Hoe zeg je nee? Word assertiever dankzij 5 simpele tips!

15/06/2018 Thomas Verlinden

Wil je sterker in je schoenen staan? Dan is het belangrijk enkele dingen in het achterhoofd te houden. Ontdek hieronder enkele tips.
 
  1. Oefening baart kunst!
Oefen met nee zeggen. Wees niet te streng tegen jezelf. Verwacht niet dat je van de ene dag op de andere gemakkelijk neen kunt zeggen. Je begint best met makkelijke situaties die je inoefent tot je helemaal zen bent. Oefen tegelijk ook in je gevoel, stel jezelf gerust en zeg tegen jezelf dat het niet nodig is je schuldig te voelen.
 
  1. Jij kan niet bepalen wat de ander voelt
Jij bent niet verantwoordelijk voor het gevoel van de ander. Stel jezelf ook gerust als je begint te twijfelen. Je mag gewoon nee zeggen, je mag voor jezelf kiezen, het is niet nodig uit te leggen waarom je nee zegt.
 
  1. Langzaam maar zeker
Ga stilaan over op situaties waar het moeilijker is om iets te weigeren. Het kan hier gaan om personen waar je je iets minder mee op je gemak voelt. Het kan ook gaan over situaties waarin je al jaren gewoon bent om toe te geven en waar je nu eindelijk verandering in wilt brengen. Het is volkomen normaal dat je er af en toe niet in slaagt om nee te zeggen.
 
  1. 2 stappen vooruit, 1 achteruit
Knik je toch een keertje te vroeg? Ga voor jezelf na hoe het komt dat je toch ja zei. Voelde je je bedreigd door deze persoon? Stelde deze persoon moeilijke vragen? Voelde je je schuldig? Dacht je dat deze persoon je niet aardig zou vinden? …. Het is belangrijk deze situaties onder de loep te nemen en eruit te leren. Het heeft geen zin jezelf verwijten te maken. Probeer achteraf te ontdekken hoe je een volgende keer op een assertieve manier kan reageren.
 
  1. De kapotte grammofoonplaat
Blijft de ander toch aandringen herhaal je boodschap dan. Blijf voet bij stuk houden. Als je eenmaal nee gezegd hebt, blijf dit dan herhalen tot ze je nee aannemen. Dit blijven herhalen van je beslissing noemen ze de techniek van de kapotte grammofoonplaat. Je blijft steeds opnieuw hetzelfde zeggen, eventueel op een iets andere manier. Laat je niet verleiden tot het verzinnen van excuses of smoesjes.
 
Meer weten over assertiviteit? Ontdek dan onze opleiding Assertiviteitstraining.


relatedBlogs

Nog k(n)apper!

Ant-stress-plek

Hoe een extra opleiding je zaak boost


relatedCourses


previousLabel

5 tips om mindful te worden

nextLabel

Overwerkt? Bachbloesems to the rescue

mostRead


Laat je baas je opleiding betalen!

21/02/2019

Krijg geld om te leren!

11/06/2019

Werken in de vastgoedsector

22/11/2019

relatedCourses


Assertiviteitstraining

Volg de cursus Assertiviteitstraining en ervaar onze leerzame praktijklessen.

Assertiviteitstraining

Met deze thuisstudie kun je al binnen 3 tot 6 maanden jouw diploma op zak hebben!

studyCategories


Persoonlijke Ontwikkeling

blogTags


AssertiefAssertiviteitNee zeggenOpkomenOpleidingCursus

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0