Cursus

Kan jij ook echt genieten van prachtige landschappen en architecturale hoogstandjes? Dankzij deze unieke cursus Landschaps- en Architectuurfotografie neem je er de mooiste foto’s van en zorg je ervoor dat ze je altijd bijblijven.

Tijdens deze cursus leer je landschappen en architectuur verkennen door de lens van de camera. Natuur en cultuur vertellen namelijk unieke verhalen. Ze kunnen zich esthetisch ontplooien voor het oog van de camera en met de juiste instellingen en technieken maak jij met jouw camera een kunstwerk van een panorama.

Je maakt tijdens deze opleiding kennis met alle theoretische en praktische kennis van het vak zoals de instellingen van het diafragma en de lens. Daarnaast leer je ook werken met een statief en kom je alles te weten over onder andere de verschillende composities en het belang van een juiste belichting!

Je zal ook een uitstap maken naar een stad om te gaan fotograferen. Deze uitstap vervangt dan een andere lesdag. Houd er rekening mee dat deze uitstap op een andere dag en tijdstip kan doorgaan dan de normale lessen. Neem contact op met het secretariaat om hier mee over te weten.

landschapsfotografie, natuurfotografie, digitale fotografie, digitale camera, foto, fotograaf, vakantiefoto, creatief, media, creativiteit, portretfotografie, scherpstellen, compositie, stilleven, architectuur, studioverlichting, fotostudio, lens, sluiter

Lessenverloop

De opleiding Landschaps- en Architectuurfotografie bestaat uit 5 lessen. Elke les duurt 3 uren en gaat steeds door op dezelfde weekdag dat de lessenreeks gestart is. In het overzicht met de startdata van de opleiding Landschaps- en Architectuurfotografie vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Kostprijs

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt slechts 264.00 euro. Dit bedrag omvat het cursusmateriaal, de professionele begeleiding van de docent, het gebruik van de lokalen en het examen.

Examen en diploma

Het theoretisch examen kan bestaan uit meerkeuzevragen, open vragen en oefeningen over de leerstof.

Het praktijkexamen kan bestaan uit tussentijdse opdrachten en/of een eindwerk.

Wanneer je voor beide onderdelen minstens 60% behaalt, ben je geslaagd voor het examen. Je ontvangt dan het erkend diploma Landschaps- en Architectuurfotografie. Hiermee kan je als zelfstandige starten als je ook in het bezit bent van een diploma bedrijfsbeheer of je kan er mee aan de slag als werknemer.

Benodigdheden

Tijdens deze cursus dien je enkele zaken mee te brengen. Kijk voor meer info bij de veelgestelde vragen op deze pagina.

Praktische info

264.00 euro

 • All-in cursusgeld
 • Erkend diploma
 • Duur: 5 lessen
 • Voor iedereen

Inschrijven

Het programma kort samengevat:

 • Wat is landschapsfotografie, architectuurfotografie en speciale fotografie, en hoe werkt het?
 • Gebruik speciale technieken zoals meervoudige belichtingen en lightpainting
 • Werk met filters, perspectief, dieptewerking, hyperfocale afstand,...
 • Hoe werk ik met de verschillende camera-instellingen?
 • Hoe kan ik licht meten?
 • Een goede foto: hou rekening met standpunten, compositie en kadrering
 • Maak abstracte en kunstzinnige foto’s
 • Leer de stappen van het vak met veel praktijkoefeningen met professionele feedback. Ga op uitstap om het geleerde in de praktijk te brengen (dit kan ook op een ander moment dan de standaard lesuren vallen indien nodig voor de oefening)

Wat je zal kunnen:

 • Je creativiteit botvieren door te spelen met camerastandpunten en composities
 • Landschappen en gebouwen zowel artistiek als naturel kunnen vastleggen
 • Dankzij verschillende camerainstellingen het beste uit je foto’s halen
 • Met een statief werken

landschapsfotografie, natuurfotografie, digitale fotografie, digitale camera, foto, fotograaf, vakantiefoto, creatief, media, creativiteit, portretfotografie, scherpstellen, compositie, stilleven, architectuur, studioverlichting, fotostudio, lens, sluiter

Ben je benieuwd hoe de lessen zullen verlopen? Het filmpje hieronder geeft je een duidelijk beeld van het lessenverloop. De groepen worden zo samengesteld dat iedereen op een aangename manier de lessen kan volgen en voldoende begeleiding krijgt van de docent.

 

Kan ik materiaal huren via de school?

Het aankopen en leren kennen van eigen materiaal is erg belangrijk. Je leert dan werken met jouw toestel en er de mogelijkheden en beperkingen snel van doorgronden zodat je hier ook na de lessen mee verder kan werken.

Kan ik met deze module starten zonder de basismodule te hebben gevolgd?

Er wordt verwacht dat je de basisprincipes van het fotograferen al onder de knie hebt voor je start met deze gespecialiseerde module.

Kunnen jullie mij een fototoestel aanraden?

Vrijwel alle spiegelreflexcamera's die je nu op de markt vindt, zijn degelijke toestellen. De principes van het fotograferen blijven uiteraard hetzelfde of je nu fotografeert met een toestel van 500 euro of één van 3000 euro. Het is aan jou om te kiezen wat je wilt spenderen.

Waar en wanneer leg ik examen af?

De laatste les leg je een examen af van jouw cursus Landschapsfotografie (en je maakt op voorhand ook een fotoreeks als praktisch examen). Wanneer je geslaagd bent voor het examen, krijg je nadien het erkend diploma via de post thuis gestuurd. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar ...op de arbeidsmarkt als werknemer. Wanneer je als zelfstandige in hoofd- of bijberoep wil starten, moet je ook beschikken over het attest Bedrijfsbeheer.

Welk materiaal heb ik nodig tijdens de lessen Landschapsfotografie?

...

Tijdens de lessen maak je gebruik van je eigen spiegelreflexcamera. Tips: voorzie een volle batterij, lader en handleiding van je toestel. Heb je nog geen spiegelreflexcamera, dan raden we je aan om de eerste les een compact digitaal toestel mee te brengen. Verder neem je schrijfgerief en een notitieboekje mee naar de lessen. Een statief is voor landschapsfotografie een noodzakelijke tool, een afstandsbediening kan handig zijn. Opgelet: zonder fototoestel kan je niet deelnemen aan de lessen.

Maak het jezelf gemakkelijk en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven een lijstje met de materialen die je nodig hebt. Als de docent iets zou willen wijzigen worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Check deze pagina dus regelmatig opnieuw tot voor de start van je cursus, ze werkt ook op je smartphone!

Wanneer start de volgende opleiding Landschaps- en Architectuurfotografie?

Je vindt een overzicht van de ingeplande opleidingen Landschaps- en Architectuurfotografie inclusief locaties en lesuren hier. Onze planning wijzigt elke dag: wanneer een cursus volzet is, wordt meteen een nieuwe ingepland. Je kan dus regelmatig deze pagina raadpl ...egen. Maak het jezelf gemakkelijk en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarin je interesse hebt een overzicht van de startdata, locaties en lesuren. Als er nieuwe cursussen worden ingepland, worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast, superhandig dus.

Kan ik betalen met opleidingscheques?

Dat hangt ervan af. Door een vernieuwing in de wetgeving sinds augustus 2013, mogen opleidingscheques enkel worden aanvaard in het kader van loopbaanbegeleiding.

Kan ik een korting of een vermindering van het lesgeld krijgen?

Je kan op verschillende manieren korting genieten. Er is een vroegboekkorting als je minstens drie maanden voor start van je cursus inschrijft en betaalt. Met de KMO-portefeuille voor zelfstandige ondernemers betaalt de overheid een deel van jouw opleiding. Wil je alle mogelijkheden zien? ...Die vind je hier. Ook als je niet voor een korting in aanmerking komt, zal je merken dat onze school een vergelijkbare of hogere kwaliteit biedt dan andere opleidingsverstrekkers, aan een scherpere prijs. Dit heeft te maken met de grootte van onze organisatie en goede samenwerkingsverbanden met onze docenten.

Wanneer ontvang ik de nodige praktische informatie van de opleiding Landschaps- en Architectuurfotografie waarvoor ik me heb ingeschreven?

Nadat we jouw betaling intern hebben verwerkt, ontvang je een bevestigingsmail met alle praktische info over jouw opleiding Landschaps- en Architectuurfotografie. Indien je je meer dan twee weken voor de start van een opleiding hebt ingeschreven, krijg je hiervan nog een reminder. Maak het ... jezelf gemakkelijk en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven alle praktische informatie (zoals de uren waarop je verwacht wordt, het lokaal, wat je nodig hebt enz.). Er staat zelfs een heuse agenda op! Zijn er wijzigingen, dan worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Dus check deze pagina regelmatig opnieuw tot voor de start van je cursus, ze werkt ook op je smartphone!

Wat als ik een opleiding waarvoor ik me heb ingeschreven, moet uitstellen?

Dat kan. Een opleiding uitstellen verloopt volgens de procedure beschreven in onze algemene voorwaarden.

LesdagEerste lesLaatste lesLeslocatieLesuren
Landschaps- en ArchitectuurfotografieMaa06/11/201704/12/2017Gent18u30 - 21u30
Landschaps- en ArchitectuurfotografieDon30/11/201711/01/2018Aalst18u30 - 21u30
Landschaps- en ArchitectuurfotografieDon18/01/201815/02/2018Turnhout18u30 - 21u30
Landschaps- en ArchitectuurfotografieVrij23/03/201820/04/2018Hasselt18u30 - 21u30
Landschaps- en ArchitectuurfotografieMaa02/04/201814/05/2018Aalst18u30 - 21u30
Landschaps- en ArchitectuurfotografieWoe11/04/201809/05/2018Gent18u30 - 21u30
Landschaps- en ArchitectuurfotografieZat12/05/201809/06/2018Antwerpen14u00 - 17u00
Landschaps- en ArchitectuurfotografieDin29/05/201826/06/2018Leuven18u30 - 21u30
Landschaps- en ArchitectuurfotografieDin20/11/201818/12/2018Aalst18u30 - 21u30

Wij nemen jouw opleiding zeer persoonlijk!