Cursus

Jaar na jaar worden onze Belgische bieren steevast verkozen tot de beste ter wereld. Bovendien heeft ook de restaurantsector de laatste jaren de gastronomische kwaliteiten van het bier ontdekt en krijg je steeds vaker aangepaste bieren voorgesteld naast de standaard aangepaste wijnen.

Dankzij deze opleiding kan je nu ook zelf als bierproever of biersommelier aan de slag. Zo degusteer, proef en serveer je zelf verschillende bieren. Je leert de factoren die de kwaliteit van een bier bepalen en je zal in staat zijn om een professioneel degustatieformulier in te vullen.

Verder leer je ook kleuren, geuren en smaken te herkennen, combineren en omschrijven. Je docent legt je ook alles uit over het brouwen, bottelen en correct bewaren van bier. Elk biersoort heeft immers, net als wijn, een aparte bewaarmethode die heel wat invloed heeft op de smaak.

bierproeven, biersommelier, bierkenner, bier, bierdegustatie, horecaopleiding, zytholoog, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Lessenverloop

De opleiding Bierproeven bestaat uit 5 lessen. Elke les duurt 3 uren en gaat steeds door op dezelfde weekdag dat de lessenreeks gestart is. In het overzicht met de startdata van de opleiding Bierproeven vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Kostprijs

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt slechts 290.00 euro. Dit bedrag omvat het cursusmateriaal, de professionele begeleiding van de docent, het gebruik van de lokalen en het examen.

Examen en diploma

Het theoretisch examen kan bestaan uit multiple choice vragen, open vragen of oefeningen over de leerstof.

Wanneer je voor beide onderdelen minstens 60% behaalt, ben je geslaagd voor het examen. Je ontvangt dan het erkend diploma Bierproeven. Hiermee kan je als zelfstandige starten als je ook in het bezit bent van een diploma bedrijfsbeheer of je kan er mee aan de slag als werknemer.

Benodigdheden

Tijdens deze cursus dien je enkele zaken mee te brengen. Kijk voor meer info bij de veelgestelde vragen op deze pagina.

Praktische info

290.00 euro

 • All-in cursusgeld
 • Erkend diploma
 • Duur: 5 lessen
 • Voor iedereen

Inschrijven

Het programma kort samengevat:

 • Wat is bier?
 • Geschiedenis
 • Brouwen
 • Ingrediënten
 • Professioneel bierproeven
 • Smaakafwijkingen
 • Bierstijlen
 • Serveren van bier
 • Horeca
 • Aankopen van bier
 • Bewaren van bier
 • Bier en foodpairing
 • Starten als zelfstandig ondernemer

Wat je zal kunnen:

 • Beschikken over een uitgebreide kennis rond bier. De geschiedenis, ingrediënten en het brouwen en bottelen kent geen geheimen voor je
 • Professioneel bier kunnen proeven en een degustatieformulier correct kunnen invullen
 • Een uitgebreid pallet van geuren, kleuren en smaken herkennen, combineren en omschrijven

bierproeven, biersommelier, bierkenner, bier, bierdegustatie, horecaopleiding, zytholoog, groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwijs

Ben je benieuwd hoe de lessen zullen verlopen? Het filmpje hieronder geeft je een duidelijk beeld van het lessenverloop. De groepen worden zo samengesteld dat iedereen op een aangename manier de lessen kan volgen en voldoende begeleiding krijgt van de docent.

 

Waar en wanneer leg ik examen af?

De laatste les leg je een examen af van jouw cursus Biersommelier. Wanneer je geslaagd bent voor het examen, krijg je nadien het erkend diploma via de post thuis gestuurd. Met dit diploma ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt als werknemer. Wanneer je als zelfstandige in hoofd- ...of bijberoep wil starten, moet je ook beschikken over het attest Bedrijfsbeheer.

Welk materiaal heb ik nodig tijdens de lessen Biersommelier?

Tijdens deze groepslessen heb je het cursusboek nodig dat je bij de eerste les krijgt. De docent voorziet daarnaast de bieren. Jij zorgt zelf voor proefglaasjes.

Maak het jezelf gemakkelijk en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor ...elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven een lijstje met de materialen die je nodig hebt. Als de docent iets zou willen wijzigen worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Check deze pagina dus regelmatig opnieuw tot voor de start van je cursus, ze werkt ook op je smartphone!

Welk materiaal heb ik nodig tijdens de lessen Biersommelier?

Tijdens deze groepslessen heb je het cursusboek nodig dat je bij de eerste les krijgt. De docent voorziet daarnaast de bieren. Jij zorgt zelf voor proefglaasjes.

Maak het jezelf gemakkelijk en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor ...elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven een lijstje met de materialen die je nodig hebt. Als de docent iets zou willen wijzigen worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Check deze pagina dus regelmatig opnieuw tot voor de start van je cursus, ze werkt ook op je smartphone!

Wanneer start de volgende opleiding Bierproeven?

Je vindt een overzicht van de ingeplande opleidingen Bierproeven inclusief locaties en lesuren hier. Onze planning wijzigt elke dag: wanneer een cursus volzet is, wordt meteen een nieuwe ingepland. Je kan dus regelmatig deze pagina raadplegen. Maak het jezelf gemakkelijk ...en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarin je interesse hebt een overzicht van de startdata, locaties en lesuren. Als er nieuwe cursussen worden ingepland, worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast, superhandig dus.

Kan ik betalen met opleidingscheques?

Dat hangt ervan af. Door een vernieuwing in de wetgeving sinds augustus 2013, mogen opleidingscheques enkel worden aanvaard in het kader van loopbaanbegeleiding.

Kan ik een korting of een vermindering van het lesgeld krijgen?

Je kan op verschillende manieren korting genieten. Er is een vroegboekkorting als je minstens drie maanden voor start van je cursus inschrijft en betaalt. Met de KMO-portefeuille voor zelfstandige ondernemers betaalt de overheid een deel van jouw opleiding. Wil je alle mogelijkheden zien? ...Die vind je hier. Ook als je niet voor een korting in aanmerking komt, zal je merken dat onze school een vergelijkbare of hogere kwaliteit biedt dan andere opleidingsverstrekkers, aan een scherpere prijs. Dit heeft te maken met de grootte van onze organisatie en goede samenwerkingsverbanden met onze docenten.

Wanneer ontvang ik de nodige praktische informatie van de opleiding Bierproeven waarvoor ik me heb ingeschreven?

Nadat we jouw betaling intern hebben verwerkt, ontvang je een bevestigingsmail met alle praktische info over jouw opleiding Bierproeven. Indien je je meer dan twee weken voor de start van een opleiding hebt ingeschreven, krijg je hiervan nog een reminder. Maak het jezelf gemakkelijk en ...href="/login/">meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven alle praktische informatie (zoals de uren waarop je verwacht wordt, het lokaal, wat je nodig hebt enz.). Er staat zelfs een heuse agenda op! Zijn er wijzigingen, dan worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Dus check deze pagina regelmatig opnieuw tot voor de start van je cursus, ze werkt ook op je smartphone!

Wat als ik een opleiding waarvoor ik me heb ingeschreven, moet uitstellen?

Dat kan. Een opleiding uitstellen verloopt volgens de procedure beschreven in onze algemene voorwaarden.

LesdagEerste lesLaatste lesLeslocatieLesuren
BierproevenMaa06/11/201704/12/2017Gent18u30 - 21u30
BierproevenMaa19/02/201819/03/2018Brugge18u30 - 21u30
BierproevenDin17/04/201815/05/2018Antwerpen18u30 - 21u30
BierproevenZat05/05/201802/06/2018Hasselt14u00 - 17u00
BierproevenWoe16/05/201813/06/2018Gent18u30 - 21u30

Wij nemen jouw opleiding zeer persoonlijk!