Nieuws

Fotografie Landschapsfotografie Thuiscursus

De kunst van landschapsfotografie

Landschappen en de vrije natuur zijn voor vele fotografen een grote inspiratiebron. Om een goede landschapsfoto te trekken is echter veel vaardigheid vereist. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet om je een handje op weg te helpen.

landschapsfotografie groepscursus centrum voor avondonderwijs

Voor de echte professionals is regel nummer 1: fotografeer enkel in Golden hour. Deze regel houdt in dat je alleen tijdens zonsopkomst en zonsondergang mag fotograferen. Het licht is op deze tijden het aller mooist en geeft het beste resultaat. Alleen op deze tijdstippen is het licht zacht en warm en de schaduwen zacht. De lucht zelf heeft dan ook zulke prachtige kleuren. Foto’s die tijdens andere uren worden getrokken worden simpel weg niet geaccepteerd in de professionele wereld. Maar hieruit blijkt dus wel: It’s all about the light! Dit is ook meteen een heel lastig aspect van landschapsfotografie. Je bent volledig overgeleverd aan en afhankelijk van het weer.

Als tweede is de compositie erg belangrijk. Kijkend naar de professionals zie je dat op hun foto’s altijd de volgende drie elementen staan: voorgrond, middelgrond en achtergrond. Stel je wilt een mooie zonsondergang bij zee fotograferen. Zorg dan dat de foto op het strand begint en niet in het water. Het water is namelijk je middelgrond. En de achtergrond is natuurlijk de lucht. Gebruik deze drie deling om het beeld interessant en meespelend te houden. Deze indeling creëert meer diepte en dat zorgt ervoor het oog van de kijker wordt gestuurd door alle elementen van de foto.

landschapsfotografie groepscursus centrum voor avondonderwijs

Licht is dus belangrijk. Maar soms is dat er niet genoeg om de perfecte foto te maken. Om meer licht te vangen heb je een langere sluitertijd nodig. Gevaar is dan dat je foto’s bewogen en onscherp zijn. Een statief biedt dan uitkomst. Zet je camera (en statief) stevig neer zodat er geen beweging inzit. Nu weet je zeker dat jouw foto’s perfect scherp zullen zijn.

Helaas heeft het gebruiken van een statief ook een nadeel. Je foto is minder uniek omdat veel mensen vanaf dit perspectief fotograferen. Probeer het eens vanuit een laag standpunt! Ga op je knieën zitten of op de grond liggen. De voorgrond wordt op deze manier meer geaccentueerd. Je foto’s zullen eerder imponeren.

Natuurlijk zijn er nog heel veel andere dingen die jouw foto beter en unieker zullen maken. In onze cursus Landschapsfotografie leer je alle technieken die hierbij komen kijken. Ben je nieuwsgierig geworden? Download dan hier alvast een proefhoofdstuk.

Opleiding Eerste les Leslocatie Lesuren
Landschaps- en Architectuurfotografie 30/11/2017 Aalst 18u30 – 21u30
Landschaps- en Architectuurfotografie 18/01/2018 Turnhout 18u30 – 21u30
Landschaps- en Architectuurfotografie 23/03/2018 Hasselt 18u30 – 21u30
Landschaps- en Architectuurfotografie 02/04/2018 Aalst 18u30 – 21u30
Landschaps- en Architectuurfotografie 11/04/2018 Gent 18u30 – 21u30
Landschaps- en Architectuurfotografie 12/05/2018 Antwerpen 14u00 – 17u00
Landschaps- en Architectuurfotografie 29/05/2018 Leuven 18u30 – 21u30
Landschaps- en Architectuurfotografie 20/11/2018 Aalst 18u30 – 21u30

Regelmatig plannen we nieuwe cursussen bij. Hou onze site dus goed in de gaten!

Wij nemen jouw opleiding zeer persoonlijk!