Samen naar een succesvolle toekomst

01/01/2023 Thomas Verlinden

Vanaf 1 januari 2023 krijgen werknemers die door hun werkgever worden ontslagen en die recht hebben op een opzegtermijn van ten minste 30 weken, meer begeleiding en mogen ze gebruik maken van allerlei maatregelen om sneller een nieuwe job te vinden. Denk aan outplacement, coaching en training. Dit is tevens een toegestane afwezigheid van het werk met behoud van loon en zonder extra kosten voor de werkgever.
 
De snellere inzetbaarheid van ontslagen werknemers heeft een aantal voordelen. Zoals de naam zelf zegt, gaat het in eerste instantie over het snel re-integreren van de werknemer op de arbeidsmarkt. Dit is enerzijds van groot belang voor de persoon in kwestie, maar ook voor de onderneming waar deze is ontslaan, heeft dit positieve gevolgen. In deze blog sommen we deze graag op.
 

Outplacement

Begeleiding

Outplacementbegeleiding biedt ontslagen werknemers ondersteuning bij het vinden van een nieuwe baan. Dit omvat vaak hulp bij het schrijven van cv's, het opstellen van sollicitatiebrieven en het voorbereiden van sollicitatiegesprekken. Dit helpt om de transitie naar een nieuwe baan soepeler te laten verlopen. Outplacement is ook gunstig voor werkgevers, omdat het laat zien dat zij betrokken zijn bij het welzijn van hun werknemers, zelfs nadat zij zijn ontslagen. Dit draagt dus bij aan het verbeteren van de reputatie van een werkgever en helpt om de kosten van ontslag te verminderen.
 

Motivatie en zelfvertrouwen

Ontslag heeft een grote impact op de motivatie en het zelfvertrouwen van werknemers. Outplacementbegeleiding helpt werknemers om hun ervaring en vaardigheden te waarderen, alsook nieuwe skills aan te leren aan de hand van interessante opleidingen. Dit verbetert hun zelfvertrouwen waardoor ze beter in staat zijn om de uitdagingen van het vinden van een nieuwe baan aan te gaan.
 

Stressvermindering

Ontslag is een moeilijke en stressvolle periode in het leven van een werknemer. Het leidt tot gevoelens van onzekerheid en veroorzaakt stress. Het is echter belangrijk om te beseffen dat er manieren zijn om deze gevoelens te verminderen en je stressniveau te verlagen. Een van deze manieren is het volgen van een outplacementprogramma. Door middel van persoonlijke coaching en loopbaanadvies, krijg je de steun die je nodig hebt om de controle terug te nemen en nieuwe kansen en uitdagingen aan te gaan.
 

Reputatie werkgever

Outplacementbegeleiding bestaat in eerste instantie om ontslagen werknemers te begeleiden richting een nieuwe job. Toch zijn er ook voordelen voor de werkgever aan verbonden. Ook het beëindigen van een professionele werkrelatie vraagt respect langs beide kanten. Wanneer een werkgever de ontslagen werknemer ondersteunt in diens zoektocht naar een nieuwe uitdaging, heeft dit ook positieve effecten voor de onderneming. De reputatie van je zaak heeft ook baat bij een positieve benadering van een ontslag, dus help je werknemers en bied hen alle kansen die ze nodig hebben.
 

Win-win

Kortom, outplacement is een waardevol instrument voor werknemers die onlangs zijn ontslagen en snel weer aan de slag willen. Door middel van persoonlijke begeleiding, coaching en loopbaanadvies biedt outplacement de nodige steun en middelen om de zoektocht naar een nieuwe baan zo efficiënt mogelijk te maken. Bovendien helpt het de stress die gepaard gaat met ontslag te verminderen en het zelfvertrouwen en de motivatie van werknemers te vergroten.
 
Als werkgever is het investeren in outplacement een teken van betrokkenheid en zorg voor werknemers. Het vermindert de negatieve impact van ontslag op werknemers en het heeft een positief effect op het imago van de organisatie.
 
Al met al is het volgen van een outplacementprogramma een win-winsituatie voor zowel werkgevers als werknemers. Het biedt een pad naar snellere inzetbaarheid en geeft werknemers de middelen en ondersteuning die ze nodig hebben om hun carrière voort te zetten en succesvol te zijn.


relatedBlogs

Breid je klantenbestand wereldwijd uit!

Sekscounselor of Seksuoloog: welk beroep past bij jouw ambities?

Kies de ideale sportdrank


previousLabel

De kunst van het (ver)bouwen: vier redenen om een professionele bouw- en renovatiecoördinator in te schakelen

nextLabel

Genderbewust leven in het onderwijs, op de arbeidsmarkt en in de media

mostRead


Laat je baas je opleiding betalen!

21/02/2019

Werken in de vastgoedsector

22/11/2019

VDAB publiceert knelpuntberoepen voor 2019

28/03/2019

blogTags


OutplacementWerknemerWerkgeverInzetbaarheidLoopbaanadviesBegeleidingCoachingMotivatieCarrière

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-