Nieuws

Admin Ajax.php

We kochten in 2013 ruim 13,5 miljoen doosjes kalmeerpillen

De FOD Volksgezondheid start met een campagne tegen het overmatig gebruik van slaap- en kalmeermiddelen. Niks te vroeg, want in 2013 verkochten de apotheken er alweer meer dan 13,5 miljoen doosjes van.

Dat de Belgen kampioen zijn in het gebruik van slaap- en kalmeermiddelen is geen groot nieuws. Maar het probleem blijkt groter dan we dachten. IMS Health, een Amerikaanse firma gespecialiseerd in gezondheidsmarktonderzoek, analyseerde de verkoopcijfers van de Belgische apotheken en kwam tot de onthutsende vaststelling dat die laatste de voorbije jaren meer dan 13,5 miljoen doosjes kalmeer- en slaapmiddelen verkochten: 13.535.775 doosjes in 2012, 13.562.162 in 2013. En dat is nog zonder de homeopatische en andere alternatieve middelen, want IMS Health analyseert enkel producten op voorschrift.

Het laatste grote gezondheidsonderzoek in ons land (uit 2010) had al aangetoond dat één Belg op de twaalf, ouder dan 15 jaar, in de twee weken voorafgaand aan de bevraging een kalmeermiddel had genomen en dat ongeveer één Belg op de tien een slaapmiddel had geslikt. Vrouwen blijken opvallend vaker naar die middelen te grijpen dan mannen, en hetzelfde geldt voor ouderen en lager opgeleiden.

Met alle gevolgen vandien, want slaap- en kalmeermiddelen werken verslaving in de hand. Dat wordt dan meteen ook dé kernboodschap van de nieuwe campagne. Een campagne die (huis)artsen zelfs een opleiding wil laten volgen zodat ze hun patiënten makkelijker naar alternatieven kunnen toe leiden.

Bron: Nieuwsblad

therapeut 3

Wil jij leren hoe je de kalmeerpillen aan de kant kunt schuiven? Wil jij als persoon emotioneel groeien en meer zelfvertrouwen krijgen doordat je gevoelens beter herkent en kan verklaren? Wil je meer inzicht krijgen in de lichamelijke, geestelijke en sociale ontwikkeling van de mens? Ben je geïnteresseerd in emoties, het menselijk geheugen, communicatie en vele andere onderwerpen over psychologie? Dan is de cursus praktische psychologie ideaal voor jou.

Wij nemen jouw opleiding zeer persoonlijk!