Nieuws

Shutterstock 243649486 E1443172534409

Assertief op je werk zijn werkt

Door een assertieve houding aan te nemen, bereik je meer in het leven. Uit onderzoek blijkt dat assertief zijn op je werk werkt. En dat houdt in dat iemand opkomt voor zijn eigen mening, rechten en standpunten zonder een gesprekspartner agressief te benaderen zodat de ander in zijn waarde blijft.

assertiviteitstraining werkt

Waarom werkt assertief zijn? Assertiviteit staat voor win-win situaties. Het haalt het beste in beide partijen naar boven, zelfs als deze recht tegenover elkaar staan. Een assertief persoon heeft meer zelfvertrouwen. Hierdoor kun je verschillende lastige situaties beter aan. Daarnaast is zelfvertrouwen ook belangrijk voor zelfontplooiing. Assertiviteit zorgt ervoor dat je beter oplossingsgericht kunt denken. Je denkt namelijk niet enkel aan jezelf en niet enkel aan de behoefte van een ander. Je zoekt een oplossing. En tot slot ben je minder gestrest wanneer je assertief bent. Je kunt de druk beter aan.

Maar wanneer ben je assertief? Voorbeeld nummer één is altijd: nee kunnen zeggen. Je moet duidelijk je grenzen aan kunnen geven. Dit zijn zowel je fysieke grenzen als je emotionele grenzen. Wat is voor jou wel acceptabel en wat niet? Probeer wel altijd in de ik-persoon te blijven spreken. Als assertief persoon weet je altijd goed je mening te beargumenteren. Een eerste stap naar meer assertiviteit is zelfkennis.

groepscursus Centrum voor Avondonderwijs assertiviteitstraining

Assertiviteit ligt heel dicht bij agressiviteit en passiviteit. Je moet de juiste balans zien te vinden. Kun je dit leren? Jazeker, onderzoek wijst uit dat assertiviteit niet in de persoonlijkheid zit. Het is aangeleerd en daarom is het heel goed te trainen. Centrum voor Avondonderwijs biedt een cursus Assertiviteitstraining.

In de cursus kom je naast de basis ook te weten hoe belangrijk een goede communicatie is om assertief en vol zelfvertrouwen door het leven te gaan. Je leert hierbij niet enkel feedback en kritiek geven maar ontdekt ook hoe je er open voor moet staan. Naast kritiek is het ook belangrijk dat je complimenten leert geven en ontvangen. Dankzij positieve feedback ga je je zelfbeeld namelijk versterken en leg je de basis voor een standvastiger leven.

Nieuwsgierig geworden naar de cursus assertiviteitstraining? Download hier alvast een proefhoofdstuk. Wil je anderen helpen om assertiever te worden? Dan is de opleiding Assertiviteitscoach misschien iets voor jou!

Opleiding Eerste les Leslocatie Lesuren

Regelmatig plannen we nieuwe cursussen bij. Hou onze site dus goed in de gaten!

Wij nemen jouw opleiding zeer persoonlijk!