DE VISIE VAN HET CENTRUM VOOR AVONDONDERWIJS


Anno 2018 is het Centrum voor Avondonderwijs vzw met enkele tienduizenden studenten per jaar één van de meest toonaangevende scholen voor volwassenenonderwijs in de Benelux. Dit is geen toeval. Het Centrum voor Avondonderwijs werd zes jaar geleden opgericht met een eigenzinnige visie op de opleidingswereld. Ons redactieteam zoekt Jo Vandevelde en Pascal Demets, opleidingsconsulenten bij de school, op en stelt hen enkele ‘prangende’ vragen…

Jo Vandevelde: “Onze missie? Onze studenten de kortste weg naar een job aanbieden, of hen met behulp van onze opleidingen een volgende stap in hun carrière doen zetten. Onze opleidingen zijn zó samengesteld dat ze, na het succesvol afleggen van het examen, rechtstreeks toegang geven tot het beroep dat de student voor ogen heeft. Bij ons studeer je dus niet ‘zomaar’, je investeert echt in je toekomst. Ongeveer de helft van onze afgestudeerden gaat aan de slag als werknemer, de rest start als zelfstandige.”

Met onze jarenlange ervaring is het aanbod van het Centrum voor Avondonderwijs dan ook heel uitgekiend. We weten wat werkt en wat niet. Dat resulteert in zo’n 250 cursussen, volledig afgestemd op de arbeidsmarkt.”

Pascal Demets: “We zullen niet snel op onze lauweren rusten. Elk jaar komen er enkele tientallen cursussen bij. We gaan daarbij op zoek naar die specifieke opleidingen die rechtstreeks toegang geven tot een beroep, of een extra bekwaamheid en expertise toevoegen aan het cv van een ambitieuze student.”

De lesgevers spelen daarin een cruciale rol. De cijfers ogen indrukwekkend; enkele honderden docenten zijn aan het werk in het Centrum voor Avondonderwijs. Jo Vandevelde: “De selectie van onze docenten is zeer streng. Daar zijn vier à vijf mensen de klok rond mee bezig. We willen namelijk niet alleen de besten in hun vak, ze moeten ook met plezier hun kennis overbrengen.”

Centrum voor Avondonderwijs

Opleidingsconsulent Centrum voor Avondonderwijs

Pascal Demets en Jo Vandevelde, opleidingsconsulenten

“We weten wat werkt en wat niet. Dat resulteert in zo’n 250 cursussen, volledig afgestemd op de arbeidsmarkt”

Jo Vandevelde, opleidingsconsulent

LESLOCATIES MET EEN VERHAAL

Wat ook opvalt, zijn de mooie gebouwen waarin de lessen plaatsvinden. Grote, statige panden met veel ruimte en lichtinval…

Pascal Demets: “Een goede inrichting is in onze school cruciaal. Het werkt bijzonder motiverend om in zo’n stijlvolle en professionele gebouwen les te volgen. Elk gebouw heeft overigens wel zijn eigen, unieke geschiedenis. Zo werd er in Hasselt gekozen voor een ruime villa aan de rand van het water, waarbij de kamers als lesruimtes werden ingericht. In Gent volgen de studenten zelfs les in een kasteel, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1883. De parktuin rond het gebouw is een oase van rust.”

Maar de Antwerpse campus herbergt zonder twijfel de grootste geheimen. Jo Vandevelde: “Het gaat om een oud bankgebouw in de Lange Klarenstraat, vlakbij de Meir. Een indrukwekkend pand met heel veel verborgen hoeken en ruimtes. We hebben alles intact gelaten, compleet met kluizenzaal en al. In die zaal vinden trouwens onze cursussen fotografie plaats. Een inspirerende manier om les te volgen. ”


interieur centrum voor avondonderwijs

“Het werkt bijzonder motiverend om in zo’n indrukwekkend gebouw als de Antwerpse campus les te volgen”

Pascal Demets, opleidingsconsulent

WERKEN BIJ HET CENTRUM VOOR AVONDONDERWIJS?

Iedereen die in Vlaanderen in de onderwijssector actief is, beschouwt het Centrum voor Avondonderwijs als dé referentie. We stellen dan ook een logische laatste vraag: zijn er openstaande vacatures?

Pascal Demets: “Haha, ben je geïnteresseerd? Dat kan natuurlijk. Om onze groei te bestendigen zijn we permanent op zoek naar nieuwe docenten om het bestaande korps te versterken. Ook op onze campussen kan je je aanbieden als IT-specialist, copywriter, of opleidingsconsulent. Je moet wel weten waar je aan begint. Het enthousiasme is groot, maar de werklust is dat ook. Je mag er zeker niet vies van zijn om de handen uit de mouwen te steken. En als we succesvol zijn, vieren we dat ook samen.”

Tot snel op het Centrum voor Avondonderwijs!

Carrière bij Het Centrum voor Avondonderwijs