VDAB publiceert knelpuntberoepen voor 2019

28/03/2019 Thomas Verlinden

Onlangs publiceerde VDAB haar lijst van knelpuntberoepen voor het jaar 2019. Vooral de tekorten in de bouwsector en de ICT springen in het oog. Werkgevers zijn dringend op zoek naar technisch en technologisch talent. Ontdek hier waar die krapte vandaan komt en hoe jij ervan kan profiteren.

Gezocht: technisch en technologisch talent

In 2019 verwacht VDAB vooral een tekort aan technisch en technologisch geschoolde werknemers. Het gaat dan voornamelijk om beroepen in de bouwsector en de ICT. VDAB omschrijft de zoektocht naar technisch en technologisch personeel als “ronduit problematisch”. De lijst is lang: van onderhoudstechnici en ICT-specialisten tot dakwerkers en databankbeheerders.

Naast de technische en technologische branche kampen ook andere sectoren met een nijpend tekort aan arbeidskrachten. Het gaat dan om klassiekers zoals koks, vrachtwagenchauffeurs, vertegenwoordigers en callcentermedewerkers. Ook vacatures in de gezondheids- en welzijnszorg raken steeds moeilijker ingevuld.

Wat maakt een beroep net een knelpuntberoep?

Waar komt de krapte op de arbeidsmarkt eigenlijk vandaan? Hoe bepaalt VDAB of een bepaalde job al dan niet een knelpuntberoep is? De organisatie gebruikt daarvoor drie maatstaven. Ze houdt rekening met volgende aspecten:

  • Kwantiteit: Is er een te lage uitstroom van geschikte kandidaten uit het onderwijs? Een kwantitatief tekort ontstaat bijvoorbeeld wanneer te weinig studenten voor een bepaalde studierichting kiezen, of als er helemaal geen schoolopleiding voor een bepaald beroep bestaat.
  • Kwaliteit: Hebben de mogelijke kandidaten niet de gevraagde bekwaamheden? Het gaat dan bijvoorbeeld over talenkennis, commerciële of leidinggevende vaardigheden, technisch inzicht,…
  • Specifieke arbeidsomstandigheden: Zijn er voldoende arbeidskrachten, maar stellen ze zich niet kandidaat voor een bepaalde job omwille van de specifieke arbeidsomstandigheden? Denk hierbij bijvoorbeeld aan weekendwerk, leen lage verloning, zware handenarbeod, stress,…

Sommige knelpuntberoepen zijn problematisch op de drie bovenstaande aspecten, bij anderen is de oorzaak beperkt tot één of twee factoren.

Studeer en start snel in jouw favoriete knelpuntberoep!

Wil je een overzicht van alle knelpuntberoepen voor 2019? Download dan de lijst van VDAB.

De knelpuntberoepenlijst van VDAB vormt een handige leidraad voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe job. Ben jij klaar voor een carrièreswitch? Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Raadpleeg dan de lijst en ontdek in welke beroepen werkzekerheid bijna gegarandeerd is. Volg daarna een professionele en praktijkgerichte opleiding, en start snel in jouw favoriete knelpuntberoep. Tijd voor een nieuw avontuur!


relatedBlogs

Kies een beroep dat bij jou past!previousLabel

Advies voor optimaal gebruik en onderhoud van orthesen

nextLabel

Bloginception: een blog over bloggen

mostRead


Laat je baas je opleiding betalen!

21/02/2019

Werken in de vastgoedsector

22/11/2019

VDAB publiceert knelpuntberoepen voor 2019

28/03/2019

relatedCourses


Aannemer

Volg de opleiding Aannemer en word een krak in je vak als Aannemer.

Boekhouden Basis

Volg de opleiding Basis Boekhouden en word een krak in je vak als Boekhouder.

Elektricien

Volg de opleiding Elektriciteit en word een krak in je vak als Elektricien.

Hairstylist

Volg de opleiding Hairstylist en word een krak in je vak als Hairstylist.

Hairstylist Allround

Schrijf je in voor de opleiding Kapper en start meteen als Haarstylist.

courseMaterial


Kapper Professioneel Parfumeriecentrale

€1170

buyMaterial

Kapper Standaard Parfumeriecentrale

€958

buyMaterial

Hairstyling Parfumeriecentrale

€360

buyMaterial

blogTags


KnelpuntberoepenVdab

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0