VDAB publiceert knelpuntberoepen voor 2019


Techniek @Centrum voor Afstandsonderwijs
Nathalie Focant | 2019-03-28

Onlangs publiceerde VDAB haar lijst van knelpuntberoepen voor het jaar 2019. Vooral de tekorten in de bouwsector en de ICT springen in het oog. Werkgevers zijn dringend op zoek naar technisch en technologisch talent. Ontdek hier waar die krapte vandaan komt en hoe jij ervan kan profiteren.

Gezocht: technisch en technologisch talent

In 2019 verwacht VDAB vooral een tekort aan technisch en technologisch geschoolde werknemers. Het gaat dan voornamelijk om beroepen in de bouwsector en de ICT. VDAB omschrijft de zoektocht naar technisch en technologisch personeel als “ronduit problematisch”. De lijst is lang: van onderhoudstechnici en ICT-specialisten tot dakwerkers en databankbeheerders.

Naast de technische en technologische branche kampen ook andere sectoren met een nijpend tekort aan arbeidskrachten. Het gaat dan om klassiekers zoals koks, vrachtwagenchauffeurs, vertegenwoordigers en callcentermedewerkers. Ook vacatures in de gezondheids- en welzijnszorg raken steeds moeilijker ingevuld.

Wat maakt een beroep net een knelpuntberoep?

Waar komt de krapte op de arbeidsmarkt eigenlijk vandaan? Hoe bepaalt VDAB of een bepaalde job al dan niet een knelpuntberoep is? De organisatie gebruikt daarvoor drie maatstaven. Ze houdt rekening met volgende aspecten:

  • Kwantiteit: Is er een te lage uitstroom van geschikte kandidaten uit het onderwijs? Een kwantitatief tekort ontstaat bijvoorbeeld wanneer te weinig studenten voor een bepaalde studierichting kiezen, of als er helemaal geen schoolopleiding voor een bepaald beroep bestaat.
  • Kwaliteit: Hebben de mogelijke kandidaten niet de gevraagde bekwaamheden? Het gaat dan bijvoorbeeld over talenkennis, commerciële of leidinggevende vaardigheden, technisch inzicht,…
  • Specifieke arbeidsomstandigheden: Zijn er voldoende arbeidskrachten, maar stellen ze zich niet kandidaat voor een bepaalde job omwille van de specifieke arbeidsomstandigheden? Denk hierbij bijvoorbeeld aan weekendwerk, leen lage verloning, zware handenarbeod, stress,…

Sommige knelpuntberoepen zijn problematisch op de drie bovenstaande aspecten, bij anderen is de oorzaak beperkt tot één of twee factoren.

Studeer en start snel in jouw favoriete knelpuntberoep!

Wil je een overzicht van alle knelpuntberoepen voor 2019? Download dan de lijst van VDAB.

De knelpuntberoepenlijst van VDAB vormt een handige leidraad voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe job. Ben jij klaar voor een carrièreswitch? Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Raadpleeg dan de lijst en ontdek in welke beroepen werkzekerheid bijna gegarandeerd is. Volg daarna een professionele en praktijkgerichte opleiding, en start snel in jouw favoriete knelpuntberoep. Tijd voor een nieuw avontuur!