Cursus

Je eigen kleding maken is weer helemaal in. Dankzij deze praktijkgerichte opleiding leer je onder andere nauwkeurig maten opnemen en creatieve patronen uittekenen. Op die manier lever je precisiewerk en zorg je bovendien voor een uniek ontwerp!

Tijdens deze boeiende opleiding krijg je in de eerste plaats de basisregels van het patroonontwerpen onder de knie. Je krijgt tal van handige tips mee voor een aantrekkelijk en commercieel ontwerp en zorgt ervoor dat de kledij goed aanpast en comfortabel draagt.

Eens je de verschillende basisvaardigheden onder de knie hebt, kan je eindeloos variëren. Zo kun je het basispatroon voor een blouse ook gebruiken voor een jurk of jas. En door de blouse een andere kraag, sluiting of zakken te geven, ontwikkel je een eigen uniek patroon.

Tot slot krijg je ook een uitgebreide stofkennis mee. Zo weet je welke stof het beste geschikt is om jouw patroon realiteit te maken! Daarbij krijg je ook het nodige ruimtelijk inzicht in patronen en ga je zakken en ritsen plaatsen.

Wanneer je je eigen patronen kunt ontwerpen, ben je verzekerd van een uniek kledingstuk! Deze opleiding is dan ook ideaal voor wie graag creatief bezig is met kleding. Als kleermaker of naaister kan je jouw technieken verbeteren.

patroonontwerper, patroonontwerp, patroontekenen, patroon, basispatroon, jurken, jassen, rokken en blouses, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Lessenverloop

De opleiding Patroonontwerper bestaat uit 8 lessen. Elke les duurt 3 uren en gaat steeds door op dezelfde weekdag dat de lessenreeks gestart is. In het overzicht met de startdata van de opleiding Patroonontwerper vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Kostprijs

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt slechts 378.00 euro. Dit bedrag omvat het cursusmateriaal, de professionele begeleiding van de docent, het gebruik van de lokalen en het examen.

Examen en diploma

Je legt het theoretische deel van het examen af tijdens de lessen.

Je legt het praktisch deel van het examen af tijdens de lessen.

Wanneer je voor beide onderdelen minstens 60% behaalt, ben je geslaagd voor het examen. Je ontvangt dan het erkend diploma Patroonontwerper. Hiermee kan je als zelfstandige starten als je ook in het bezit bent van een diploma bedrijfsbeheer of je kan er mee aan de slag als werknemer.

Benodigdheden

Tijdens deze cursus dien je enkele zaken mee te brengen. Kijk voor meer info bij de veelgestelde vragen op deze pagina.

Praktische info

378.00 euro

 • All-in cursusgeld
 • Erkend diploma
 • Duur: 8 lessen
 • Voor iedereen

Inschrijven

Het programma kort samengevat:

 • Je toekomstmogelijkheden als zelfstandig patroonontwerper
 • Starten als patroonontwerper in bijberoep
 • Je eigen patronen ontwerpen
 • Patronen maken op basis van een foto
 • Belangrijke begrippen voor de patroonontwerper
 • Patronen leren tekenen
 • Correct maten opnemen
 • Je ideeën vertalen naar een professioneel patroon
 • Een correct snijplan opstellen
 • Het vinden van inspiratie
 • Patroon van de rok en de broek/pantalon
 • Broekzakken en ritsen maken

Wat je zal kunnen:

 • Goed begonnen is half gewonnen: jij kan correct alle maten opnemen
 • Met een waaier aan soorten stof aan de slag gaan
 • Je eigen patronen kunnen tekenen en ontwerpen
 • Broekzakken en ritsen maken

patroonontwerper, patroonontwerp, patroontekenen, patroon, basispatroon, jurken, jassen, rokken en blouses, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Ben je benieuwd hoe de lessen zullen verlopen? Het filmpje hieronder geeft je een duidelijk beeld van het lessenverloop. De groepen worden zo samengesteld dat iedereen op een aangename manier de lessen kan volgen en voldoende begeleiding krijgt van de docent.

 

Is de opleiding Patroontekenen gericht op herenmode of damesmode?

In de opleiding Patroonontwerper wordt gefocust op het zelf ontwerpen van stijlvolle en originele kledij voor zowel mannen als vrouwen. Nadien zijn er specialisaties mogelijk, zoals onze thuiscursus Mannenkledij ontwerpen.

Kan je aan het einde van deze cursus Patroontekenen een patroon maken op basis van een foto?

Ja. Je leert patronen maken op basis van een foto, je ideeën vertalen naar een professioneel ontwerp, een correct snijplan op te stellen enz.

Kan ik een korting of een vermindering van het lesgeld krijgen?

Je kan op verschillende manieren korting genieten. Er is een vroegboekkorting als je minstens drie maanden voor start van je cursus inschrijft en betaalt. Met de KMO-portefeuille voor zelfstandige ondernemers betaalt de overheid een deel van jouw opleiding. Wil je alle mogelijkheden zien? ...Die vind je hier. Ook als je niet voor een korting in aanmerking komt, zal je merken dat onze school een vergelijkbare of hogere kwaliteit biedt dan andere opleidingsverstrekkers, aan een scherpere prijs. Dit heeft te maken met de grootte van onze organisatie en goede samenwerkingsverbanden met onze docenten.

Wanneer start de volgende opleiding Patroontekenen?

Je vindt een overzicht van de ingeplande opleidingen Patroonontwerper inclusief locaties en lesuren hier. Onze planning wijzigt elke dag: wanneer een cursus volzet is, wordt meteen een nieuwe ingepland. Je kan dus regelmatig deze pagina raadplegen. Maak het jezelf gemakke ...lijk en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarin je interesse hebt een overzicht van de startdata, locaties en lesuren. Als er nieuwe cursussen worden ingepland, worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast, superhandig dus.

Kan ik betalen met opleidingscheques?

Dat hangt ervan af. Door een vernieuwing in de wetgeving betreffende de opleidingscheques, kunnen deze vanaf augustus 2013 enkel worden aanvaard in het kader van loopbaanbegeleiding.

Wanneer ontvang ik de nodige praktische informatie van de opleiding Patroontekenen waarvoor ik me heb ingeschreven?

Nadat we jouw betaling intern hebben verwerkt, ontvang je een bevestigingsmail met alle praktische info over jouw opleiding Patroonontwerper. Indien je je meer dan twee weken voor de start van een opleiding hebt ingeschreven, krijg je hiervan nog een reminder. Maak het jezelf gemakkelijk e ...n meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven alle praktische informatie (zoals de uren waarop je verwacht wordt, het lokaal, wat je nodig hebt enz.). Er staat zelfs een heuse agenda op! Zijn er wijzigingen, dan worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Dus check deze pagina regelmatig opnieuw tot voor de start van je cursus, ze werkt ook op je smartphone!

Wat als ik een opleiding waarvoor ik me heb ingeschreven, moet uitstellen?

Dat kan. Een opleiding uitstellen verloopt volgens de procedure beschreven in onze algemene voorwaarden.

Waar en wanneer leg ik examen af?

De laatste les leg je een examen af van jouw cursus Patroonontwerper. Wanneer je geslaagd bent voor het examen, krijg je nadien het erkend diploma via de post thuis gestuurd. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als werknemer. Wanneer je als zelfstandige in hoof ...d- of bijberoep wil starten, moet je ook beschikken over het attest Bedrijfsbeheer.

Gaat de opleiding over patroontekenen met de hand of met behulp van software?

Deze opleiding focust voornamelijk op patroontekenen en kleding ontwerpen met de hand.

Welk materiaal heb ik nodig tijdens de lessen Patroonontwerper?

Voor deze cursus heb je nodig:

- Potlood

- Gom

- Lintmeter

- Plakband/ lijm

- Kopspelden (best zonder gekleurde bolletjes)

- Fijne kleurstiftjes (zwart, groen, rood, blauw)

- Lange lat (50 cm of langer)

...

- Grote driehoek met rasterlijnen binnenin

- Ronde mal(len) (of een vast hand om mooie rondingen te maken)

- Patroonpapier

- Papier om notities te maken

- Papierschaar

- Fijn grosgraint lint of satijnlint of wol of een stuk touw

 Thuis voorzie je:

- Stofschaar

- Goedkope stofjes of baalkatoen

- Naaimachine indien mogelijk

Maak het jezelf gemakkelijk en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven een lijstje met de materialen die je nodig hebt. Als de docent iets zou willen wijzigen worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Check deze pagina dus regelmatig opnieuw tot voor de start van je cursus, ze werkt ook op je smartphone!

Wij nemen jouw opleiding zeer persoonlijk!