ook een statief en een eigen spiegelreflex- of systeemcamera mee. Het merk en het type mag je zelf kiezen. Kijk zeker even na of je camera voldoende opgeladen is, of breng ook je oplader mee. Is je camera gloednieuw? Breng dan de handleiding mee.

Jouw docent informeert je op voorhand als je voor een bepaalde les een oefenmodel of een eenvoudig product nodig hebt.

Praktijkervaring en stage

Wil jij extra ervaring opdoen voor je examen aflegt? Loop dan stage! Ga eens langs bij een fotograaf naar wie je opkijkt en leer al zijn of haar trucjes en technieken. Een stage is zo een optimaal opstapje naar een boeiende carrière als Studio- en Portretfotograaf.

Kies zelf de plaats, periode en duur van de stage. Wanneer je een leuke stageplaats gevonden hebt, vraag je bij je opleidingsconsulent de nodige documenten aan. Je stage duurt in totaal maximaal 300 uur. Je stage eindigt voor je examen aflegt. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Voor deze opleiding maak je tussentijdse opdrachten en/of een eindwerk. Jouw docent beoordeelt je opdrachten. Als je slaagt, ontvang je per post het diploma Studio- en Portretfotografie. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als Studio- en Portretfotograaf. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de opleiding Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

https://youtu.be/M-FJDp4duTw

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Avondonderwijs

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).  Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt slechts 420.00 euro. Dit bedrag omvat een geïllustreerd lesboek, professionele begeleiding van een vakbekwaam studiofotograaf, het gebruik van de lokalen en het examen. Zo heb je meteen alles op zak voor een geslaagde opleiding!

Kortingen, subsidies en voordelen

Bekijk zeker de pagina "voordelen en kortingen" op onze website!  Je kan gebruik maken van "de vroegboekkorting" of "de last-call korting".  Ook voor werknemers, werkzoekenden en ondernemers zijn er vaak tijdelijke kortingen die  bij inschrijving onmiddellijk kunnen worden verrekend met de juiste kortingscode! 
https://youtu.be/M-FJDp4duTw

STUDIETRAJECTEN

Wat is een allround opleiding?

Wanneer je kiest voor een allround opleiding, kies je ervoor om een echte professional te worden in je vakgebied. Je combineert namelijk 3 perfect op elkaar afgestemde modules, die je een breed scala aan vaardigheden aanleren. Zo start je volledig voorbereid en zelfverzekerd aan je nieuwe carrière.

De lessen zijn zo ingepland dat je alle modules aaneensluitend volgt en vlot het traject doorloopt. Tijdens de opleiding heb je wekelijks op dezelfde dag les Zo is het gemakkelijk voor je in te plannen. Bovendien profiteer je van een flinke korting wanneer je je inschrijft voor de allround opleiding, ten opzichte van de modules afzonderlijk volgen. Voor de opleiding Digitale Fotografie (Allround) bespaar je maar liefst € 129. Een echte aanrader dus!

Vrijstellingskorting

Heb je al één of meerdere modules gevolgd, maar wil je de volledige opleiding Digitale Fotografie (Allround) volgen? Dan profiteer je van vrijstellingskorting! Neem contact op met je opleidingsadviseur voor jouw korting.

opleiding, cursus, groepsles, avondles, avondschool, volwassenenonderwijs, studie, leren, fotografiecursus, fotografie, digitale fotografie, fotograferen, fotograaf, foto

Word een echte vakexpert!

Wees zeker van je plaats tijdens je hele traject!

Geniet van een korting op het inschrijvingsgeld!

Digitale Fotografie (Allround)

opleiding, cursus, groepsles, avondles, avondschool, volwassenenonderwijs, studie, leren, fotografiecursus, fotografie, digitale fotografie, fotograferen, fotograaf, foto

Carrièremogelijkheden

 • Zelfstandig fotograaf
 • Medewerker in een fotostudio
 • Fotograaf bij een grafisch bureau of een marketing- en reclamebureau
 • Persfotograaf voor een krant of een magazine

Info over deze allround opleiding

Een fototoestel kopen is één ding. Weten waar alle knopjes en functies voor dienen is nog iets anders. En hoe zorg je ervoor dat jouw beelden voor zich spreken? In deze opleiding ontdek je alle tips en tricks die jouw foto’s naar een hoger niveau tillen.

Onder leiding van een vakspecialist die je alle geheimen van de fotografie verklapt, ga je actief aan de slag in een professionele fotostudio en ondervind je zelf hoe je speelt met belichting, compositie, diafragma en meer. Je leert alles van shoots in de fotostudio tot het bewerken van je foto's met Lightroom.

Kortom, dit is dé cursus voor iedereen die zich professioneel wil (bij)scholen.

Programma

Module: Digitale Fotografie (Basis)
Module: Lightroom
Module: Studio- en Portretfotografie
Word Fotograaf

  Diploma

  Groepsles

  925.00 euro

Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

InschrijvenStartdataContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS