ICT branche wil vrouwen scoren


Computervaardigheden @De Schoonheidsschool
Nathalie Focant | 2019-03-07

Een sector waar nog steeds opvallend weinig vrouwen vertegenwoordigd zijn, is de informatica. Nochtans wordt voor 2020 voorspeld dat er in Europa 1 miljoen vacatures beschikbaar zullen zijn in de ICT alleen. Met het huidige aanbod aan geschoolden, gaan we er niet geraken. Daarom kijken alle nerds hoopvol richting de vrouwen...

Beauty and the brains

Uit Eurostat-statistieken blijkt dat op Europees vlak vrouwen beter geschoold zijn dan mannen. Ook in België is het verschil tussen hooggeschoolde vrouwen (43.7%) en hooggeschoolde mannen (36.9%) opvallend. Aan het brein zal het dus niet liggen... Maar waar ligt het dan wél aan, dat mannen nog steeds domineren achter de computer?


Working nine to five

Waarschijnlijk heeft het iets te maken met het feit dat tot vrij recent er van jongs af aan op ons werd ingepraat wat als meisje van je 'verwacht wordt' en wat je als jongen 'moet doen'. Zo ook de keuze van studierichting en job later.

Met de opkomst van 'gender neutral' speelgoed, kleding, én mindset van jonge ouders, is dit echter snel aan het veranderen. We mogen in de toekomst dus zeker verwachten dat cliché's op basis van geslacht doorbroken zullen worden.

Wat echter niet direct staat te veranderen, is het feit dat het nog altijd vrouwen zijn die kinderen baren. Naast de zwangerschap zelf, valt ook vaak na de bevalling de zorg voor het kind eerder op de vrouw dan op de man. Vaak vertaalt zich dat naar werken op 'part-time basis' of '4/5de'.

Ook hier is er de laatste jaren een lichte verschuiving naarmate de man steeds meer een tandje bijsteekt, maar nog steeds is dat in België 4x minder dan de vrouw.

 

Dit is echter een argument dat eerder in het voordeel speelt van vrouwelijke ICT'ers. Technologie wil immers zeggen dat we meer en meer zaken vanuit huis kunnen doen. Zo ook technische ondersteuning of software-ontwikkeling, webdesign, etc. Van thuis uit werken en kinderen opvoeden is dus de perfecte combinatie voor vrouwen!

Money, money, money... in a rich woman's world!
 

De paygap - oftewel het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen in hetzelfde beroep - is nog steeds frappant! Zeker in een managerspositie in België verdienen vrouwen gemiddeld €5 minder per uur dan mannen (€34,45 t.o.v. €39,89 voor dezelfde job). Op maandbasis vertaalt zich dat al snel naar een verschil van €826.88!

In de informatica ligt dit verschil beduidend lager (€185,44/ maandloon).

 

Wij geloven alvast dat ook vrouwen een succesvolle toekomst zullen hebben in de IT-sector. In onze opleidingen zien we die verschuiving ook gebeuren: steeds meer vrouwelijke studenten schrijven zich in voor webdesign, grafische vormgeving, webshopbeheerder, etc. Dus waarom ook jij niet? Ontdek waar jouw talenten liggen en laat zien wie het sterkere geslacht is!