blog-post

Burn-out epidemie op komst door nijpend personeelstekort

Het aantal openstaande vacatures op de VDAB swingt de pan uit. Het aantal werkzoekenden is de afgelopen jaren daarentegen sterk gedaald. De combinatie van deze twee factoren zorgt voor een nijpend tekort op de arbeidsmarkt en extra druk op de schouders van werkgevers en werknemers. UNIZO waarschuwt daarom voor een vloedgolf aan burn-outs.

 
Te hoge werkdruk
 

De werkgeversorganisatie nam onlangs een enquête af bij 673 KMO-werkgevers uit verschillende sectoren. Daaruit bleek dat 84% van de werkgevers moeite heeft met het vinden van extra personeel. 42% heeft zelfs al eens een vacature moeten stopzetten, gewoon omdat ze niet ingevuld geraakt.

 

Door dit gebrek aan extra personeel, komt er natuurlijk meer druk te liggen op de schouders van werkgevers en werknemers. Om de zaak draaiende te houden, moeten zij immers bijspringen. In de praktijk betekent dit vaak meer taken, meer overuren en dus ook meer stress. Al dat extra werk kan je wel even blijven volhouden, maar vroeg of laat bezwijk je wellicht onder een te hoge werkdruk. Op die manier lopen werkgevers het risico om ook hun bestaand personeel te verliezen. De kans bestaat immers dat werknemers vertrekken omwille van het teveel aan stress.

 

UNIZO waarschuwt dan ook voor een ware burn-out epidemie, zowel bij werkgevers als bij werknemers. Vooral kleine KMO’s met een beperkt aantal werknemers lopen meer risico om slachtoffer te worden van deze nieuwe tendens, omdat de extra werklast daar nauwelijks kan worden verspreid onder het bestaand personeel.

 
Beter voorkomen dan genezen
 

Aangezien het er niet naar uitziet dat het probleem op de arbeidsmarkt snel zal opgelost worden, lijkt het ons een goed idee om werkgevers en werknemers te helpen burn-outs en bore-outs te voorkomen. Als werkgever kan je bijvoorbeeld de hoeveelheid stress bij je personeel verminderen door volop in te zetten op loopbaanontwikkeling, een open bedrijfscultuur en minder schermtijd. Ook werknemers kunnen een burn-out of bore-out vermijden door tijdig hun stresssymptomen te leren herkennen, en hun werk beter in te richten.

 

Omdat zowel werkgevers als werknemers ons na aan het hart liggen, proberen wij als onderwijsinstelling mensen zoveel mogelijk bewust te maken van de gevaren van te veel stress, burn-outs en bore-outs. Daarom organiseren we ook verschillende cursussen om mensen meer inzicht te bieden in de oorzaken, gevolgen en symptomen van een burn-out. Zo vind je bij ons onder meer de opleidingen Feel good at work, Stress- en Burn-outcoach, en de thuisstudie Burn-outcoach. In elk van deze professionele opleidingen krijg je de nodige tools en handige tips & tricks aangereikt om efficiënt te leren omgaan met stressvolle situaties en een hoge werkdruk.

 

Bron: unizo.be.

Delen

SCHRIJF JE IN CONTACTEER ONS