blog-post

De perfecte vakantiefoto neem je zo!

Heb je een verre reis gepland of trek je er een weekendje op uit? Niets is leuker dan terug te komen met de perfecte vakantiefoto’s. Dankzij enkele eenvoudige tips til je jouw foto’s tot een hoger niveau.

 


Kies een duidelijk onderwerp
Beslis welk onderwerp je in de kijker wil zetten en zorg dat dit voldoende aandacht krijgt. Stap wat dichter of gebruik een grote diafragmaopening voor een onscherpe achtergrond. Maak ook gebruik van de omgeving: een rij bomen of een straat kan de aandacht van de kijker naar jouw onderwerp leiden.


Maak gebruik van licht
Een basisregel voor een goede foto is dat je onderwerp voldoende belicht moet zijn. De zon is daarvoor ideaal, maar ook op regenachtige dagen kan je met de juiste lichtbron een mooi effect creëren. Het licht is dan ook “diffuser” of zachter, waardoor oneffenheden egaler worden. Ook kan je er expliciet voor kiezen om tegenlicht te gebruiken, waardoor je enkel het silhouet van je onderwerp vastlegt.


Kies een ander standpunt
Het is gemakkelijk en verleidelijk om alle foto’s vanop ooghoogte te nemen. Maar waarom zou je niet eens een ander standpunt proberen? Steek je armen in de lucht voor een foto (met een kantelbaar scherm zie je dan nog steeds wat je doet!) of ga languit liggen voor een close-up van een bloem.


Ga voor actie
Je hoeft niet altijd te poseren voor de ideale foto. Soms zorgen spontane foto's net voor een verrassend element. Een kind met een vlieger op het strand, iemand die het water induikt, een ruiter te paard, … Kies hiervoor een korte sluitertijd om de beweging scherp vast te leggen.


Experimenteer!
Er zijn veel regels om tot goede foto’s te komen, maar probeer ook eens iets compleet nieuw. Dat leidt soms tot de leukste kiekjes!

Is fotografie jouw roeping en wil je meer dan de ideale vakantiefoto? Word fotograaf! Bovenstaande tips en nog veel meer leer je in de opleiding Digitale Fotografie. Of specialiseer je in Landschaps- en Architectuurfotografie, Studio- en Productfotografie, Portretfotografie, …

Delen

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS