Cursus

OPLEIDING

Sportmanager

Wil jij...

 1. jouw lokale sportvereniging op een professionele manier ondersteunen
 2. sportevenementen succesvol leren organiseren, van start tot finish
 3. sportclubs efficiënt leren managen, van de externe communicatie tot de interne financiën
 4. jouw liefde voor de sportwereld vertalen in een volwaardige job
 5. snel starten als manager in een uitdagende en unieke sector

Sportmanager, een beroep met toekomst!

Wil je graag op een professionele manier te werk gaan binnen je sportvereniging? Wil je leren hoe je een sportclub managet? Dan is de groepscursus Sportmanager zeker iets voor jou. Hiermee leer je alles over onder andere communicatie, financieel beleid, juridische aspecten en marketingtechnieken.

De sportwereld is een groeiende economische sector! Er wordt meer en meer beroep gedaan op sportmanagers voor het organiseren van sportevenementen en het leiden van sportorganisaties. Werken in de sportwereld is uitdagend, veelzijdig en elke dag anders.

Deze cursus geeft je concrete tips mee om als sportmanager te solliciteren en hoe je je eigen zaak kan starten. Je staat optimaal voorbereid in de startblokken van je carrière als sportmanager!
 • Les krijgen van gepassioneerde professionals
 • Een praktijkgerichte cursus bij jou in de buurt
 • Snel een waardevol diploma behalen
 • Het voordeligste lesgeld van Benelux

  Diploma

  Groepsles

  12 lessen

  3 lesuren

  589.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

Startdata Sportmanager

CursusCampusEerste lesLaatste lesLesurenLesdag
Leuven15/10/202021/01/202118u30 - 21u30Don
Bruxelles / Brussel04/11/202010/02/202118u30 - 21u30Woe
Hasselt23/11/202022/02/202118u30 - 21u30Maa
Aalst27/01/202105/05/202118u30 - 21u30Woe
Antwerpen02/02/202127/04/202118u30 - 21u30Din
Brugge10/02/202119/05/202118u30 - 21u30Woe
Gent29/03/202121/06/202118u30 - 21u30Maa

PROGRAMMA

sportmanager, sportmanagement, teammanager sport, sportbranche, sportevenementen, communicatie, sportmarketing, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • manager voor professionele sporters
 • manager voor sportclubs

Vaardigheden en skills

 • Met de nodige knowhow het bestuur van je eigen sportvereniging naar een professioneel niveau kunnen tillen
 • Als zelfstandig sportmanager het beste halen uit andere clubs en verenigingen
 • Sportevenementen vlot kunnen managen van start tot finish
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • Je toekomstmogelijkheden als sportmanager
 • Starten als zelfstandig sportmanager
 • Het vinden van je eerste cliënten
 • De bezigheden van een sportmanager
 • Sport en economie
 • Sportmarketing: booming business
 • Professioneel communiceren met stakeholders
 • Managen van een sportevenement

sportmanager, sportmanagement, teammanager sport, sportbranche, sportevenementen, communicatie, sportmarketing, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Onze Docenten

Brigitte Ryckaert

Na jarenlange ervaring in de reclamewereld besliste Brigitte Ryckaert haar knowhow te gebruiken bij de organisatie van allerhande feesten voor eigen klanten. In 2009 richtte ze een zaak op in bijberoep met diverse activiteiten waaronder weddings & events en fotografie. Daarnaast staat ze in voor de ontwikkeling van allerhande grafische toepassingen waaronder ontwerpen van logo's, corporate look en huisstijl, webdesign, vormgeving en digitale opmaak van verschillende communicatiedragers, ... tot en met drukklare documenten of digitale onlinetoepassingen en begeleiding van drukwerk.
 
Via haar bedrijf verzorgt ze nu de organisatie (van A tot Z of deelprojecten) van evenementen/feesten voor zowel bedrijven als particulieren alsook de fotografie of fotoreportages (huwelijken, recepties, workshops). Ze maakte ook jaren deel uit van het bestuur van sportverenigingen waar ze instond voor de organisatie, communicatie en marketing. Sinds 2014 is ze docente bij het Centrum voor Avondonderwijs waar ze de opleidingen Weddingplanner, Sportmarketing, Eventmanagement en Sportmanagement doceert. Ze is een absolute meerwaarde voor deze opleidingen door haar ervaring en knowhow te delen met de cursisten.

Pascal De Pourcq

Pascal heeft zijn eigen praktijk als revalidatie coach & personal coach. Daarnaast is hij Fysical & technical coach bij KAA Gent & vanaf juli 2019 fysical coach bij Ajax Amsterdam.
Eerder werkte hij voor PSV, Feyenoord, Sv Zulte Waregem, Club Brugge en Anderlecht. Hij brengt vol enthousiasme zijn kennis over aan zijn studenten!

Volg les bij succesvolle zelfstandigen.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Altijd een trainingscenter binnen 30km.

Goed om te weten over deze cursus Sportmanager

Waarom is deze opleiding iets voor mij?
Sport is fun. Sport is competitie. Sport is business. Budgetten, marketing, stakeholders,… Bij het runnen van een sportclub of het organiseren van een sportwedstrijd komt heel wat kijken. Hoe je een sportvereniging of een sportevent professioneel managet, kom je te weten in deze opleiding. Alles komt aan bod. Ideaal voor mensen die professioneel aan de slag willen in de sportwereld!
Heb ik voorkennis nodig om deze opleiding te volgen?
Iedereen kan deze cursus volgen. Jouw docent legt de leerstof stap voor stap uit in begrijpelijke taal. Je hebt geen voorkennis nodig.
Zijn de lessen praktijkgericht?
Ja, onze lessen zijn speciaal ontwikkeld om jou in sneltempo praktijkgerichte kennis en vaardigheden bij te brengen. Aan de hand van voorbeelden, praktijkoefeningen en case studies pas je de leerstof vanaf de eerste les actief toe.
Hoe start ik als zelfstandig sportmanager?
Dat kom je te weten in onze praktijkgerichte opleiding Start je eigen zaak, waar je jezelf voorbereid op een carrière als zelfstandig ondernemer. Het is jouw sleutel tot succes. Wil je ontdekken of het ondernemerschap iets voor jou is? Kom dan naar ons gratis Starterslab. Daar krijg je een voorproefje van wat het betekent om als zelfstandige te werken.
Kan ik me na deze opleiding nog verder specialiseren?
Jazeker, we hebben een ruim aanbod aan cursussen rond de thema’s Management & Bedrijfsvoering en Sport. In ons gamma vind je zeker en vast een specialisatiecursus die bij je past.

PRAKTISCHE INFO

Lesdagen

De opleiding Sportmanager bestaat uit 12 lessen. Elke les duurt 3 uur. Je hebt elke week op dezelfde dag les. In het overzicht met de startdata van de opleiding Sportmanager vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Klik hier voor de startdata.

Benodigde materialen

In de eerste les krijg je speciaal ontwikkeld cursusmateriaal. Buiten pen en papier hoef je niets mee te brengen. Wij voorzien de rest.

Praktijkervaring en stage

Wil je voor je examen al waardevolle werkervaring opdoen? Loop dan stage bij een sportclub of een evenementenbureau met specialisatie in sportevents. Op stage ervaar je hoe het er in de sportwereld achter de schermen aan toegaat. Je past je managementskills in real life toe. Verder leer je ook nieuwe mensen kennen in de sportbranche. Dat is handig, want zij helpen jou misschien wel aan een topjob als sportmanager.

Je mag de periode, plek en duur van de stage zelf kiezen. Heb je een leerrijke stageplaats gevonden? Vraag dan bij je opleidingsconsulent een stagecontract aan. Je kan daarna direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Je stage eindigt voor je examen aflegt. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Je legt examen af in de laatste les. Daar hoef je dus geen extra tijd voor vrij te maken. Scoor je minstens 60%? Bravo, je bent geslaagd! Je ontvangt per post het diploma Sportmanager. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als sportmanager. Wanneer je als zelfstandige wil starten in hoofd- of bijberoep is het handig om ook de opleiding Start je eigen zaak te volgen. Die cursus bereidt je perfect voor op je nieuwe avontuur.

sportmanager, sportmanagement, teammanager sport, sportbranche, sportevenementen, communicatie, sportmarketing, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Avondonderwijs

Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is de belangrijkste opleidingsverstrekker van Vlaanderen op het gebied van professionele opleidingen voor volwassenen. Er worden lessen georganiseerd in alle grote steden in Vlaanderen zodat je steeds in jouw buurt kan studeren. De onderwijsinstelling voldoet aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 en is ingeschreven in het Centrale Register voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).  Kiezen voor het Centrum Voor Avondonderwijs VZW is kiezen voor studeren in een inspirerende omgeving. Je kan rekenen op gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt slechts 589.00 euro. Dit bedrag omvat het uitgebreide lesboek, de professionele begeleiding een vakbekwaam sportmanager, het gebruik van de lokalen en het examen.

Kortingen, subsidies en voordelen

Bekijk zeker de pagina "voordelen en kortingen" op onze website!  Je kan gebruik maken van "de vroegboekkorting" of "de last-call korting".  Ook voor werknemers, werkzoekenden en ondernemers zijn er vaak tijdelijke kortingen die  bij inschrijving onmiddellijk kunnen worden verrekend met de juiste kortingscode! 
sportmanager, sportmanagement, teammanager sport, sportbranche, sportevenementen, communicatie, sportmarketing, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

STUDIETRAJECTEN

Wat is een allround opleiding?

Wanneer je kiest voor een allround opleiding, kies je ervoor om een echte professional te worden in je vakgebied. Je combineert namelijk 3 perfect op elkaar afgestemde modules, die je een breed scala aan vaardigheden aanleren. Zo start je volledig voorbereid en zelfverzekerd aan je nieuwe carrière.

De lessen zijn zo ingepland dat je alle modules aaneensluitend volgt en vlot het traject doorloopt. Tijdens de opleiding heb je wekelijks op dezelfde dag les Zo is het gemakkelijk voor je in te plannen. Bovendien profiteer je van een flinke korting wanneer je je inschrijft voor de allround opleiding, ten opzichte van de modules afzonderlijk volgen. Voor de opleiding Sport- en Eventmanager bespaar je maar liefst € 269. Een echte aanrader dus!

Vrijstellingskorting

Heb je al één of meerdere modules gevolgd, maar wil je de volledige opleiding Sport- en Eventmanager volgen? Dan profiteer je van vrijstellingskorting! Neem contact op met je opleidingsadviseur voor jouw korting.

eventmanager, sportevenementen, sportmarketing, sportmanagement, opleiding, cursus, avondschool

Word een echte vakexpert!

Wees zeker van je plaats tijdens je hele traject!

Geniet van een korting op het inschrijvingsgeld!

Sport- en Eventmanager

eventmanager, sportevenementen, sportmarketing, sportmanagement, opleiding, cursus, avondschool

Carrièremogelijkheden

 • Zelfstandig Sport- en Eventmanager
 • Bestuurslid van een sportvereniging
 • Medewerker bij een evenementenbureau

Info over deze allround opleiding

Ben je creatief, ondernemend, flexibel én gebeten door sport? Zoek niet verder, jij bent een geboren Sport- en Eventmanager!

Tijdens deze uitgebreide lessenreeks leer je hoe jij een sportvereniging succes doet boeken over de hele lijn. Je doet de nodige managementskills op om een vereniging efficiënt te besturen, je krijgt een duidelijker beeld van sporteconomie en je weet hoe je de financiën van een sportclub beheert. Daarnaast leer je allerlei fantastische sportevenementen organiseren. Een grote atletiekwedstrijd, een benefietmatch of een lokaal clubtoernooi? Jij weet van aanpakken en leidt ze allemaal in goede banen.

En toch, een evenement zonder publiek is als een sportclub zonder leden. Gelukkig weet jij na de lessen over sportmarketing hoe je een vereniging promoot en hoe je het grote publiek opwarmt om langs te komen op je evenement. Ook als je de werking van je eigen sportvereniging naar een hoger niveau wil tillen, is dit de geknipte opleiding voor jou.

Programma

Module: Eventmanager
Module: Sportmanager
Module: Sportmarketing
Word Sport- en Eventmanager

  Diploma

  Groepsles

  1249.00 euro

Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

InschrijvenStartdataContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS