Cursus

Ben je Massagetherapeut (of heb je al ervaring) en wil je je graag specialiseren in Sportmassage? Dan is deze praktijkgerichte opleiding waar jij naar op zoek bent!

Tijdens deze erkende lessenreeks ontdek je alles over het genezen en voorkomen van blessures van sporters. Door middel van pressie van vingers en handen leer je hoe je vastzittende spieren weer kan losmaken en de doorbloeding weer op gang kan brengen, waardoor de getroffen spieren sneller zullen herstellen.  

In het eerste deel van deze cursus maak je kennis met de verschillende massagetechnieken zoals kneden, effleureren en vibreren. Daarnaast worden ook enkele alternatieve methodes op een rijtje gezet. Zo ontdek je alles over onder andere cryotherapie en warmtetherapie. Vervolgens leer je alles over het menselijk lichaam in het onderdeel anatomie. Van hieruit kan je specifieke sportletsels gaan behandelen en leer je de R.I.C.E.-regel kennen. Tot de praktijk van de sportmassage behoort ook het aanleggen van tapes en bandages. Met conventionele sporttape worden spieren of gewrichten tijdelijk gefixeerd. Sporters kunnen ondanks hun blessures dan toch nog presteren. 

Verder leer je hoe spiercontracties ontstaan en ontdek je alles over het belang van een juiste voeding. Daarnaast komt je ook te weten welke verschillende types training er zijn en welke invloed ze hebben op de spieren. Op die manier zorg je voor een massagebehandeling die is aangepast aan de individuele atleet. Zo zorg je als professioneel Sportmasseur voor de best mogelijke service en help je je cliënten naar absolute topprestaties!

sportmassage, sportmasseur, professionele sporters, amateursporters, massage, sportmasseur, sportclub, sportcentrum, fitnesscentrum, sportwereld, spier, anatomie, blessure, opwarming, sportmassagetechniek, spiercontractie, groepslessen, thuisstudie, volwa

Lessenverloop

De opleiding Sportmassage bestaat uit 12 lessen. Elke les duurt 3 uren en gaat steeds door op dezelfde weekdag dat de lessenreeks gestart is. In het overzicht met de startdata van de opleiding Sportmassage vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Kostprijs

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt slechts 540.00 euro. Dit bedrag omvat het cursusmateriaal, de professionele begeleiding van de docent, het gebruik van de lokalen en het examen.

Examen en diploma

Je legt het theoretische deel van het examen af tijdens de lessen.

Je legt het praktisch deel van het examen af tijdens de lessen.

Wanneer je voor beide onderdelen minstens 60% behaalt, ben je geslaagd voor het examen. Je ontvangt dan het erkend diploma Sportmassage. Hiermee kan je als zelfstandige starten als je ook in het bezit bent van een diploma bedrijfsbeheer of je kan er mee aan de slag als werknemer.

Benodigdheden

Tijdens deze cursus dien je enkele zaken mee te brengen. Kijk voor meer info bij de veelgestelde vragen op deze pagina.

Praktische info

540.00 euro

 • All-in cursusgeld
 • Erkend diploma
 • Duur: 12 lessen
 • Voor iedereen

Inschrijven

Het programma kort samengevat:

 • Anatomie van het menselijk lichaam: beenderleer, gewrichtsleer en spierleer
 • Fysiologie van het menselijk lichaam
 •  Stofwisseling, zenuwstelsel, spijsvertering, bloedsomloop, ademhaling en inspanningsfysiologie
 • Hoe zorg ik voor een correcte dosering en intensiteit van de massage?
 • Eerste hulp bij sportongevallen (EHBSO)
 • Wat zijn de oorzaken van spierpijnen, kneuzingen, letsels en krampen?
 • Sporters adviseren en steunen
 • De verschillende sportmassagetechnieken
 • De R.I.C.E.-regel van de sportmasseur
 • Specifieke sportletsels
 • Het ontstaan van de spiercontractie
 • Accuraat optreden
 • Sportvoeding
 • De invloed van training
 • Tapen en bandage
 • De sportmasseur als begeleider

Wat je zal kunnen:

 • Blessures voorkomen of genezen dankzij het correct toepassen van specifieke massagetechnieken 
 • Zorgen voor de nodige verlichting bij vastzittende spieren door deze weer los te maken om zo de doorbloeding weer op gang te brengen
 • Je cliënten tóch laten presteren door tape en bandages correct aan te brengen en zo de spieren (tijdelijk) te fixeren

sportmassage, sportmasseur, professionele sporters, amateursporters, massage, sportmasseur, sportclub, sportcentrum, fitnesscentrum, sportwereld, spier, anatomie, blessure, opwarming, sportmassagetechniek, spiercontractie, groepslessen, thuisstudie, volwa

Ben je benieuwd hoe de lessen zullen verlopen? Het filmpje hieronder geeft je een duidelijk beeld van het lessenverloop. De groepen worden zo samengesteld dat iedereen op een aangename manier de lessen kan volgen en voldoende begeleiding krijgt van de docent.

 

Moet ik modellen meebrengen?

Tijdens de lessenreeks oefen je op je medestudenten. Zo kan je de behandeling zowel uit het standpunt van de ontvanger als van de massagegever ervaren.

Moet ik eerst een opleiding basis lichaamsmassage of massagetherapeut volgen om deze opleiding te kunnen starten?

Je moet kennis hebben van algemene massagetechnieken enerzijds en van anatomie van de spieren en het skelet anderzijds. Als je deze kennis (via één van onze opleidingen of op een andere manier) al hebt opgedaan, kan je meteen deze opleiding aanvangen.

Wanneer start de volgende opleiding Sportmassage?

Je vindt een overzicht van de ingeplande opleidingen Sportmassage inclusief locaties en lesuren hier. Onze planning wijzigt elke dag: wanneer een cursus volzet is, wordt meteen een nieuwe ingepland. Je kan dus regelmatig deze pagina raadplegen. Maak het jezelf gem ...akkelijk en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarin je interesse hebt een overzicht van de startdata, locaties en lesuren. Als er nieuwe cursussen worden ingepland, worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast, superhandig dus.

Kan ik betalen met opleidingscheques?

Dat hangt ervan af. Door een vernieuwing in de wetgeving sinds augustus 2013, mogen opleidingscheques enkel worden aanvaard in het kader van loopbaanbegeleiding.

Kan ik een korting of een vermindering van het lesgeld krijgen?

Je kan op verschillende manieren korting genieten. Er is een vroegboekkorting als je minstens drie maanden voor start van je cursus inschrijft en betaalt. Met de KMO-portefeuille voor zelfstandige ondernemers betaalt de overheid een deel van jouw opleiding. Wil je alle mogelijkheden zien? ...Die vind je hier. Ook als je niet voor een korting in aanmerking komt, zal je merken dat onze school een vergelijkbare of hogere kwaliteit biedt dan andere opleidingsverstrekkers, aan een scherpere prijs. Dit heeft te maken met de grootte van onze organisatie en goede samenwerkingsverbanden met onze docenten.

Wanneer ontvang ik de nodige praktische informatie van de opleiding Sportmassage waarvoor ik me heb ingeschreven?

Nadat we jouw betaling intern hebben verwerkt, ontvang je een bevestigingsmail met alle praktische info over jouw opleiding Sportmassage. Indien je je meer dan twee weken voor de start van een opleiding hebt ingeschreven, krijg je hiervan nog een reminder. Maak het jezelf gemakkelijk en ... href="/login/">meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven alle praktische informatie (zoals de uren waarop je verwacht wordt, het lokaal, wat je nodig hebt enz.). Er staat zelfs een heuse agenda op! Zijn er wijzigingen, dan worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Dus check deze pagina regelmatig opnieuw tot voor de start van je cursus, ze werkt ook op je smartphone!

Wat als ik een opleiding waarvoor ik me heb ingeschreven, moet uitstellen?

Dat kan. Een opleiding uitstellen verloopt volgens de procedure beschreven in onze algemene voorwaarden.

Waar en wanneer leg ik examen af?

De laatste les leg je een examen af van jouw cursus Sportmassage. Wanneer je geslaagd bent voor het examen, krijg je nadien het erkend diploma via de post thuis gestuurd. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als werknemer. Wanneer je als zelfstandige in hoofd- o ...f bijberoep wil starten, moet je ook beschikken over het attest Bedrijfsbeheer.

Welk materiaal heb ik nodig tijdens de lessen Sportmassage?

Voor deze cursus breng je mee:

- drie grote handdoeken

- massage-olie

- een badjas

- een hoeslaken

...

Voor deze opleiding heb je de mogelijkheid om extra materiaal aan te kopen voor gebruik tijdens de les en thuis, zodat je je goed voorbereidt op het examen. Eigen materiaal aankopen heeft heel wat voordelen: je bent zeker van een optimale hygiëne, en je oefent er ook thuis mee verder. Bovendien is het een uitstekende investering: na je opleiding ga je er meteen mee aan de slag! Deze aankoop is niet verplicht.

Voor de opleiding Massage werd in samenwerking met je docent een pakket oliën op maat samengesteld. Dit pakket kan je aankopen op Schoonheidshandel.com. Daar vind je alle leveranciers van studentenpakketten verzameld. Bovendien geniet je van groothandelsprijzen, waardoor je verzekerd bent van de beste prijs.

Klik hier om de inhoud van je pakket te bekijken en te bestellen. Bestel tijdig zodat je het materiaal zeker de eerste les bij je hebt.

Maak het jezelf gemakkelijk en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven een lijstje met de materialen die je nodig hebt. Als de docent iets zou willen wijzigen worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Check deze pagina dus regelmatig opnieuw tot voor de start van je cursus, ze werkt ook op je smartphone!

LesdagEerste lesLaatste lesLeslocatieLesuren
SportmassageVrij17/11/201723/02/2018Gent18u30 - 21u30
SportmassageWoe21/02/201809/05/2018Brussel18u30 - 21u30
SportmassageDin06/03/201822/05/2018Antwerpen18u30 - 21u30
SportmassageWoe11/04/201827/06/2018Hasselt18u30 - 21u30
SportmassageWoe18/04/201804/07/2018Gent18u30 - 21u30

Wij nemen jouw opleiding zeer persoonlijk!