Sekscounselor of Seksuoloog: welk beroep past bij jouw ambities?
13/12/2022 Thomas Verlinden
Sta je steeds te springen om anderen relationeel en seksueel advies te geven? Wil je dit talent professionaliseren? Ga dan voor een carrière als veelzijdige sekscounselor of seksuoloog! Maar wat zijn nu juist de gelijkenissen en verschillen tussen beide beroepen? Lees snel verder en ontdek welk beroep het best aansluit bij jouw ambities.
Wil je aan de slag gaan als seksuoloog? Dan is een universitair diploma seksuologie in principe overbodig. Zowel in België als in Nederland mag iedereen zich immers ‘seksuoloog’ noemen. Maar hoewel dit naamplaatje gemakkelijk aan je deur prijkt, moet je wel over de juiste kennis beschikken om deze titel eer aan te doen. Seksuologen die hun advies onvoldoende met wetenschappelijke inzichten staven, vallen al snel door de mand.
Bijgevolg is een
diploma ‘Sekscounselor’ meer dan voldoende om als beginnend Seksuoloog te starten. Tijdens deze praktijkgerichte opleiding krijg je namelijk de juiste tools in handen om koppels doelgericht te begeleiden. Hierdoor rekenen cliënten maar al te graag op jouw expertise om hun bezorgdheden aan te pakken.
Hoewel iedereen zich seksuoloog mag noemen, zijn er heel wat
verschillen tussen universitair geschoolde seksuologen en sekscounselors. In de eerste plaats hebben beide professionals een
andere opleiding genoten. Zo hebben universitair geschoolde seksuologen, zoals hun naam al doet vermoeden, een sterke academische en
theoretische achtergrond. Hierdoor zijn ze goed in staat om wetenschappelijk onderzoek om te zetten in waardevol advies. Sekscounselors daarentegen zijn
praktische professionals. Zij gaan immers meteen aan de slag met de inzichten en beroepservaringen van hun docent, een zelfstandige vakexpert die met beide voeten in het werkveld staat.
Het tweede verschil? Dat heeft te maken met de wetgeving. Zo zijn universitair geschoolde seksuologen gebonden aan een federatie die hen een deontologische code oplegt. Beschik je over een academische masteropleiding in dit vakgebied? Dan moet je rekening houden met deze code. Ook sekscounselors zijn via hun opleiding op de hoogte van deze code. Toch hebben zij de toestemming om de regels iets vrijer te interpreteren. Hierdoor mogen sekscounselors, in tegenstelling tot hun universitair geschoolde collega’s, bijvoorbeeld wel alternatieve therapieën aanbieden.
Maar door wie willen cliënten het liefst geholpen worden? Door universitair geschoolde seksuologen of door sekscounselors? Het antwoord op deze vraag is natuurlijk steeds een persoonlijke keuze van de cliënt. Toch is er een opvallende trend merkbaar. Zo is er in de huidige maatschappij steeds meer aandacht voor mentale gezondheid. Een positieve ontwikkeling, maar hierdoor krijgen heel wat universitair geschoolde seksuologen af te rekenen met lange wachtlijsten. Een sekscounselor is in dat geval een stuk toegankelijker. Zo zijn zij in staat om al snel waardevol advies te formuleren en de eerste zorgen weg te nemen. Is er toch sprake van een specifieke probleemstelling? Dan wordt deze tijdig ontdekt en krijgt de cliënt een gepaste doorverwijzing.
Maar sekscounselors zijn voor veel mensen
ook gevoelsmatig een stuk toegankelijker. Zo worden ze gezien als
veelzijdige coaches die de relationele beleving verbeteren. Seksuologen helpen daarentegen een ‘probleem’ de wereld uit. En heel wat cliënten vinden het nu eenmaal moeilijk om de aanwezigheid van een probleem toe te geven. Hierdoor rekenen ze in de eerste plaats soms liever op de expertise van een sekscounselor.
Related blogs
Internationale Dag van het Onderwijs
Het opleidingsplan: groeimogelijkheden voor werknemers
Coronavirus: Wat je absoluut moet weten!
Previous
Wat zijn de nieuwe boekhoudkundige trends?
Next
Docent in de kijker: Davina Cohen floreert met eigen zaak Toutenfleurs
Share