Nieuws

Bernauw1 E1418295484604

Schrijven en schrappen met docent Patrick Bernauw

Van je passie je beroep maken is voor velen de ultieme droom. Bernauw heeft dit verwezenlijkt in de breedste zin van het woord. Een leven lang heeft hij zich gewijd aan de nobele kunst die schrijven is. Van televisiereeksen en toneelstukken tot docudetectives en drukwerk… geen uitdaging is hij uit de weg gegaan. Nu, talloze projecten en prijzen later, is het Centrum voor Avondonderwijs trots om Patrick Bernauw als docent Creatief Schrijven in zijn midden te hebben. We laten je dan ook graag even met hem kennismaken.

Literaire duizendpoot

“Ik heb als kind altijd al geschreven. Het was het enige waarop ik me kon concentreren. Later waagde ik als jongeman de sprong in het diepe en ging aan de slag als stripscenarist.” Daarna startte Patrick in de jaren 80 ORAGE, zijn eigen zaak waarmee hij luisterspelen, radiomusicals en culturele programma’s maakte voor de vrije radio’s.

Als auteur van een vijftigtal boeken, zowel voor volwassenen als jongeren, ontving hij hier ook verschillende bekroningen voor. Bovendien bleef hij intussen verder schrijven voor televisie (Wittekerke, Wat nu weer!?), radio (De Stamgasten – Radio 2) en toneel.

Met de Scriptomanen en Everstory Books legt hij zich nu toe op eBooks en Printing-on-Demand, een nieuw printprocédé waarmee boeken in kleine oplagen gedrukt worden. Al tien jaar lang geeft Patrick als docent the tricks of the trade door aan zijn studenten. Een bezige bij, zegt u? Dan zwijgen we nog over de bloedstollende moord- en stadsspelen, flashmobs en workshops die hij organiseert.

Bernauw2

Write, correct, delete, repeat

“Alleen schrijven is voor mij niet voldoende. Ik wil mijn werk in actie zien. Zelf regisseren of meespelen in een stuk geeft me heel veel voldoening. Lesgeven boeit me ook en het sluit voor mij perfect aan bij wat ik doe. Mijn hele carrière heb ik heel hard gewerkt. Ik vertel mijn studenten dan ook altijd om te schrijven, te herschrijven, te corrigeren en te schrappen. Een goed verhaal heeft tijd nodig om te rijpen.”

Geen inspiratie, maar transpiratie

“Schrijven is 90% hard werken en 10% inspiratie. Vroeger schreef ik vanuit mijn fantasie, maar dit bleek geen onuitputbare bron te zijn. Ik heb een writer’s block gehad die zes maanden duurde. Toen begon ik me af te vragen wat me écht interesseerde en maakte daar een lijst van. Zo had ik een heleboel materiaal over mysterieus België om mee te starten. De moord op koning Albert I of de diefstal van de Rechtvaardige Rechters vond ik fascinerend. Ik zeg altijd dat ik niet zozeer geloof in inspiratie, maar in transpiratie.”

Wanneer je aan een verhaal begint, schrijf je dan intuïtief of vertrek je vanuit een schema?

“Scenario’s schrijven doe je in een collectief. Je werkt in een team en gaat voortdurend samen brainstormen om de verhaallijn uit te werken. Dan ga je heel planmatig te werk. Ik heb deze vorm van schrijven achter me gelaten omdat ik graag mijn eigen spreekwoordelijke ei wilde leggen. Voor mijn boeken weet ik heel goed waar ik naartoe wil. Ik schrijf vooral historische thrillers en dan ben je lang bezig met research om een goed verhaal en geloofwaardige personages neer te zetten.”

Je roman Mysteries van het Lam Gods en thriller Het Illuminati Complot werden heel erg gesmaakt door de Vlaamse lezers. Mogen we jou de Vlaamse Dan Brown noemen?

“Eerlijk gezegd vind ik Dan Brown geen goede schrijver. Hij schrijft in een stijl die je kan vergelijken met een boeketreeks. Bovendien heeft hij voor zijn boeken de mosterd bij andere auteurs gehaald en heeft nooit naar hun werken verwezen. Het verwondert me dan ook niet dat er een proces van gekomen is.”

“Een auteur die ik wel bewonder is mijn dorpsgenoot Louis Paul Boon. Ik houd ook van Hubert Lampo en Johan Daisne, de mannen van het magisch realisme. Voor de griezelverhalen van Stephen King of de werken van Isabel Allende maak ik altijd tijd. Al deze auteurs hebben stuk voor stuk krachtige boeken geschreven met échte personages waarin je kan geloven.”

Wil jij je ook professioneel laten begeleiden bij het schrijven van verhalen? Krijg je graag advies van een ervaringsdeskundige? Schrijf je dan nu in voor de cursus creatief schrijven.

Foto: Marc Borms

Opleiding Eerste les Leslocatie Lesuren
Creatief Schrijven 07/11/2017 Gent 18u30 – 21u30
Creatief Schrijven 05/03/2018 Roeselare 18u30 – 21u30
Creatief Schrijven 04/04/2018 Antwerpen 18u30 – 21u30
Creatief Schrijven 05/05/2018 Hasselt 10u00 – 13u00
Creatief Schrijven 29/05/2018 Leuven 18u20 – 21u20

Regelmatig plannen we nieuwe cursussen bij. Hou onze site dus goed in de gaten!

Wij nemen jouw opleiding zeer persoonlijk!