Cursus

Wil jij ook graag je eigen bakkerij openen? Misschien wil je wel starten met een eigen taartenwinkel of webshop met cupcakes? Wil je graag een erkend diploma behalen? Dan is deze theoretische opleiding Brood- en Banketbakker jou op het lijf geschreven!

Tijdens de lessen krijg je in de eerste plaats een uitgebreide warenkennis mee. Zo leer je alles over de verschillende basisgrondstoffen van de bakkerij en hoe je ze op de juiste manier moet bewaren. Je ontdekt een uitgebreide lijst met recepten en de juiste werkwijzen voor onder andere verschillende soorten brood, sandwiches, crèmes, cupcakes, taarten… De praktijk kan je thuis uitgebreid oefenen. We zijn ervan overtuigd dat vrienden en familie zich probleemloos zullen opwerpen als testpersoon! Na deze opleiding bak jij in een handomdraai de heerlijkste lekkernijen!

Is je oven al aan het voorverwarmen? Schrijf je dan nu in voor deze unieke opleiding.

Lessenverloop

De opleiding Brood- en Banketbakker bestaat uit 12 lessen. Elke les duurt 3 uren en gaat steeds door op dezelfde weekdag dat de lessenreeks gestart is. In het overzicht met de startdata van de opleiding Brood- en Banketbakker vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Kostprijs

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt slechts 490.00 euro. Dit bedrag omvat het cursusmateriaal, de professionele begeleiding van de docent en het gebruik van de lokalen.

Examen en diploma

Je legt het examen af bij de Centrale Examencommissie in Brussel. Het examengeld betaal je rechtstreeks aan de Centrale Examencommissie. Dit is enkel een theoretisch examen. Wanneer je minstens 50% behaalt, ben je geslaagd voor het examen. Je ontvangt dan het erkende vestingsattest Brood- en Banketbakker binnen de twee weken via de post. Hiermee kan je als zelfstandige starten als je ook in het bezit bent van een diploma bedrijfsbeheer of je kan er mee aan de slag als werknemer.

Benodigdheden

Voor deze opleiding dien je geen extra materiaal aan te kopen om te gebruiken tijdens de lessen. Je moet enkel schrijfgerief en een cursusblok meenemen.

Praktische info

490.00 euro

 • Examengericht
 • Erkend diploma
 • Duur: 12 lessen
 • Voor iedereen

Inschrijven

Het programma kort samengevat:

 • Je toekomstmogelijkheden als bakker
 • Je officiële vestigingsattest behalen
 • De basisgrondstoffen en halffabricaten
 • Basisrecepten en werkwijzen
 • Kostprijsberekening
 • Een efficiënte administratie voeren
 • Rekenprogramma maken om je kostprijs en opbrengst te controleren
 • Opslagmethodes voor ingrediënten en producten
 • Bedrijfsuitrusting en winkelinrichting
 • Overname van een zaak of een nieuwe zaak starten
 • Inrichten van de werk- en opslagplaats
 • De belangrijkste machines
 • Energiebesparende tips
 • Specifieke beroepswetgeving
 • Bedrijfshygiëne en veiligheid

Wat je zal kunnen:

 • De verschillende soorten deeg, beslag en crèmes? Je bent een wandelende encyclopedie en kent ze op je duimpje
 • De ingrediënten op de correcte manier kunnen bewaren zodat je er veel lekkernijen mee kan bereiden
 • Een waaier een recepten en werkwijzen kennen voor finger-licking good brood, cupcakes, taarten,... 

Ben je benieuwd hoe de lessen zullen verlopen? Het filmpje hieronder geeft je een duidelijk beeld van het lessenverloop. De groepen worden zo samengesteld dat iedereen op een aangename manier de lessen kan volgen en voldoende begeleiding krijgt van de docent.

 

Zijn praktische baklessen onderdeel van deze opleiding?

Het gaat hier om een theoretische opleiding met het oog op het behalen van het vestigingsattest. Praktische ervaring kan je uiteraard opdoen door tijdens je opleiding een stage te doen.

Waar en wanneer leg ik examen af?

Bakker is een zgn. gereglementeerd beroep. Wil je als werknemer aan de slag? Dan leg je de laatste les examen af aan onze school. Met het behaalde diploma kan je in dienstverband starten. Wil je als zelfstandige in dit beroep starten? Dan leg je examen af bij de Centrale Examencommissie va ...n de overheid, waarna je het erkende vestigingsattest ontvangt. Onze cursus vormt hierop de perfecte voorbereiding, je moet geen bijkomende zaken studeren. Om als zelfstandige te starten heb je ook een attest bedrijfsbeheer nodig. Dit attest behaal je het snelst via onze opleiding Bedrijfsbeheer.

Welk materiaal heb ik nodig tijdens de lessen Bakker?

Tijdens de eerste les krijg je het cursusmateriaal. Je moet enkel schrijfgerief en een cursusblok meenemen.

Maak het jezelf gemakkelijk en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven een lijstje ... met de materialen die je nodig hebt. Als de docent iets zou willen wijzigen worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Check deze pagina dus regelmatig opnieuw tot voor de start van je cursus, ze werkt ook op je smartphone!

Wanneer start de volgende opleiding Brood- en Banketbakker?

Je vindt een overzicht van de ingeplande opleidingen Brood- en Banketbakker inclusief locaties en lesuren hier. Onze planning wijzigt elke dag: wanneer een cursus volzet is, wordt meteen een nieuwe ingepland. Je kan dus regelmatig deze pagina raadplegen. Maak het jezelf g ...emakkelijk en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarin je interesse hebt een overzicht van de startdata, locaties en lesuren. Als er nieuwe cursussen worden ingepland, worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast, superhandig dus.

Kan ik betalen met opleidingscheques?

Dat hangt ervan af. Door een vernieuwing in de wetgeving sinds augustus 2013, mogen opleidingscheques enkel worden aanvaard in het kader van loopbaanbegeleiding.

Kan ik een korting of een vermindering van het lesgeld krijgen?

Je kan op verschillende manieren korting genieten. Er is een vroegboekkorting als je minstens drie maanden voor start van je cursus inschrijft en betaalt. Met de KMO-portefeuille voor zelfstandige ondernemers betaalt de overheid een deel van jouw opleiding. Wil je alle mogelijkheden zien? ...Die vind je hier. Ook als je niet voor een korting in aanmerking komt, zal je merken dat onze school een vergelijkbare of hogere kwaliteit biedt dan andere opleidingsverstrekkers, aan een scherpere prijs. Dit heeft te maken met de grootte van onze organisatie en goede samenwerkingsverbanden met onze docenten.

Wanneer ontvang ik de nodige praktische informatie van de opleiding Brood- en Banketbakker waarvoor ik me heb ingeschreven?

Nadat we jouw betaling intern hebben verwerkt, ontvang je een bevestigingsmail met alle praktische info over jouw opleiding Brood- en Banketbakker. Indien je je meer dan twee weken voor de start van een opleiding hebt ingeschreven, krijg je hiervan nog een reminder. Maak het jezelf gemakke ...lijk en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven alle praktische informatie (zoals de uren waarop je verwacht wordt, het lokaal, wat je nodig hebt enz.). Er staat zelfs een heuse agenda op! Zijn er wijzigingen, dan worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Dus check deze pagina regelmatig opnieuw tot voor de start van je cursus, ze werkt ook op je smartphone!

Wat als ik een opleiding waarvoor ik me heb ingeschreven, moet uitstellen?

Dat kan. Een opleiding uitstellen verloopt volgens de procedure beschreven in onze algemene voorwaarden.

LesdagEerste lesLaatste lesLeslocatieLesuren
Brood- en BanketbakkerWoe25/10/201731/01/2018Antwerpen18u30 - 21u30
Brood- en BanketbakkerDin07/11/201706/02/2018Gent18u30 - 21u30

Wij nemen jouw opleiding zeer persoonlijk!