Cursus

OPLEIDING

Ritueelbegeleider

Wil jij...

 1. mensen ondersteunen bij belangrijke overgangsmomenten in hun leven
 2. voor elke mijlpaal een passend ritueel bedenken en vormgeven
 3. familieleden begeleiden bij hun zoektocht naar passende woorden, symbolen en handelingen
 4. studeren op je eigen tempo, met ruimte voor je werk, je gezin en je hobby's
 5. een dienst verlenen met meerwaarde en een échte impact

Ritueelbegeleider, een beroep met toekomst!

De meeste belangrijke mijlpalen in een mensenleven gaan gepaard met rituelen. Geboorte, huwelijk, afstuderen, pensioen ... maar ook een echtscheiding, overlijden en euthanasie gaan gepaard met een of ander ritueel. Die rituelen hebben een culturele plaats, maar ook een psychologische. Ze helpen ons ons waarde en begrip vinden. Als ritueelbegeleider ondersteun je mensen in hun zoektocht naar gepaste woorden, symbolen en handelingen

In deze inspirerende thuisstudie wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de culturele verschillen tussen rituelen. Verschillende rituelen van overal ter wereld en uit de voornaamste religies worden dan ook uitgebreid besproken. Je leert je taak vormgeven en uitvoeren tijdens sleutelmomenten in iemands leven. Je leert steunen, begeleiden, structuur geven en ook meevieren.

Schrijf je in voor deze zinderende thuisstudie en maak elke mijlpaal tot een onvergetelijk moment!
 • Studeer thuis op je eigen tempo
 • Persoonlijke begeleiding gegarandeerd
 • Up to date en praktijkgerichte cursus
 • Voordeligste lesgeld van België

  Diploma

  Thuisstudie

  3-6 maanden

249.00 211.65 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk
Inschrijven

JE KUNT ELKE DAG STARTEN

Ontdek ook onze
groepscursussen

PROGRAMMA

ritueelbegeleider, ritueelbegeleiding, rituelen, symbolen, uitvaartrituelen, ritueelcoach, ceremonies, afstandsonderwijs, thuisstudie

Toekomstmogelijkheden en nieuwe carrièrekansen

 • Zelfstandig ritueelbegeleider
 • Lifecoach gespecialiseerd in ondersteuning bij belangrijke overgangsmomenten

Vaardigheden en skills

 • Je kent de verschillende soorten overgangsrituelen en bent op de hoogte van culturele verschillen
 • Je kan op basis van een intake-gesprek een passend ritueel kiezen en vormgeven
 • Je staat klanten bij en ondersteunt hen op de dag van het ritueel
Proefhoofdstuk

Inhoud cursus

 • De psychologie achter rituelen
 • Wijdverspreide rituelen
 • Culturele verschillen
 • Het gebruik van symbolen en gebaren
 • Therapeutische afscheidsrituelen
 • Taken van een ritueelbegeleider
 • Zelf rituelen vormgeven

ritueelbegeleider, ritueelbegeleiding, rituelen, symbolen, uitvaartrituelen, ritueelcoach, ceremonies, afstandsonderwijs, thuisstudie

Onze Docenten

Chantal van de Walle

Chantal van de Walle heeft naast een eigen praktijk waarin ze mensen vanuit een
psychologische aanpak begeleidt in hun leven, ook de cursus Rookstopconsulent geschreven
voor het Centrum Voor Afstandsonderwijs. Ze doceert de opleiding niet enkel omdat ze
beroepsmatig de kennis heeft om mensen vakkundig te begeleiden, te stimuleren en te
motiveren, maar omdat ze zelf een hele boel ervaring heeft binnen haar vakgebied.
Verder doceert ze vanuit haar expertise uit haar eigen coach praktijk de cursus rouw en 
verlies consulente en ritueelbegeleider.
 
Er zijn momenten in het leven waarop je met een grote veranderingen te maken krijgt. Het
zijn zogenaamde ‘scharniermomenten’: gebeurtenissen die je leven opdelen in ervoor en
erna. Een geboorte, huwelijk, overlijden, nieuwe baan, met pensioen gaan enzovoort. Op die
momenten is het fijn om te weten hoe je hiermee om kunt gaan. Hoe je je emoties kunt
uiten en alles een plekje kunt geven.

Studeren waar en wanneer je wilt.

Online begeleiding van een professional.

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt.

Goed om te weten over deze cursus Ritueelbegeleider

Wanneer kan ik starten met een thuisstudie?
Je start met een thuisstudie wanneer je zelf wilt. Je kan na je inschrijving dezelfde dag al online starten met de cursus Ritueelbegeleider. De gedrukte cursusmap gaat onmiddelijk op de post en deze ontvang je snel thuis. Dankzij de flexibiliteit van een thuisstudie studeer je waar en wanneer je wil. Je krijgt een jaar lang begeleiding van een docent via een online platform, dus je staat er niet alleen voor!
Waarom kiezen voor een thuisstudie?
Het grote voordeel van een thuisstudie is de flexibiliteit. Je studeert waar en wanneer je wilt. Je kiest zelf hoe lang je over de opleiding doet (je kan bij ons op school examen afleggen tot 5 jaar na start van de opleiding) en combineert je studie dus makkelijk met een job en/of gezin!
Hoe schrijf ik in voor een opleiding?
Dat kan op één van onze secretariaten of gewoon online door het inschrijvingsformulier in te vullen en een betaling uit te voeren.
Wanneer is mijn inschrijving definitief?
Je inschrijving is definitief als je je hebt aangemeld en wij een betaling ontvangen hebben. Je krijgt van ons dan een bevestigingsmail met alle praktische info zoals de log-in voor het studentenplatform.
Wat als ik tijdens het studeren van mijn thuiscursus een vraag heb over de leerstof?
Je krijgt een jaar lang begeleiding van een ervaren docent, dit is inbegrepen in het cursusgeld. Via een studentenplatform kan je vragen stellen aan je docent, maak je oefeningen en dien je taken in. Deze begeleiding kan indien je dit wil nog verlengd worden.
Wat krijg ik thuisgestuurd?

Je ontvangt speciaal ontwikkeld cursusmateriaal in een handige map. Jouw persoonlijke docent stelde de cursus op maat samen. De docent zorgde voor een goede balans tussen theorie en oefeningen. Overloop de oefeningen zeker eens met je docent via het online studentenplatform. Zo krijg je een goed beeld van het examen.

De cursus is volledig. Je hebt geen extra boeken nodig. Je hebt meteen alles in huis om van je thuisstudie {$course.CourseName} een succes te maken.

Waar en wanneer leg ik examen af?
Na het instuderen van je cursus leg je het examen Ritueelbegeleider af op één van onze examenlocaties. Heb je minstens 60% behaald, dan ben je geslaagd en ontvang je per post het diploma Ritueelbegeleider. Hiermee kan je dan meteen solliciteren voor je droombaan als {course.professionName}. Wil je als zelfstandige je eigen zaak starten, dan heb je ook het attest Bedrijfsbeheer nodig. Je volgt hiervoor onze opleiding en legt het examen af bij de Centrale Examencommissie (vanaf september 2018 kan je dit ook gewoon bij onze school afleggen).

PRAKTISCHE INFO

Studieverloop

Je kan direct aan de slag na je inschrijving! De digitale cursus staat binnen de minuut op jouw profielpagina. De papieren versie gaat onmiddellijk op de post en deze ontvang je snel thuis. Dankzij de flexibiliteit van een thuisstudie studeer je waar en wanneer je wil. Je krijgt een jaar lang begeleiding van een ervaren ritueelbegeleider die jou praktische oefeningen, feedback op maat en tips uit het werkveld geeft via ons online leerplatform. Dus je staat er niet alleen voor! Als je er klaar voor bent, leg je examen af op één van onze examenlocaties en als je slaagt, ontvang je het diploma!

Benodigde materialen

Je ontvangt speciaal ontwikkeld cursusmateriaal in een handige map. Jouw persoonlijke docent stelde de cursus op maat samen. De docent zorgde voor een goede balans tussen theorie en oefeningen. Overloop de oefeningen zeker eens met je docent via het online studentenplatform. Zo krijg je een goed beeld van het examen.

De cursus is volledig. Je hebt geen extra boeken nodig. Je hebt meteen alles in huis om van je thuisstudie Ritueelbegeleider een succes te maken.

Praktijkervaring en stage

Wil je jouw kennis uit de opleiding Ritueelbegeleider snel in de praktijk omzetten? Volg dan zeker een stage. Je doet zo concrete werkervaring op die mooi op je cv staat! Bovendien bouw je je netwerk verder uit met contacten die jou wel eens aan een job als Ritueelbegeleider kunnen helpen.

Je kiest de periode, plek en duur zelf. Spring eens binnen bij een ceremoniemeester of wedding-planner bij jouw in de buurt en vraag naar stagemogelijkheden. Om de stage goed te keuren, vraag je bij je opleidingsconsulent een stageovereenkomst aan. Deze vul je dan samen met je stagegever in en bezorg je terug aan ons. Je kan dan direct aan de slag, met een maximum van 300 stage-uren. Zorg zeker dat je alles hebt afgerond voor het behalen van je diploma.

Een stage is een handig opstapje naar een mooie carrière als Ritueelbegeleider. Je bent natuurlijk niet verplicht om stage te lopen.

Examen en diploma

Na het instuderen van je cursus leg je het examen Ritueelbegeleider af op één van onze examenlocaties. Heb je minstens 60% behaald, dan ben je geslaagd en ontvang je per post het diploma Ritueelbegeleider. Hiermee kan je al solliciteren voor je een uitdagende functie als Ritueelbegeleider. Wil je echter als zelfstandige je eigen zaak starten, dan volg je best ook onze opleiding Bedrijfsbeheer. Met een attest bedrijfsbeheer ben jij immers perfect voorbereid om aan de slag te gaan als zelfstandig ritueelbegeleider.

ritueelbegeleider, ritueelbegeleiding, rituelen, symbolen, uitvaartrituelen, ritueelcoach, ceremonies, afstandsonderwijs, thuisstudie

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Centrum Voor Afstandsonderwijs

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs is de belangrijkste opleidingsverstrekker van opleidingen in afstandsonderwijs in Vlaanderen. Door de jarenlange ervaring heeft de school een groot en gebalanceerd opleidingsaanbod uitgebouwd met relevante opleidingen voor de arbeidsmarkt. Je geniet van voordelig inschrijvingsgeld omdat je gebruik kan maken van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Kiezen voor het Centrum Voor Afstandsonderwijs is kiezen voor flexibel studeren waarbij je toch persoonlijk begeleid wordt door gemotiveerde en professionele docenten.

Lesgeld

Je betaalt voor deze opleiding Ritueelbegeleider maar 211.65 euro. Hiervoor krijg je een geïllustreerd cursusboek, één jaar praktijkgerichte begeleiding van een topdocente en expert in rituelen, toegang tot extra interactief lesmateriaal op ons online leerplatform én de mogelijkheid om binnen de vijf jaar gratis examen af te leggen op één van onze examenlocaties! Alles voor een knallende start als ritueelbegeleider!

Kortingen, subsidies en voordelen

Het Centrum Voor Afstandsonderwijs, onderdeel van de Ondernemersschool bv, is één van de grootste opleidingsverstrekkers voor volwassenen van de Benelux. Ze organiseert professionele opleidingen voor cursisten uit de hele wereld via het systeem van afstandsonderwijs. Wie bij ons les heeft gevolgd kan zich aansluiten bij de Wellnessfederatie vzw; deze erkende beroepsvereniging zetelt in de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO. De onderwijsinstelling is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat de onderwijsinstelling voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Bovendien voldoet het Centrum Voor Afstandsonderwijs aan de strenge kwaliteitsvereisten van ISO 9001:2015 én is ze geregistreerd dienstverlener van de Vlaamse overheid in het kader van opleidingscheques en de kmo-portefeuille. Tot slot kan iedereen die les heeft gevolgd aan onze onderwijsinstelling vrijstellingen bekomen of vervolgopleidingen volgen bij het Centrum Voor Beroepskwalificatie vzw en het Centrum Voor Avondonderwijs vzw. Lees hier meer over de erkenningen en registraties.
ritueelbegeleider, ritueelbegeleiding, rituelen, symbolen, uitvaartrituelen, ritueelcoach, ceremonies, afstandsonderwijs, thuisstudie, thuiscursus, cursus, studie, opleiding, thuis studeren, school, volwassenenonderwijs
Inschrijven
Moshin F.
Antwerpen

Docent voor het ingeschreven vak is effectief bezig met de studenten. Ook legt de docent goed de nadruk op wat in de praktijk meer van toepassing is.

Abiha V.
Ravels

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Maartje P.
Brugge

Al zeer nuttig geweest om professioneel door te kunnen groeien.

Evi D.
Gent

Goede, correcte en snelle service bij vragen!

Laatste weetjes over Ritueelbegeleider

InschrijvenContact

Interessant voor jou

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS