Cursus

Als je wil starten als aannemer in België heb je hiervoor het vestigingsattest algemeen aannemer nodig. Om dit diploma te behalen moet je een theoretisch examen bij de Centrale Examencommissie afleggen. Deze groepslessen bereiden je in een sneltempo voor op dit examen. Omdat je enkel een theoretisch examen aflegt, leer je in de groepslessen enkel theorie. Je kan wel een stage volgen bij een erkend aannemer om zo praktijkervaring op te doen.

Na 12 lesdagen van 3 uur ben je perfect voorbereid voor het examen. Het cursusmateriaal wordt regelmatig aangepast aan de examenvragen die gesteld worden door de Centrale Examencommissie in Brussel. Hierdoor ben je verzekerd van een degelijke opleiding met een slagingspercentage van 85%. Als je slaagt voor het examen, krijg je meteen het bekwaamheidsbewijs. Dit heb je nodig, samen met je attest Bedrijfsbeheer en een vestigingsattest van een andere activiteit uit de bouwsector, om je ondernemingsnummer aan te vragen bij een ondernemingsloket.
 
Veel succes met je carrière als algemeen aannemer!

aannemer, algemeen aannemer, aannemingen, renovatie, renovatiebedrijf, onderaanneming, loodgieter, loodgieterij, elektricien, ruwbouw, stukadoor, bezetten, betegelen, schilder, behanger, eindafwerking, dakdekker, schrijnwerker, bijberoep, metser, bouwsect

Lessenverloop

De opleiding Aannemer bestaat uit 12 lessen. Elke les duurt 3 uren en gaat steeds door op dezelfde weekdag dat de lessenreeks gestart is. In het overzicht met de startdata van de opleiding Aannemer vind je per lessenreeks alle lesdagen terug.

Kostprijs

Het inschrijvingsgeld voor de opleiding bedraagt slechts 515.00 euro. Dit bedrag omvat het cursusmateriaal, de professionele begeleiding van de docent en het gebruik van de lokalen.

Examen en diploma

Je legt het examen af bij de Centrale Examencommissie in Brussel. Het examengeld betaal je rechtstreeks aan de Centrale Examencommissie. Dit is enkel een theoretisch examen. Wanneer je minstens 50% behaalt, ben je geslaagd voor het examen. Je ontvangt dan het erkende vestingsattest Aannemer binnen de twee weken via de post. Hiermee kan je als zelfstandige starten als je ook in het bezit bent van een diploma bedrijfsbeheer of je kan er mee aan de slag als werknemer.

Benodigdheden

Voor deze opleiding dien je geen extra materiaal aan te kopen om te gebruiken tijdens de lessen. Je moet enkel schrijfgerief en een cursusblok meenemen.

Praktische info

515.00 euro

 • Examengericht
 • Erkend diploma
 • Duur: 12 lessen
 • Voor iedereen

Inschrijven

Het programma kort samengevat:

Module 1: Administratieve kennis
 • Starten als zelfstandig aannemer
 • Je officiële vestigingsattest behalen
 • Starten als aannemer in bijberoep
 • Jezelf registreren als erkend aannemer
 • De rechten en plichten van de onderaannemer
 • Gunnen en uitvoeren van overheidsopdrachten
 • Aansprakelijkheid van de aannemer
 • De noodzakelijke verzekeringen
 • Het aannemingscontract
 • De stedenbouwkundige vergunning
 • Uitvoeringsplannen en bestekken
 • De procedures
 • Veiligheidsreglementeringen
 • Kwalificatiebeleid en certificatie
 • Planningstechnieken
 • Milieureglementeringen- en vergunningen
Module 2: Technische kennis
 • Ruwbouwactiviteiten (grondwerken, funderingen,…)
 • De afwerking (stukadoorwerken, dekvloeren,…)
 • Dakwerken (platte daken, hellende daken,…)
 • Eindafwerking (Schilderwerken, behangwerken,…)
 • Technische installaties (Centrale verwarming, sanitair,….)

Wat je zal kunnen:

 • Over de nodige know how beschikken om te kunnen starten als algemeen aannemer
 • Aansprakelijkheid, verzekeringen, aannemingscontracten,... Jij bent volledig op de hoogte van de administratieve kant!
 • Ook de technische kennis rond ruwbouw, (eind)afwerking, dakwerken en technische installaties je volledig eigen gemaakt hebben

aannemer, algemeen aannemer, aannemingen, renovatie, renovatiebedrijf, onderaanneming, loodgieter, loodgieterij, elektricien, ruwbouw, stukadoor, bezetten, betegelen, schilder, behanger, eindafwerking, dakdekker, schrijnwerker, bijberoep, metser, bouwsect

Ben je benieuwd hoe de lessen zullen verlopen? Het filmpje hieronder geeft je een duidelijk beeld van het lessenverloop. De groepen worden zo samengesteld dat iedereen op een aangename manier de lessen kan volgen en voldoende begeleiding krijgt van de docent.

 

Waar en wanneer leg ik examen af?

Aannemer is een zgn. gereglementeerd beroep. Wil je als werknemer aan de slag? Dan leg je de laatste les examen af aan onze school. Met het behaalde diploma kan je in dienstverband starten. Wil je als zelfstandige in dit beroep starten? Dan leg je examen af bij de Centrale Examencommissie ...van de overheid, waarna je het erkende vestigingsattest ontvangt. Onze cursus vormt hierop de perfecte voorbereiding, je moet geen bijkomende zaken studeren. Om als zelfstandige te starten heb je ook een attest bedrijfsbeheer nodig. Dit attest behaal je het snelst via onze opleiding Bedrijfsbeheer.

Welk materiaal heb ik nodig tijdens de lessen Aannemer?

Tijdens de eerste les krijg je het cursusmateriaal. Je moet enkel schrijfgerief en een cursusblok meenemen.

Maak het jezelf gemakkelijk en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven een lijstje ... met de materialen die je nodig hebt. Als de docent iets zou willen wijzigen worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Check deze pagina dus regelmatig opnieuw tot voor de start van je cursus, ze werkt ook op je smartphone!

Wanneer start de volgende opleiding Aannemer?

Je vindt een overzicht van de ingeplande opleidingen Aannemer inclusief locaties en lesuren hier. Onze planning wijzigt elke dag: wanneer een cursus volzet is, wordt meteen een nieuwe ingepland. Je kan dus regelmatig deze pagina raadplegen. Maak het jezelf gemakke ...lijk en meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarin je interesse hebt een overzicht van de startdata, locaties en lesuren. Als er nieuwe cursussen worden ingepland, worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast, superhandig dus.

Kan ik betalen met opleidingscheques?

Dat hangt ervan af. Door een vernieuwing in de wetgeving sinds augustus 2013, mogen opleidingscheques enkel worden aanvaard in het kader van loopbaanbegeleiding.

Kan ik een korting of een vermindering van het lesgeld krijgen?

Je kan op verschillende manieren korting genieten. Er is een vroegboekkorting als je minstens drie maanden voor start van je cursus inschrijft en betaalt. Met de KMO-portefeuille voor zelfstandige ondernemers betaalt de overheid een deel van jouw opleiding. Wil je alle mogelijkheden zien? ...Die vind je hier. Ook als je niet voor een korting in aanmerking komt, zal je merken dat onze school een vergelijkbare of hogere kwaliteit biedt dan andere opleidingsverstrekkers, aan een scherpere prijs. Dit heeft te maken met de grootte van onze organisatie en goede samenwerkingsverbanden met onze docenten.

Wanneer ontvang ik de nodige praktische informatie van de opleiding Aannemer waarvoor ik me heb ingeschreven?

Nadat we jouw betaling intern hebben verwerkt, ontvang je een bevestigingsmail met alle praktische info over jouw opleiding Aannemer. Indien je je meer dan twee weken voor de start van een opleiding hebt ingeschreven, krijg je hiervan nog een reminder. Maak het jezelf gemakkelijk en ...f="/login/">meld je aan op je persoonlijk studentenprofiel, je ziet er voor elke cursus waarvoor je je hebt ingeschreven alle praktische informatie (zoals de uren waarop je verwacht wordt, het lokaal, wat je nodig hebt enz.). Er staat zelfs een heuse agenda op! Zijn er wijzigingen, dan worden de gegevens in je studentenprofiel automatisch aangepast. Dus check deze pagina regelmatig opnieuw tot voor de start van je cursus, ze werkt ook op je smartphone!

Wat als ik een opleiding waarvoor ik me heb ingeschreven, moet uitstellen?

Dat kan. Een opleiding uitstellen verloopt volgens de procedure beschreven in onze algemene voorwaarden.

LesdagEerste lesLaatste lesLeslocatieLesuren
AannemerMaa05/03/201811/06/2018Antwerpen18u30 - 21u30
AannemerDin20/03/201826/06/2018Hasselt18u30 - 21u30
AannemerWoe18/04/201804/07/2018Gent18u30 - 21u30

Wij nemen jouw opleiding zeer persoonlijk!