Cursus

Welke onderwerp of welke gebeurtenis je ook kiest, het is nooit eenvoudig om samenhangende foto’s te maken en deze te bundelen tot één mooi geheel. Dankzij deze cursus krijg je onder begeleiding van een ervaren docent alle vaardigheden onder de knie om prachtige fotoreportages uit te werken!

Je bent vertrouwd met de verschillende technieken om goede foto’s te maken, maar je wilt meer? Wil je graag leren om pakkende verhalen te vertellen aan de hand van een sprekende fotoreeks? Dan is deze praktijkgerichte opleiding Reportagefotografie helemaal op jouw lijf geschreven!

Je leert een logische samenhang creëren en zorgt voor een originele rode draad in je reportage. Daarbovenop leer je ook je eigen portfolio samenstellen zodat je een indrukwekkende verzameling hebt van jouw eigen werk om te presenteren aan je toekomstige klanten.

reportagefotografie, reportagefotograaf, reportage, digitale fotografie, fotograaf, fototechniek, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Lessenverloop

De opleiding Reportagefotografie bestaat uit 5 lessen. Elke les duurt 3 uren en gaat steeds door op dezelfde weekdag dat de lessenreeks gestart is. In het overzicht met de startdata van de opleiding Reportagefotografie vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Kostprijs

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt slechts 264.00 euro. Dit bedrag omvat het cursusmateriaal, de professionele begeleiding van de docent, het gebruik van de lokalen en het examen.

Examen en diploma

Het theoretisch examen kan bestaan uit open vragen, meerkeuzevragen of oefeningen over de leerstof.

Het praktijkexamen kan bestaan uit tussentijdse opdrachten en/of een eindwerk.

Wanneer je voor beide onderdelen minstens 60% behaalt, ben je geslaagd voor het examen. Je ontvangt dan het erkend diploma Reportagefotografie. Hiermee kan je als zelfstandige starten als je ook in het bezit bent van een diploma bedrijfsbeheer of je kan er mee aan de slag als werknemer.

Benodigdheden

Tijdens deze cursus dien je enkele zaken mee te brengen. Kijk voor meer info bij de veelgestelde vragen op deze pagina.

Praktische info

264.00 euro

 • All-in cursusgeld
 • Erkend diploma
 • Duur: 5 lessen
 • Voor iedereen

Inschrijven

Het programma kort samengevat:

 • Wat is reportagefotografie en welke soorten zijn er?
 • Mogelijke technieken: humor, contrast, uitvergroting, herhaling
 • Leer een visie, een verhaal en een sfeer creëren in een foto
 • Hoe ga ik te werk: dichtbij, observatie, adapteren,…
 • Leer kijken naar je onderwerp en omgeving
 • Hoe werk ik met verschillende soorten licht?
 • Een geslaagde foto: leer foto’s bespreken van andere fotografen
 • Jouw eigen professionele portfolio: hoe maak ik het?

Wat je zal kunnen:

 • De verschillende reportagetechnieken? Jij begrijpt ze én kan ze toepassen in een fotoreeks
 • Je onderwerp en omgeving perfect op elkaar afstemmen om de gewenste sfeer te creëren
 • Fotografie is schrijven met licht. Je leert het belang van licht begrijpen en de juiste lichtkeuze maken
 • Je eigen portfolio samenstellen

reportagefotografie, reportagefotograaf, reportage, digitale fotografie, fotograaf, fototechniek, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Ben je benieuwd hoe de lessen zullen verlopen? Het filmpje hieronder geeft je een duidelijk beeld van het lessenverloop. De groepen worden zo samengesteld dat iedereen op een aangename manier de lessen kan volgen en voldoende begeleiding krijgt van de docent.

 

Kunnen jullie mij een fototoestel aanraden?

Vrijwel alle spiegelreflexcamera's die je nu op de markt vindt, zijn degelijke toestellen. De principes van het fotograferen blijven uiteraard hetzelfde of je nu fotografeert met een toestel van 500 euro of één van 3000 euro. Het is aan jou om te kiezen wat je wilt spenderen.

Kan ik materiaal huren via de school?

Het aankopen en leren kennen van eigen materiaal is erg belangrijk. Je leert dan werken met jouw toestel en er de mogelijkheden en beperkingen snel van doorgronden zodat je hier ook na de lessen mee verder kan werken.

Kan ik met deze module starten zonder de basismodule te hebben gevolgd?

Er wordt verwacht dat je de basisprincipes van het fotograferen al onder de knie hebt voor je start met deze gespecialiseerde module.

Waar en wanneer leg ik examen af?

De laatste les leg je een examen af van jouw cursus Reportagefotografie (en je maakt op voorhand ook een fotoreeks als praktisch examen). Wanneer je geslaagd bent voor het examen, krijg je nadien het erkend diploma via de post thuis gestuurd. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar o ...p de arbeidsmarkt als werknemer. Wanneer je als zelfstandige in hoofd- of bijberoep wil starten, moet je ook beschikken over het attest Bedrijfsbeheer.

Welk materiaal heb ik nodig tijdens de lessen Reportagefotografie?

...

Tijdens de lessen maak je gebruik van je eigen spiegelreflexcamera. Voorzie een volle batterij in je toestel, eventueel een reservebatterij en de handleiding. Heb je nog geen spiegelreflexcamera, dan raden we je aan om een compact toestel mee te brengen. Zonder toestel kan je niet deelnemen aan de lessen. Breng daarnaast ook schrijfgerief en een notitieboekje mee naar de lessen. 

Maak het jezelf gemakkelijk en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven een lijstje met de materialen die je nodig hebt. Als de docent iets zou willen wijzigen worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Check deze pagina dus regelmatig opnieuw tot voor de start van je cursus, ze werkt ook op je smartphone!

Wanneer start de volgende opleiding Reportagefotografie?

Je vindt een overzicht van de ingeplande opleidingen Reportagefotografie inclusief locaties en lesuren hier. Onze planning wijzigt elke dag: wanneer een cursus volzet is, wordt meteen een nieuwe ingepland. Je kan dus regelmatig deze pagina raadplegen. Maak het jez ...elf gemakkelijk en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarin je interesse hebt een overzicht van de startdata, locaties en lesuren. Als er nieuwe cursussen worden ingepland, worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast, superhandig dus.

Kan ik betalen met opleidingscheques?

Dat hangt ervan af. Door een vernieuwing in de wetgeving sinds augustus 2013, mogen opleidingscheques enkel worden aanvaard in het kader van loopbaanbegeleiding.

Kan ik een korting of een vermindering van het lesgeld krijgen?

Je kan op verschillende manieren korting genieten. Er is een vroegboekkorting als je minstens drie maanden voor start van je cursus inschrijft en betaalt. Met de KMO-portefeuille voor zelfstandige ondernemers betaalt de overheid een deel van jouw opleiding. Wil je alle mogelijkheden zien? ...Die vind je hier. Ook als je niet voor een korting in aanmerking komt, zal je merken dat onze school een vergelijkbare of hogere kwaliteit biedt dan andere opleidingsverstrekkers, aan een scherpere prijs. Dit heeft te maken met de grootte van onze organisatie en goede samenwerkingsverbanden met onze docenten.

Wanneer ontvang ik de nodige praktische informatie van de opleiding Reportagefotografie waarvoor ik me heb ingeschreven?

Nadat we jouw betaling intern hebben verwerkt, ontvang je een bevestigingsmail met alle praktische info over jouw opleiding Reportagefotografie. Indien je je meer dan twee weken voor de start van een opleiding hebt ingeschreven, krijg je hiervan nog een reminder. Maak het jezelf gemakkelij ...k en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven alle praktische informatie (zoals de uren waarop je verwacht wordt, het lokaal, wat je nodig hebt enz.). Er staat zelfs een heuse agenda op! Zijn er wijzigingen, dan worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Dus check deze pagina regelmatig opnieuw tot voor de start van je cursus, ze werkt ook op je smartphone!

Wat als ik een opleiding waarvoor ik me heb ingeschreven, moet uitstellen?

Dat kan. Een opleiding uitstellen verloopt volgens de procedure beschreven in onze algemene voorwaarden.

LesdagEerste lesLaatste lesLeslocatieLesuren
ReportagefotografieDon19/10/201723/11/2017Aalst18u30 - 21u30
ReportagefotografieDon30/11/201711/01/2018Turnhout18u30 - 21u30
ReportagefotografieVrij16/02/201816/03/2018Hasselt18u30 - 21u30
ReportagefotografieMaa26/02/201826/03/2018Aalst18u30 - 21u30
ReportagefotografieDin06/03/201803/04/2018Antwerpen18u30 - 21u30
ReportagefotografieWoe07/03/201804/04/2018Gent18u30 - 21u30
ReportagefotografieZat07/04/201805/05/2018Antwerpen14u00 - 17u00
ReportagefotografieMaa16/04/201814/05/2018Leuven18u30 - 21u30
ReportagefotografieDin09/10/201813/11/2018Aalst18u30 - 21u30

Wij nemen jouw opleiding zeer persoonlijk!