Nieuws

New Years Resolutions

Maak je goede voornemens echt waar!

Op 1 januari heeft iedereen traditioneel zijn lijstje met goede voornemens klaar. Sommige traditioneel, andere origineel. Heb jij ook luidkeels verkondigd dat je zal stoppen met roken of dat je Spaans zal leren om een jaar door Zuid-Amerika te trekken? Dapper is het sowieso, maar het moet natuurlijk ook haalbaar blijven. Het CVA biedt jou alvast enkele tips aan om jouw goede voornemens waar te maken.

Blijf realistisch

Het is natuurlijk ‘cooler’ om op café te kunnen pochen over jouw trip naar Australië dan verslag uit te brengen over je wekelijkse uurtje zweten in de fitness. Maar bedenk ook dat je jouw nieuwjaarsvoornemens moet kunnen waarmaken. Het heeft dus geen zin om plannen te maken waarvan je weet dat ze nooit zullen uitkomen. Vijf dagen per week op je lijn letten, en de zesde dag naar de frituur, is bijvoorbeeld niet zo’n goed plan. Hou het simpel, maar hou het bovenal effectief.

Maak een planning

Een nauwgezette planning kan helpen om vol te houden. Schrijf op hoeveel tijd je wil voorzien per week om te werken aan dat goede voornemen, en hou je ook aan dat tijdsschema (Extra duwtje in de rug te verkrijgen via de opleiding Time Management). Voorzie ook voldoende ruimte voor spontane dingen en maak tijd voor geplande leuke extra’s. Ontspanning is minstens even belangrijk als inspanning! Wil je bijvoorbeeld leren met Photoshop te werken, besef dan dat de lol er snel af zal zijn wanneer je er elke dag drie uur voor uittrekt. Hou het leuk!

Ga uit van een positief doel

‘Ik zoek een partner omdat ik eenzaam ben’, is niet meteen een voltreffer tijdens een potje speed dating (regel nummer 1 in de cursus Life Coach). Misschien verslijt je inderdaad heel wat avondjes op de bank met je kat op schoot, maar dat hoef je heus niet publiekelijk te etaleren. Ga uit van een positief doel: ‘Ik zoek een partner om mijn leven te verrijken’, is een uitspraak waarmee je je potentiële date niet op de vlucht jaagt. ‘Nee’ is een woord waarmee je niet echt vooruit zal komen. Dit geldt trouwens ook voor de alom gevreesde ‘Ja, maar…’

Deel je voornemens met anderen

Zoek je een klankbord om je goede voornemens bekend te maken aan de buitenwereld, doe dan een beroep op je familie en vrienden. Je kan ervan uitgaan dat zij eerlijk tegen je zullen zijn, en je ook zullen helpen om die voornemens waar te maken. Bijvoorbeeld: jouw nieuwjaarsvoornemen is om spaarzamer te leven. Reken er dan maar op dat je partner je op de vingers zal tikken wanneer je naar de kassa sluipt met een item waar een prijskaartje van 300 euro aan vasthangt (wordt ook wel eens casual vermeld in de cursus Budgetcoach). Door sociale controle zal jij er beter in slagen om je voornemen vol te houden!

Wij nemen jouw opleiding zeer persoonlijk!