Opleidingen en diploma’s leveren de laatste decennia meer financieel rendement op dan de aandelenmarkt. Bovendien biedt een diploma ook belangrijke sociale voordelen. Dat blijkt uit een diepgravende analyse van de Wereldbank.
Het privéonderwijs boomt. Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om zich ook op latere leeftijd nog verder op te leiden, bij te scholen of te specialiseren. Levenslang leren is daarbij het motto. Maar wat levert dat levenslange leren eigenlijk op?
De Wereldbank, een financiële organisatie van de Verenigde Naties, onderzocht de precieze impact van levenslang leren op het leven van de student. Daarvoor analyseerden ze 1.100 wetenschappelijke studies uit meer dan 140 landen. De resultaten van dit onderzoek zijn verbluffend.
Voor financieel rendementOpleidingen, bijscholingen en specialisaties garanderen ten eerste een uitzonderlijk financieel rendement. Volgens George Psacharopoulos en Harry Patrinos, twee economen bij de Wereldbank, levert elk jaar aan scholing een gemiddeld rendement van 8.8% op.
De economen stellen vast dat diploma’s de afgelopen decennia zelfs een hoger rendement hebben dan investeringen in aandelen. Die schitterende returns zetten mensen natuurlijk aan om nog meer te investeren in opleidingen, aldus de economen. Dat verklaart meteen waarom het privéonderwijs zo hard boomt.
Positieve sociale effectenNaast financiële pluspunten biedt een diploma ten tweede ook extra sociale voordelen. De onderzoekers ontdekten namelijk dat mensen met een hogere opleiding een hogere levensverwachting hebben. Anders gezegd: goed opgeleide mensen leven simpelweg langer. Hiep hiep hoera!
Blijf mee, investeer in de toekomstBelangrijk is dat er naast de financiële en sociale voordelen ook een valkuil bestaat. George Psacharopoulos en Harry Patrinos wijzen erop dat wie niet in opleiding investeert, “steeds verder achterop” raakt. Om mee te blijven is het dus cruciaal dat mensen investeren in hun toekomst.
Bron: https://nl.express.live/2018/05/25/diploma-blijft-de-beste-garantie-op-een-goed-leven (door Marc Horckmans, 25/05/2018)
mostRead
blogTags
blogShare