Docent in de kijker: Rouw- en Verliesconsulent Chantal van de Walle

02/11/2021

Met veel passie en kennis doceert Chantal van de Walle de cursus Rouw- en Verliesconsulent aan onze school. Lees hier haar verhaal en laat je inspireren!

Chantal begon in 2000 als geestelijk verzorger in haar parochie in Nederland te werken. Een van haar taken was kerkelijke uitvaarten voorgaan en verzorgen. “Ik was in het begin onzeker om dat te doen. Kan ik dit wel? Wat heb ik de mensen te bieden in deze moeilijke periode van afscheid nemen?”. Ze wilde haar zelfvertrouwen om uitvaarten te verzorgen doen groeien en besloot allerlei cursussen over rouw en rouwverwerking te volgen. Daardoor ontstond er een stevigere theoretische basis en voelde ze zich steeds zekerder in het begeleiden van mensen in rouw.

“Inmiddels heb ik zoveel ervaring en zelfvertrouwen opgebouwd dat ik graag de competentie wil doorgeven aan nieuwe studenten. Mijn ervaring en mijn didactische achtergrond als docente godsdienst en geschiedenis zijn de ideale combinatie in mijn docentschap als rouw- en verliesconsulent.”

Wat Chantal vaak ziet terugkomen tijdens haar sessies, is de ‘waarom’-vraag. “Mensen hebben een hele sterke behoefte om het verlies te kunnen verklaren. En bij verlies is deze vraag nu net niet te beantwoorden.” Vaak gekoppeld aan deze vragen zijn emoties zoals woede, frustratie, pijn, teleurstelling, wanhoop en verdriet. “Wat altijd van groot belang is dat je als rouwconsulent de taal van de rouwende probeert te horen, te vinden en eventueel te spreken. Dat wil dus zeggen in het referentiekader blijven van de persoon tegen over je.”

Het mooiste aspect aan rouw- en verliesconsulent zijn vindt Chantal dat je in een hele moeilijke periode iets voor mensen betekent. “Ik neem het verdriet niet weg, ik laat de pijn niet verdwijnen maar ik draag wel een steentje bij in het omgaan met het verdriet.” Het is vaak delicaat werk, waar je mensen op hun meest kwetsbare momenten ontmoet. “Als ik dan tijdens het traject merk dat de rouwende steeds meer kracht vindt om door te gaan dan is dat het mooiste geschenk dat ik als rouw- en verliesconsulent mag ontvangen.”

Wil jij net als Chantal Rouw- en Verliesconsulent worden? Bekijk ons aanbod en schrijf je in!


relatedBlogs

Docente in de kijker: Melanie Eloy

Zeggen en doen, zijn geen synoniemen

Let's talk feet...


relatedCourses


previousLabel

Bakken is gezond! En wel om deze redenen

nextLabel

Slim investeren in studeren

mostRead


Laat je baas je opleiding betalen!

21/02/2019

Werken in de vastgoedsector

22/11/2019

VDAB publiceert knelpuntberoepen voor 2019

28/03/2019

relatedCourses


Rouw- en Verliesconsulent

Volg deze opleiding en word een krak in je vak als Rouw- en Verliesconsulent.

studyCategories


Coaching

blogTags


Rouw- en VerliesconsulentCVAVCVACentrum Voor AfstandsonderwijsAfstandonderwijsThuiscursusRouwconsulentVerliesconsulentOpleidingDiplomaLesCursusSchoolAvondonderwijs

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0