Cursus

Bloemen in huis kunnen je woning helemaal opfleuren. Het brengt de natuur naar binnen. De sfeer wordt nog aangenamer als je deze bloemstukken zelf hebt gemaakt. Je kiest dan helemaal zelf welke bloemen, planten en accessoires je gebruikt.

Hoe je een mooi en gevarieerd boeketje maakt, kan je leren in 10 lessen. De praktische opleiding laat je zien hoe je met een minimum aan producten een bijzonder en gepersonaliseerd bloemenstukje kan maken. De opleiding is geschikt voor zowel starters als gevorderden.

bloemschikker, bloemsierkunst, bloemstuk, bloemenwinkel, creatief, florist, boeket, tuincentrum, bloemenzaak, planten, bloemen, bloemschiktechnieken, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Lessenverloop

De opleiding Florist bestaat uit 10 lessen. Elke les duurt 3 uren en gaat steeds door op dezelfde weekdag dat de lessenreeks gestart is. In het overzicht met de startdata van de opleiding Florist vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Kostprijs

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt slechts 515.00 euro. Dit bedrag omvat het cursusmateriaal, de professionele begeleiding van de docent, het gebruik van de lokalen en het examen.

Examen en diploma

Het theoretisch examen bestaat uit open vragen of meerkeuzevragen over de leerstof. Het theoretisch examen vindt de laatste les plaats.

Het praktijkexamen bestaat uit wekelijkse opdrachten en een eindwerk van 2 bloemwerken die de laatste les gemaakt worden.

Wanneer je voor beide onderdelen minstens 60% behaalt, ben je geslaagd voor het examen. Je ontvangt dan het erkend diploma Florist. Hiermee kan je als zelfstandige starten als je ook in het bezit bent van een diploma bedrijfsbeheer of je kan er mee aan de slag als werknemer.

Benodigdheden

Tijdens deze cursus dien je enkele zaken mee te brengen. Kijk voor meer info bij de veelgestelde vragen op deze pagina.

Praktische info

515.00 euro

 • All-in cursusgeld
 • Erkend diploma
 • Duur: 10 lessen
 • Voor iedereen

Inschrijven

Het programma kort samengevat:

 • Je toekomstmogelijkheden als florist
 • Start je eigen bloemenzaak
 • Organiseren van succesvolle workshops
 • Bloemschikken voor het plezier
 • Het vinden van inspiratie
 • Je creatieve ideeën omvormen tot een bloemstuk
 • Materialen om correct te bloemschikken
 • Leren kennen van verschillende planten en bloemen
 • Florale vormgeving
 • Soorten schikkingen
 • Stijlkennis en soorten stijlen
 • Bloemstukken voor verschillende gelegenheden (Huwelijk, verjaardag,…)
 • Professionele bloemschiktechnieken aanleren
 • Steken, binden, bundelen, weven,….
 • Bloemen bewaren en conserveren
 • Planten in schalen en potten
 • Bloemsierkunst in andere culturen

Wat je zal kunnen:

 • Inspiratie kunnen vinden overal rondom jou en je creativiteit laten botvieren in het bloemschikken
 • Beschikken over een uitgebreide kennis van planten en bloemen
 • Verschillende technieken uit je mouw schudden om een waaier aan stukjes te kunnen maken voor verschillende gelegenheden

bloemschikker, bloemsierkunst, bloemstuk, bloemenwinkel, creatief, florist, boeket, tuincentrum, bloemenzaak, planten, bloemen, bloemschiktechnieken, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Ben je benieuwd hoe de lessen zullen verlopen? Het filmpje hieronder geeft je een duidelijk beeld van het lessenverloop. De groepen worden zo samengesteld dat iedereen op een aangename manier de lessen kan volgen en voldoende begeleiding krijgt van de docent.

 

Waar en wanneer leg ik examen af?

De laatste les leg je een examen af van jouw cursus Florist. Wanneer je geslaagd bent voor het examen, krijg je nadien het erkend diploma via de post thuis gestuurd. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als werknemer. Wanneer je als zelfstandige in hoofd- of bij ...beroep wil starten, moet je ook beschikken over het attest Bedrijfsbeheer.

Welk materiaal heb ik nodig tijdens de lessen Florist?

Benodigdheden te voorzien bij elke les: schrijfgerief, notitieboekje, snoeischaar, scherp mesje (genre aardappelmesje), plastic om de tafels te beschermen. 

...

De docent voorziet het nodige groenmateriaal, uitgezonderd de examenles waarbij materiaalkeuze deel uit maakt van de evaluatie. Afhankelijk van het lesonderwerp, kan er gevraagd worden om een recipiënt (vaas, bloempot e.d.) mee te brengen. Dit wordt vooraf door de docent mee gedeeld.

De lesonderwerpen worden aangepast aan het seizoen. Vaste onderdelen zijn boeketten, kransen, decoratieve stukken, bruidswerk,... Deze  worden aangevuld met Kertstukken, Paasstukken, rouwwerk, Valentijnstuk,... 

 

Maak het jezelf gemakkelijk en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven een lijstje met de materialen die je nodig hebt. Als de docent iets zou willen wijzigen worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Check deze pagina dus regelmatig opnieuw tot voor de start van je cursus, ze werkt ook op je smartphone!

Wanneer start de volgende opleiding Florist?

Je vindt een overzicht van de ingeplande opleidingen Florist inclusief locaties en lesuren hier. Onze planning wijzigt elke dag: wanneer een cursus volzet is, wordt meteen een nieuwe ingepland. Je kan dus regelmatig deze pagina raadplegen. Maak het jezelf gemakkel ...ijk en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarin je interesse hebt een overzicht van de startdata, locaties en lesuren. Als er nieuwe cursussen worden ingepland, worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast, superhandig dus.

Kan ik betalen met opleidingscheques?

Dat hangt ervan af. Door een vernieuwing in de wetgeving sinds augustus 2013, mogen opleidingscheques enkel worden aanvaard in het kader van loopbaanbegeleiding.

Kan ik een korting of een vermindering van het lesgeld krijgen?

Je kan op verschillende manieren korting genieten. Er is een vroegboekkorting als je minstens drie maanden voor start van je cursus inschrijft en betaalt. Met de KMO-portefeuille voor zelfstandige ondernemers betaalt de overheid een deel van jouw opleiding. Wil je alle mogelijkheden zien? ...Die vind je hier. Ook als je niet voor een korting in aanmerking komt, zal je merken dat onze school een vergelijkbare of hogere kwaliteit biedt dan andere opleidingsverstrekkers, aan een scherpere prijs. Dit heeft te maken met de grootte van onze organisatie en goede samenwerkingsverbanden met onze docenten.

Wanneer ontvang ik de nodige praktische informatie van de opleiding Florist waarvoor ik me heb ingeschreven?

Nadat we jouw betaling intern hebben verwerkt, ontvang je een bevestigingsmail met alle praktische info over jouw opleiding Florist. Indien je je meer dan twee weken voor de start van een opleiding hebt ingeschreven, krijg je hiervan nog een reminder. Maak het jezelf gemakkelijk en ...="/login/">meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven alle praktische informatie (zoals de uren waarop je verwacht wordt, het lokaal, wat je nodig hebt enz.). Er staat zelfs een heuse agenda op! Zijn er wijzigingen, dan worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Dus check deze pagina regelmatig opnieuw tot voor de start van je cursus, ze werkt ook op je smartphone!

Wat als ik een opleiding waarvoor ik me heb ingeschreven, moet uitstellen?

Dat kan. Een opleiding uitstellen verloopt volgens de procedure beschreven in onze algemene voorwaarden.

LesdagEerste lesLaatste lesLeslocatieLesuren
FloristDin20/02/201824/04/2018Antwerpen18u30 - 21u30
FloristDon01/03/201803/05/2018Brussel18u30 - 21u30
FloristZat03/03/201805/05/2018Hasselt14u00 - 17u00
FloristWoe07/03/201809/05/2018Gent18u30 - 21u30
FloristMaa16/04/201825/06/2018Brugge18u30 - 21u30
FloristZon22/04/201801/07/2018Antwerpen10u00 - 13u00

Wij nemen jouw opleiding zeer persoonlijk!