Cursus

Kan jij niets méér zeggen over rode wijn dan 'Deze vind ik lekker en deze niet.'? De groepslessen wijnproeven zijn de perfecte manier om je eerste stappen te zetten in het proeven van wijn. Zo kan je vrienden en familie verbazen met je kennis rond wijn en dé persoon worden aan wie men raad vraagt als er wijn op tafel wordt gezet.

In 8 praktijkgerichte lessen leer je alle basisprincipes. Iedereen weet dat er verschillende soorten wijn zijn en dat de kleur en smaak veelal worden bepaald door de gebruikte druivensoort. De kunst bestaat er echter in om alle specifieke eigenschappen van een wijn te kunnen herkennen en benoemen. Daarnaast is het uiteraard van belang om wijn op de juiste manier en temperatuur te serveren en proeven en de wijn op de juiste manier te bewaren.

Je leert de kneepjes van het vak van een echte sommelier. Door deze cursus te volgen zal je evolueren van wijnliefhebber naar wijnkenner.

Sommelier, Wijnproeven, oenologie, wijnbar, restaurant, terroir, wijnkelder, wijn chateau, druif, bouquet, degusteren, wijnvoorraad, venificatie, druivensoorten, wijnkaart, traitteur, menu, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Lessenverloop

De opleiding Sommelier bestaat uit 8 lessen. Elke les duurt 3 uren en gaat steeds door op dezelfde weekdag dat de lessenreeks gestart is. In het overzicht met de startdata van de opleiding Sommelier vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Kostprijs

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt slechts 440.00 euro. Dit bedrag omvat het cursusmateriaal, de professionele begeleiding van de docent, het gebruik van de lokalen en het examen.

Examen en diploma

Het theoretisch examen bestaat uit open vragen, meerkeuzevragen en oefeningen over de leerstof.

Wanneer je voor beide onderdelen minstens 60% behaalt, ben je geslaagd voor het examen. Je ontvangt dan het erkend diploma Sommelier. Hiermee kan je als zelfstandige starten als je ook in het bezit bent van een diploma bedrijfsbeheer of je kan er mee aan de slag als werknemer.

Benodigdheden

Tijdens deze cursus dien je enkele zaken mee te brengen. Kijk voor meer info bij de veelgestelde vragen op deze pagina.

Praktische info

440.00 euro

 • All-in cursusgeld
 • Erkend diploma
 • Duur: 8 lessen
 • Voor iedereen

Inschrijven

Het programma kort samengevat:

 • Je toekomstperspectieven en jobkansen als sommelier
 • Je eigen wijnbar openen
 • Het proeven van wijn/wijnproeven
 • Ingrediënten en bestanddelen van wijn
 • Zelf wijn maken
 • Geschikte druiven om wijn te maken
 • Verschillende druivensoorten en hun kenmerken
 • Het begrip ‘terroir’
 • Wijnlanden en wijnstreken
 • Wijnwetgeving en wijnkwalificaties
 • Correct lezen van het etiket op een fles wijn
 • Rijping van wijn
 • Biologische wijn
 • Zelf een wijnkaart samenstellen
 • De correcte temperatuur om wijn te serveren
 • Wijn bewaren
 • Belangrijke wijntermen

Wat je zal kunnen:

 • Kunnen praten over oorsprong, smaaktonen en aroma's van een wijn like a pro
 • Wijn proeven volgens de échte regels van de kunst
 • Een wijn helemaal tot zijn recht laten komen door deze zoals het hoort te kunnen serveren en bewaren

Sommelier, Wijnproeven, oenologie, wijnbar, restaurant, terroir, wijnkelder, wijn chateau, druif, bouquet, degusteren, wijnvoorraad, venificatie, druivensoorten, wijnkaart, traitteur, menu, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Ben je benieuwd hoe de lessen zullen verlopen? Het filmpje hieronder geeft je een duidelijk beeld van het lessenverloop. De groepen worden zo samengesteld dat iedereen op een aangename manier de lessen kan volgen en voldoende begeleiding krijgt van de docent.

 

Wanneer start de volgende opleiding Sommelier?

Je vindt een overzicht van de ingeplande opleidingen Sommelier inclusief locaties en lesuren hier. Onze planning wijzigt elke dag: wanneer een cursus volzet is, wordt meteen een nieuwe ingepland. Je kan dus regelmatig deze pagina raadplegen. Maak het jezelf gemakk ...elijk en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarin je interesse hebt een overzicht van de startdata, locaties en lesuren. Als er nieuwe cursussen worden ingepland, worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast, superhandig dus.

Kan ik betalen met opleidingscheques?

Dat hangt ervan af. Door een vernieuwing in de wetgeving sinds augustus 2013, mogen opleidingscheques enkel worden aanvaard in het kader van loopbaanbegeleiding.

Kan ik een korting of een vermindering van het lesgeld krijgen?

Je kan op verschillende manieren korting genieten. Er is een vroegboekkorting als je minstens drie maanden voor start van je cursus inschrijft en betaalt. Met de KMO-portefeuille voor zelfstandige ondernemers betaalt de overheid een deel van jouw opleiding. Wil je alle mogelijkheden zien? ...Die vind je hier. Ook als je niet voor een korting in aanmerking komt, zal je merken dat onze school een vergelijkbare of hogere kwaliteit biedt dan andere opleidingsverstrekkers, aan een scherpere prijs. Dit heeft te maken met de grootte van onze organisatie en goede samenwerkingsverbanden met onze docenten.

Wanneer ontvang ik de nodige praktische informatie van de opleiding Sommelier waarvoor ik me heb ingeschreven?

Nadat we jouw betaling intern hebben verwerkt, ontvang je een bevestigingsmail met alle praktische info over jouw opleiding Sommelier. Indien je je meer dan twee weken voor de start van een opleiding hebt ingeschreven, krijg je hiervan nog een reminder. Maak het jezelf gemakkelijk en ...ef="/login/">meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven alle praktische informatie (zoals de uren waarop je verwacht wordt, het lokaal, wat je nodig hebt enz.). Er staat zelfs een heuse agenda op! Zijn er wijzigingen, dan worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Dus check deze pagina regelmatig opnieuw tot voor de start van je cursus, ze werkt ook op je smartphone!

Wat als ik een opleiding waarvoor ik me heb ingeschreven, moet uitstellen?

Dat kan. Een opleiding uitstellen verloopt volgens de procedure beschreven in onze algemene voorwaarden.

Waar en wanneer leg ik examen af?

De laatste les leg je een examen af van jouw cursus Sommelier. Wanneer je geslaagd bent voor het examen, krijg je nadien het erkend diploma via de post thuis gestuurd. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als werknemer. Wanneer je als zelfstandige in hoofd- of b ...ijberoep wil starten, moet je ook beschikken over het attest Bedrijfsbeheer.

Welk materiaal heb ik nodig tijdens de lessen Sommelier?

Bij de start van de eerste les ontvang je het cursusboek. We vragen je om schrijfgerief en een notitieboekje mee te brengen naar de lessen. Verder is ook een eigen set proefglazen (6 stuks) nodig, bij voorkeur van het merk Riedel of Spiegelau. 

Maak het jezelf gemakkelijk en ...
ref="/login/">meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven een lijstje met de materialen die je nodig hebt. Als de docent iets zou willen wijzigen worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Check deze pagina dus regelmatig opnieuw tot voor de start van je cursus, ze werkt ook op je smartphone!

LesdagEerste lesLaatste lesLeslocatieLesuren
SommelierDin09/01/201827/02/2018Antwerpen18u30 - 21u30
SommelierDon11/01/201801/03/2018Gent18u30 - 21u30
SommelierMaa16/04/201811/06/2018Roeselare18u30 - 21u30

Wij nemen jouw opleiding zeer persoonlijk!